Grammy-pris til norsk lydtekniker

Lydtekniker Morten Lindberg (49) vant søndag Grammy-prisen Best Immersive Audio Album for utgivelsen Lux.

Morten Lindberg sikret seg søndag Grammy-pris.

Lindberg er lydteknikeren som helst gjør sine opptak i Nidarosdomen og andre store kirkerom og konsertsaler. Natt til søndag sikret han seg pris i kåringen kalt «musikkens Oscar».

Prisen fikk han for utgivelsen Lux. Den er utgitt sammen med dirigent Anita Brevik, Trondheimsolistene og Nidarosdomens jentekor.

Lindberg har fra før 28 Grammy-nominasjoner. Da han var nominert i fjor, sto det i programmet fra Grammy-arrangøren at nordmannen konsoliderer sin posisjon som verdensrekordholder i klassen «flest Grammy-nominasjoner uten seier».

Heller ikke da ble det triumf. Men natt til mandag norsk tid var det omsider Lindberg som gikk til topps under prisfesten i Staples Center i Los Angeles.

Lindberg er en norsk lydtekniker og musikkprodusent fra Skien.

Kjempet mot annen nordmann

Lindberg kjempet mot en annen nordmann i kampen om den gjeve Grammy-prisen.

Gisle Kverndokks Symphonic Dances, innspilt med Stavanger Symfoniorkester i Stavanger konserthus med amerikanske Ken-David Masur som dirigent, var også nominert i kategorien som hedrer den beste surroundlyden.

Men det var altså innspillingen fra Nidarosdomen som trakk det lengste strået. Da Aftenposten møtte Lindberg for noen år siden fortalte han hvorfor han foretrekker å gjøre innspillinger i store kirkerom:

– Å ta opp en vanlig konsert med et orkester fra en scene foran har jeg ikke gjort på ti år. Det gir meg ikke noe, det blir for mange kompromisser. Når vi spiller inn tar jeg lytterens perspektiv og posisjon, sentralt i midten, og så setter vi opp de forskjellige klangene utover, sa Lindberg.

Videre fortalte Lindberg at hans eneste målsetning er å lage det han mener er optimal lyd, og som kan gi andre en emosjonell opplevelse.

Morten Lindberg i studio.

– Fantastisk gruppe

Da Aftenposten intervjuet Skien-mannen i 2014 var han fortsatt «bare» nominert 17 ganger til Grammy-pris med sitt produksjonsselskap Lindberg Lyd og plateselskapet 2L.

«Egentlig tror jeg ikke vi får prisen i år heller, for å være ærlig, og dessuten er dette blitt en greie for oss nå. Vi håper å runde 20 nominasjoner først, men en dag skal vi da få den prisen», sa Lindberg.

Lux var ett av seks album som sørget for at Lindberg i år i tillegg var nominert i kategorien beste produsent. Den Grammy-prisen var det den prisbelønte produsenten Blanton Alspaugh som vant.

Også i fjor vant en nordmann pris under utdelingen, da Jay Z og Beyoncés album Everything Is Love, der Fredrik William Ball fra Fredrikstad var medprodusent på tre låter, vant Grammy for kategorien Best Urban Contemporary Album.

Ellers var det artisten Billie Eilish som ble den store vinneren. 18-åringen vant fire priser.

Aftenposten har foreløpig ikke kommet i kontakt med Lindberg etter Grammy-utdelingen.

Les også

Grammy: Prisdryss for Billie Eilish

Den 18-årige artisten Billie Eilish vant fire priser under Grammy-utdelingen 2020.