Det syv meter lange kondomet som var tredd over en rakett, ble tatt inn flere måneder før tiden for ikke å risikere å fornærme den russiske presidenten Dmitrij Medvedev under hans statsbesøk i Norge. Nå har Forsvaret skrinlagt de to neste planlagte utstillingene i Morten Traaviks Hærwerk-prosjekt.
Hærwerk nr. 2: Discotank, gikk ut på at Traavik skulle kle en stridsvogn utenfor kommandantboligen med speilfragmenter av den typen som brukes på discokuler. Discotanksen skulle stå ferdig til Eurovision-finalen nå i mai. — Den skulle bli et glitrende blikkfang i vårsolen, og dessuten være en leken kommentar til hvilke verdier vi i Vesten oppfattes å eksportere til mindre villige mottagere som for eksempel Afghanistan og Irak. Pluss at den selvsagt vil signalisere at Forsvaret = Funky! skriver Traavik i en e-post til Aftenposten.
Hærwerk nr. 3: Yes/No, dreide seg også om utsmykking av to stridsvogner av typen M24 Chaffee, som flankerer hovedinngangen til Forsvarsmuseet. De to stridsvognene skulle males hvite og påføres hvert sitt ord; «Yes» og «No».
Skuffet.
Det som blir igjen av kunstprosjektet, er de to siste utstillingene, Hærwerk nr. 4: Body Armor og Hærwerk nr. 5: Apocalypse Norway. Begge disse to prosjektene vil bli utstilt inne på selve Forsvarsmuseet.
En skuffet Traavik sier til Aftenposten at skrinleggingen av prosjektene er et brudd på forutsetningene for samarbeidet som ble inngått mellom ham og Forsvarsmuseet. Han har oppfattet det slik at direktøren for Forsvarsmuseet tok en modig avgjørelse da han hyret ham inn som Forsvarskunstner, og at direktøren nå blir straffet for det.
— Det er tydelig noe med verkene mine som skremmer og provoserer forsvarsledelsen veldig. Etter min mening viser dette blant annet hvilken eksplosiv kraft som ligger i nye tanker og ideer, når selv militærmakten skjelver i uniformsbuksene, skriver Traavik i en e-post til Aftenposten.
- Min avgjørelse.
Direktøren ved Forsvarsmuseet, Runar Gjerald, er tilbakeholden med å si noe om hvilket press han har vært utsatt for. Han sier det har vært en prosess rundt prosjektet, og at han har mottatt signaler om at det ikke ville passe inn i helhetsinntrykket festningen skal ha vedrørende andre funksjoner den har i forbindelse med for eksempel medaljeseremonier.
H an sier likevel at det er han som har tatt avgjørelsen om å skrinlegge de delene av prosjektet som ville ha foregått utenfor museumsdørene.
— Jeg har vært en kreativ sjel og har tatt meg til rette, og det blir ikke alltid tatt så godt imot, sier Gjerald til Aftenposten.
Aftenposten har forsøkt å få snakke med kommandanten på Akershus, brigader Geir Holmenes, om saken, men han har ikke villet svare på om han var negativ til prosjektet. Via en av Forsvarets pressekontakter uttaler han at han «stiller seg bak de vurderinger som er gjort av museumsdirektøren og de beslutninger han har tatt i denne sammenhengen».
Kunstneren Morten Traavik reagerer på den manglende viljen til å kommentere saken fra forsvarsledelsen.
— De må i det minste tørre å stå for sine meninger - i dette tilfellet om kunst - også offentlig, uansett hvor konservative og dårlig motivert disse måtte være, sier han.