Michael Jacksons siste vilje holdes skjult

Et rettsoppgjør om foreldreretten til Michael Jacksons barn og eierskapet til hans verdier er på trappene i USA. Familien har fortsatt ikke sett noe til popkongens testamente.

Testamentet har fortsatt ikke dukket opp, sier Jackson-familiens advokat Londel McMillan.

– Det har vært snakk om et testamente, og vi forsøker nå å få klarhet i dette, men det er ikke lagt noe testamente fram for familien ennå, sier McMillan til avisa Los Angeles Times.

En kilde som står familien nær, sier popkongens hærskare av advokater nekter å gi familien tilgang til testamentet.

Om intet testamente dukker opp, vil forvaltningen av boet i utgangspunktet gå til Michael Jacksons nærmeste voksne pårørende. Men uansett hva som skjer, er det trolig duket for en spektakulær rettssak om både bo og barn.

Familien vil ha foreldreretten

Michael Jacksons familie ønsker at hans mor Katherine Jackson skal få foreldreretten til popkongens tre barn.

Familien har varslet at den vil gå rettens vei for å sikre dette, og mandag ble Katherine Jackson innvilget midlertidig omsorg for de tre barna av en domstol i Los Angeles. Saken om foreldreretten starter den 3. august.

Familien har ifølge advokaten ikke hørt fra Deborah Rowe, mora til Michael Jacksons to eldste barn, Prince Michael (12) og Paris Michael (11). Den yngste sønnen, Prince Michael II (7), ble båret fram av ei surrogatmor.

I en rettssak om foreldreretten til de to eldste barna vil Rowe stå sterkest, mener juridiske eksperter.

Rowes advokat Marta Almli sa lørdag at Rowes tanker nå går til Jacksons familie og at hun vil ha seg frabedt pressens spekulasjoner om foreldreretten til barna. Hva Michael Jackson selv ønsket, er uvisst.

Pengestrid

Oppgjøret om boet kan bli innviklet og langtrukket. Popkongen hadde tilegnet seg en enorm gjeld, men samtidig er det store verdier i hans eiendeler. Det er ingen automatikk i at den som får foreldreretten, også får pengene, sier den profilerte skilsmisseadvokaten Stacy Phillips.

– For mange folk er det slik at den eller de som har foreldreretten, ikke nødvendigvis forvalter barnas penger. Dette kan være fordelaktig, for det kan bli en slags utjevningsmekanisme, sier hun.

Selv Michael Jacksons gravferd kan bli gjenstand for strid. Familien har nå satt i gang med planleggingen av en minnestund, men uten å vite hva den noe eksentriske artisten selv hadde sett for seg. Om det finnes et testamente etter Michael Jackson, vil dette kunne inneholde krav til gravferden.

Nye låter på lager

Nye låter kan også bli en del av spillet om arven. Will.i.am fra Black Eyed Peas sier til BBC News at han og Jacko gjorde opptak av nye sanger før popkongens dødsfall.

– Det er helt ferskt, og det er svært kravstor musikk: Den beordrer alle ut på dansegulvet. Det er selvsagt melodiske saker, eller som han ville sagt: Juicy.

Michael Jackson tok seg av harddiskene som opptakene ble lagret på, sier Will.i.am, som av den grunn ikke vet hva som vil skje med de nye låtene.

– Jeg reiser mye rundt, og jeg kunne ikke risikere å miste sanger jeg hadde lagd med Michael Jackson, så det var han som tok vare på opptakene.

Michael Jackson skal også ha lagt planer om nye framstøt sammen med artister som Akon og Ne-Yo og den norske låtskriverduoen Stargate.

Etter dødsfallet er salget av Michael Jacksons utgivelser mangedoblet. Hans siste album er Invincible fra 2001.