Kultur

Skjerper lyden på strømming

I dag lanserer norske Wimp tjenesten HiFi. Det skal bli CD-lyd til dobbel pris. Men vil folk høre forskjell?

Salget av dyre hodetelefoner har gått i været det siste året, men MP3-lyden dominerer fortsatt når man strømmer musikk.
  • Robert Hoftun Gjestad
    Robert Hoftun Gjestad
    journalist

Den nye tjenesten Wimp HiFi vil koste 199 kroner pr. måned, det dobbelte av et vanlig abonnement hos Wimp, og det dobbelte av prisen for såkalt «premium» hos hovedkonkurrenten Spotify.

- Man kan ikke kjøpe en Porsche, og så si seg fornøyd med innmaten fra en annen, dårligere bil, sier Wimps nye toppsjef Andy Chen.

Flatpakket lyd

Hans tanke er at samfunnet er klare for bedre kvalitet, etter år med flatpakket lyd gjennom mp3-filer. Andre hevder at man neppe hører forskjell mellom såkalt «lossless» CD-lyd, og dagens toppkvalitet innen strømming på 320 kilobit per sekund.

- Går man rundt i byen med «crap» hodetelefoner, er det ingen som vil høre forskjell, men slik er ikke virkeligheten. Det er mange likheter mellom video og audio, og slik HD på få er blitt standard for TV-er, tror vi at hifi blir standard for fremtidens strømming av musikk, sier Andy Chen.

Les også

For snevre rammer

— Det skjer en klar migrasjon mot høy kvalitet på alle områder i vårt samfunn nå, sier Andy Chen.For å understreke poenget, viser han til amerikanske tall for innkjøp av såkalte «hi-end» hodetelefoner til over 100 US dollar, omtrent 700 norske kroner. Salget av slike hodetelefoner har økt med det han kaller «ekstraordinære» 85 prosent pr. år i det siste.

- Vi tror folk vil ha innhold som passer til utstyret, og alt i markedet peker i den retningen. Derfor ønsker vi å bli den første strømmetjenesten som tilbyr hifi-standard. Det kan være noen nisjetilbydere her og der allerede, men ingen innenfor det markedet vi opererer, sier Andy Chen.

Spotify avventer

Den franske tjenesten Qobuz har tilbudt strømming i CD-kvalitet en stund allerede. Wimps nye tjeneste baserer seg på såkalt FLAC-format, pluss Apple Lossless til dette selskapets produkter. To tredjedeler av Wimps katalog på over 20 millioner låter er fra i dag tilgjengelig i den høyeste kvaliteten med tapsfri CD-lyd.

Svenske Spotify, som er verdens største tjeneste, har så langt ikke signalisert at de har planer om å starte med strømming i CD-lyd.

Les også

TV-toppene ligner Komiske Ali

- Jeg kan ikke spekulere i hva de tenker, men innen et perspektiv på fire til seks måneder er det ikke sikkert at dette er veien de ønsker å gå. Alle må velge sin vei i dette markedet, og de går «global scale», mens vi prioriterer kvalitet. Vi ønsker å endre folks vaner fra bare å «høre» musikk til virkelig å «lytte».- Men, igjen, kan man virkelig høre forskjell?

- I «hi-end» hodetelefoner og på gode stereoanlegg hjemme i stua, slik flere og flere nå har, så er vi helt sikker på det, ja. Noe av målet med å lansere Wimp HiFi er også nå ut til et stort segment av musikkelskere som ennå ikke har tatt i bruk strømming, fordi de mener at kvaliteten er for dårlig. Jeg vil ikke gi noen tall på hvor mange som vil bytte til høyere kvalitet eller hvor mange nye abonnenter vi har som mål, men slik jeg ser utviklingen i markedet er ikke spørsmålet om, men når, sier Andy Chen.

- Dette er en evolusjon, ikke en revolusjon. Se bare på HD-standarden for TV-er. For fem år siden var den ny og utrolig dyr. Nå er alle nye TV-er såkalt «HD-ready», og kanalene må tilby det.