Kultur

Julehumor som holder seg

Fordi sjangeren som parodieres ikke er endret mye på ti år, fungerer Espen Eckbos nisser fortsatt like godt som i 2001.

 • Øystein Aldridge
  Øystein Aldridge

Vår vurdering:

5 av 6

Som for ti år siden spiller Espen Eckbo flere av figurene i realityparodien <i>Nissene over skog og hei</i>. Her som en av 2011-utgavens nye ansikter, den oppskrudde alfahannen Andreas. Foto: TVNorge

 • VGs skryt: — Kunne ikke vært laget bedre
 • Dagbladets slakt: - Ingen stor bragd
  Fallhøyden kunne vært enorm. Nissene på låven fra 2001 står igjen som en kultklassiker i norsk TV-historie, mens rekken av repriser har døyvet sulten etter en oppfølger. Når Espen Eckbo nå har samlet 12 av de opprinnelige deltagerne sammen med 12 nye og laget Nissene over skog og hei , er resultatet omtrent som selve julen: Det er lite som er endret siden forrige gang.

Og godt er det. Gjensynet med den hysteriske, men dysfunksjonelle gjengen anført av tragiske Asbjørn (Eckbo), ambisiøse Timothy (Henrik Elvestad), entusiastiske Bent (Atle Antonsen) og hårsåre Rhino (Eckbo), er definitivt kjærkomment.

Strålende parodi

Du kjenner oppskriften: En gjeng nisser blottet for selvinnsikt og sosiale evner må, på 71 grader nord -vis, ta seg gjennom skogen. På veien skal de utføre diverse julerelaterte oppgaver, krangle, flørte og stemme hverandre hjem på syltynt grunnlag.

Som parodi er dette strålende. Eckbo har et unikt blikk for usannsynlige, men gjenkjennelige personligheter. Kle dem i nissekostyme, la dem samarbeide, og du får den ene mer absurde samtalen etter den andre. Enkelt, men genialt.

En av seriens største styrker er hvordan selvhøytidelige realityøyeblikk transformeres til hysterisk situasjonskomikk, som når programleder Kristian Ødegård med gravalvorlig mine forklarer hvordan deltagerne skal «forsere en vegg av høy og en tunnel av granbar, løpe ti runder i ring rundt et juletre, for deretter å levere en gavesekk på en låvedør». Nissene, som de striglede realitydeltagerne de er, setter ikke spørsmålstegn ved noe som helst. Akkurat som i Robinson , altså.

Slitesterk

Skal Nissene klare å holde på oppmerksomheten helt frem til julaften, er likevel flere av årets nye karakterer nødt til å få utvikle seg mer enn de gjør i løpet av de fem første episodene. Samtidig trenger serien noen nye «tvister».

At Atle Antonsen blir stemt hjem for så å komme tilbake igjen i omtrent annenhver episode, føles litt vel 2001. Fordi grunnreglene i reality-TV er de samme som for ti år siden, fremstår likevel Nissene som en slitesterk parodi.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Vår anmelder: – På sitt beste er «Jul i Blodfjell» skikkelig morsom

 2. KULTUR

  Anmeldelse av Jul i Blodfjell 2: Drepende kjedelig julekalender

 3. KULTUR

  «Avenue 5»: En fornøyelig romskipskomedie

 4. KULTUR

  Ideen ble født i 2010. Først syv år senere er stjernespekkede «Jul i Blodfjell» klar for skjermen.

 5. KULTUR

  En morsom tur på champagnefylla med Edina og Patsy fra «Absolutely Fabulous»

 6. KULTUR

  Asbjørn Slettemark om NRKs nye julekalender: «Det er på tide å legge Jul i Skomakergata bak seg».