Hanne Krogh i «Mitt Oslo»: – Gå inn! Finn et altfor oversett slott

Midt i et historisk eventyr – fra virkeligheten: Nå skal en av Norges største julestjerner fortelle om stedet «alle må få øynene opp for.»

I NRK1, på torsdag, kan du se Hanne Krogh løpe på denne broen, iført prinsessekappe. Da sendes «Reisen til julestjernen» fra 1976. Bak henne skimtes blant annet Knutstårnet og Slottskirken. Men hvor er selve slottet?
I 1976 kom originalfilmen om Sonjas jakt på julestjernen, med debutanten Hanne Krogh som prinsesse. Kongen ble spilt av Knut Risan. For ordens skyld: Tronene sto hos Norsk Film på Jar, ikke i Akershus slott.
En av norsk films fremste klassikere ble en suksess fra dag én. På premiéren i Klingenberg kino var prinsesse Märtha Louise (5) æresgjest, sammen med daværende kronprinsesse Sonja.

Et ofte glemt slott. En ruvende festning. En ekte filmkulisse. Fire dager før julefilmen samler Norge, nå igjen, tindrer hovedpersonen:

– Her på Akershus ble jeg satt i fengsel. Da var jeg 19 år og spilte Sonja i Reisen til julestjernen. Broen vi står på, har en viktig rolle, og fengselsscenene er filmet inne på festningen. Jeg er Oslo-jente i fjerde generasjon – dét er ikke å kimse av! Som ekte byentusiast blir jeg ekstra glad av å fremheve denne perlen i hovedstaden. Altfor mange nordmenn går glipp av Akershus festning og slott. Ja, dette levende, storslåtte stykket historie er et sted hele landet må få øynene opp for.

Les hele saken med abonnement