Kultur

TV-suksessen som gjør lesbisk kjærlighet ordinært

LONDON (Aftenposten.no): TV-suksessen Orange is the new black fremstiller lesbisk kjærlighet av alle nyanser. - Jeg synes det er så utrolig kult at vi har kommet så langt, sier skuespiller Taylor Schilling.

Taylor Schilling og Laura Prepon spiller ekskjærestene Piper og Alex i Netflix-suksessen Orange is the new black.
  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold

Velkommen bak murene i kvinnefengselet Litchfield.

Her møter du den lesbiske ekskjæresten Alex Vause (Laura Prepon), og hennes tidligere partner in crime og i kjærligheten: den biseksuelle Piper Chapman (Taylor Schilling) som nå er forlovet med en mann (Jason Biggs). Her møter du også transkjønnede Sophia, som utenfor murene har en sønn og en kone fra livet som mann. Du møter også de lesbiske og de som på død og liv ikke er lesbiske, i tillegg til en hel rekke innsatte som definerer seg som heterofile i det fri, men som har sex med andre kvinner bak murene.

Netflix-serien Orange is the new black (OITNB) byr mildt sagt på en rekke ulike seksuelle preferanser og identiteter, men en ting er sikkert: disse damene kan ikke settes i bås.

Skuespiller Taylor Schilling spiller bifile Piper Chapman i serien.

— Det er rett og slett bare et forhold, uten at det dominerer hele serien. Serien viser at dette bare er folk som er forelsket, og at lesbiske forhold av ulik art kan være bare det, sier hovedrolleinnehaver Taylor Schilling til Aftenposten.

Vi møter strømmeseriens skuespillere på et hotell midt i London, rett før sesong to slippes.

— Jeg synes det er så utrolig kult at vi har kommet så langt at denne serien kan handle om livet i et kvinnefengsel, ikke bare en serie om lesber, sier Schiller.

Tiden er moden

Hennes skuespillerkollega Jason Biggs, kjent fra tenåringskomediene American Pie, mener denne TV-serien ikke kunne vært laget for få år siden.

— Jeg tror timingen nå er helt riktig, og jeg tror ikke denne serien ville ha fungert for ti år siden. LGBT-rettigheter er veldig i vinden om dagen, spesielt i USA, og tiden er inne.

Biggs mener dessuten strømmetjenesten Netflix og OITNB er som skapt for hverandre, fordi publiseringsplattformen gjør det mulig å være mer åpen og direkte. Strømmetjenesten er eksempelvis ikke underlagt de samme reglene for nakenhet og banning de store klassiske tv-selsapene i USA må innrette seg etter.

— Serien er jo litt… risque . Det er en stor del av suksessen. Dette er ikke en serie som unnskylder sin oppførsel, og den er ikke redd for å ta tak i alle mulige stereotypier og klisjeer. Den er rå og ærlig, og det tror jeg folk liker. Publikum er ikke dumme.

Netflix går ikke ut med seertall, men beskriver OITNB som sin aller mest sette egenproduksjon. Serien er allerede forlenget med en tredje sesong, før sesong to har hatt premiere.

Skuespiller Laura Prepon, som i serien spiller den lesbiske ekskjæresten, sier hun er overrasket over hvor lite seriens kjærlighetsunivers provoserer.

Les også:

Les også

- Jeg fikk mildere straff fordi jeg er hvit

— En kompis av meg har en 85 år gammel bestemor er hektet på serien – selv om hovedfortellingen i serien handler om to kvinner som er forelsket i hverandre. Det er enormt. Det viser at vi har kommet langt som samfunn, sier Prepon.

I tillegg til en haug frierier sier Prepon at hun er overveldet over hvor positiv tilbakemeldingen fra homofile og lesbiske tv-seere har vært.

— Jeg elsker å fremstille et forhold mellom to kvinner før, jeg har aldri gjort det før. Men det er selvsagt ekstremt vanlig, og det bør også fanges på kamera. Jeg er kjempeglad for at folk aksepterer forholdet vårt i serien, og at mange kan kjenne seg igjen i det.

Serieskolen: Når ble damene så tøffe i trynet? Dette er TV-seriene med de kuleste damene:

Godt skrevet

Mangeårig filmviter og nyvalgt nestleder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) Brita Møystad Engseth mener måten OITNB fremstiller de mange ulike seksuelle orienteringene på er et stort skritt i riktig retning.

— Det er det man som homo alltid har drømt om, nemlig at den seksuelle orienteringen ikke er et tema i seg selv men bare en naturlig del av historien som fortelles. På den måten er OITNB både smart og befriende.

Hun mener serien skiller seg positivt ut fordi fremstillingen av homofile karakterer er mer nyansert enn tidligere tv-serier. Her finner man hverken den klassiske guttejenta eller den overdrevent lekre lesbiske karakteren, men derimot en hel bukett kvinner i alle former, fasonger og faser av livet.

— Det hele koker ned til om du har klart å skape en god rollefigur, og da spiller det ingen rolle om hun er lesbisk eller ei. Du vet du ser en god tv-serie når ikke sex-scenene virker påtrengende eller klamme, og OITNB får det til.

Ikke alle støtter serien

Prepon mener serien på grunn av sin fremstilling av ulike seksuelle legninger har fått en viktig og helt spesiell posisjon, som ikke nødvendigvis var tiltenkt fra serieskapernes side.

Jeg er kjempeglad for at folk aksepterer forholdet vårt i serien, og at mange kan kjenne seg igjen i det, skuespiller Laura Prepon

— Vår serie passer rett og slett inn i samfunnsutviklingen, og folk ser til oss nærmest som en stemme for LGBT-miljøet. Det var ikke akkurat slik at vi i utgangspunktet bestemte oss for å være en slik stemme, men det er virkelig smigrende. Å få være en del av det er ekstremt kult, sier hun.

Ifølge Prepon er tilbakemeldingene overraskende positive, selv om visse miljøer sannsynligvis aldri vil akseptere måten homofile forhold fremstilles på.

— Men jeg har faktisk ikke fått mer enn en håndfull negative tilbakemeldinger. Og en av dem er fra en av mine beste venner, som forøvrig er lesbisk og dater en helt ufattelig pen dame. Hun sa rett ut: jeg liker ikke serien, sier Prepon og skrattler.

— Og det er helt greit for meg!

Sesong to av Orange is the new black slippes på Netflix 6.juni.