14-åringer bør ikke blogge

Alle som blogger kan forvente ondskapsfulle kommentarer tilbake. –For å være helt ærlig, synes jeg ikke 14-åringer bør blogge, sier blogger Linnea Myhre (20).

Negative kommentarer må alle som eksponerer seg i bloggosfæren påregne, mener Linnéa Myhre (20).

Nettprat idag :

Emilie «Voe» Nereng var 13 år da hun ble bloggkjendis i 2009. I helgen kunngjorde Voe, nå 15, at hun har fått nok av negative tilbakemeldinger. Hun slutter som blogger, og skriver at hun er sliten: «Hallo, jeg er jo bare en helt vanlig jente som blir lei meg når folk snakker stygt om meg!».

Takler det dårlig

Negative kommentarer må alle som eksponerer seg i bloggosfæren påregne, enten de blogger om hverdagsliv, skjønnhet, politikk eller andre ting. Linnéa Myhre (20) er ikke som «rosabloggerne». Istedenfor skjønnhetstips og kleskreasjoner, skriver hun en selvironisk blogg full av bitterhet og bitende sarkasmer.

– Hvordan takler du de negative tilbakemeldingene?

– Jeg tror jeg får ekstremt lite i forhold til de fleste. Men hvis man får 200 kommentarer på et innlegg, og 198 er positive, er det uansett de to negative som sitter i øynene på deg. Jeg takler det veldig dårlig. Hvis jeg bare hadde fått negative kommentarer, hadde jeg ikke orket å blogge, sier Myhre.

– Hva slags kommentarer reagerer du på?

– Hvordan jeg ser ut, ting jeg kanskje allerede er misfornøyd med. Det er tøffere enn folk som bare skriver at jeg er dum. Det vet jeg jo allerede, sier Myhre.

Hun er glad hun ikke selv blogget som 14-åring.

– Det er jo en veldig mørk aldersperiode. Det er en blogg jeg ikke ville likt å lese i dag. Men når det gjelder Voe, har hun sjokkert meg ved å være så voksen og reflektert. Jeg var ikke så voksen selv på hennes alder.

Sparker hardt

Heidi Nordby Lunde (37), kjent som Vampus, skriver en politisk blogg.

– Jeg sparker hardt selv. Da må man forvente å få samme mynt tilbake, sier Nordby Lunde. Hun minner om at det er forskjell på kritikk og mobbing.

– En blogg har flere lesere enn bestevenninnen din. Utfordringen er at så mange skriver om seg selv, om utseende og klær. Da får de også tilbakemeldinger på dette. Det må man forvente. Men det er forferdelig at barn opplever dette.

– Bør barn blogge?

– Det er vel en grunn til at Facebook har 13-årsgrense. Men jeg synes det er positivt at unge bruker nye verktøy og deltar. Da må vi, som voksne, hjelpe dem å forstå hva dette er. Og når noen blir mobbet, må vi finne måter å håndtere det på. Mobbing på nett er ikke så annerledes fra mobbing i skolegården. Grov mobbing på nett forekommer, og det er forbudt. Problemet et at politiet ikke bryr seg om det.