Kultur

Et nytt mesterverk fra Bob Dylan

En 17-minutters fortelling om et drap, nasjonale kriser og musikkens kraft.

Før første gang på åtte år slipper Bob Dylan nyskrevet musikk, fabelaktige «Murder Most Foul». Chris Pizzello / AP

 • Robert Hoftun Gjestad
  kulturjournalist

Vår vurdering:

6 av 6

«It was a dark day in Dallas, november ‘63, a day that will live on in infamy ...»

Slik starter den. Helt ut av det blå er det altså 78-åringen Bob Dylan som serverer låten vi alle trenger i disse koronatider. En varsom piano- og strykerballade som gjennom nesten 17 minutter leder oss fra sjokkdrapet på John F. Kennedy via The Beatles og annen musikk til trøst og støtte, og frem til låtens selvsikre konklusjon: Spill «Murder Most Foul».

Ja, Bob Dylan. Det er akkurat det vi gjør nå. Igjen og igjen.

Enkelt komp, sterke ord

Meldingen fra His Bobness på Twitter sist fredag var like subtil som ventet fra denne kanten, over to måneder siden forrige livstegn: «This is an unreleased song we recorded a while back that you might find interesting.» Gjett om.

«Murder Most Foul» varer altså i nesten 17 minutter. Kompet er enkelt med piano, strykere og beskjedne trommer. Melodien skapes av Dylans tekst og vokal der han mildt messer fremover og beveger stemmeleiet litt opp, litt ned. Variasjonen er liten, men ikke ett sekund er det kjedelig.

Tittelen er hentet fra Shakespeare, brukt om det mest grusomme drap. Det er altså skuddene mot JFK i Dallas i november 1963 som Dylan fabulerer rundt her med tanker og beskrivelser hentet fra flere synsvinkler, også presidentens egne. Både direkte og mellom linjene forstår vi hvor Dylan vil, at dette var et anslag mot alle, mot nasjonen:

«I said the soul of a nation been torn away, and it's beginning to go into a slow decay, and that it's thirty-six hours past Judgment Day.»

Les også

Vi trenger mer liv og røre i stuene våre | Cecilie Asker

Bob Dylan spilte sist i Norge i juni i fjor. Her fra en konsert i 2012. Chris Pizzello / TT / NTB scanpix

Trøsten i musikken

Opp mot denne dommedagsfortellingen setter Bob Dylan musikken. Den som kan trøste oss i mørke og turbulente tider. Den gang da, og nå. «Hush, little children, you'll understand. The Beatles are comin', they're gonna hold your hand.»

Noen tekstlinjer senere er vi på vei til Woodstock-festivalen, frihetens kanskje ypperste symbol. Derfra blandes historien om JFK med stadige referanser til artister og låter. Rekken er nærmest endeløs, hentet fra jazz, blues, gospel, pop og rock. De fleste er fra Bob Dylans egen brytningstid, 50- og 60-tallet, men nyere artister som Eagles, Fleetwood Mac og Queen nevnes også.

«Spill, spill, spill», synger Dylan og ender altså opp ved sin egen «Murder Most Foul». Det er hans første utgitte nyskrevne låt siden albumet Tempest i 2012. Akkurat når den er fra, vites ikke, men det er nærliggende å tenke at den er fra omtrent samme tid.

Uansett er den et nytt mesterverk fra nobelprisvinnerens hånd og munn. En låt som både forteller om og viser styrken i musikk, akkurat når vi trenger sånt.

Sammen i mørket

Dylan er ikke den eneste erfarne musikeren som trigges av usikkerhet og utryggheten i kriser. Svenskenes sjeftrubadur Håkan Hellström slapp for eksempel nylig første single fra sitt kommende album, perfekt titulerte «Tillsammans i mörker».

Den rett frem ypperlige poplåten låner riff fra Fleetwood Mac, bygger på et stort refreng og handler nok om en venn som sliter med ting uavhengig av koronakrisen. Men ved å smette inn tittelsetningen fra R.E.M.s klassiker «It’s the End of the World As We Know It» midtveis, skapes det en følelse av nå.

Den stemmen er tilbake

Apropos R.E.M. Det oppløste bandets stjernevokalist Michael Stipe dukket plutselig opp på Facebook med en video og en ny låt han har skrevet sammen med The Nationals Aaron Dessner.

Dette er kun en demoversjon med tynn rytmeseksjon og litt gitar, men «No Time For Love Like Now» oser likevel av klassisk R.E.M.-balladeri. Ikke minst fordi den stemmen er intakt. Jeg vet ikke når denne teksten er skrevet, men undringen over kjærlighetens kår i usikre tider passer definitivt nå.

Det er godt å høre voksne artister som fortsatt gjør seg relevante.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Bob Dylan
 2. The Beatles
 3. John F. Kennedy
 4. Musikk
 5. Musikkanmeldelse
 6. Aftenposten Lørdag
 7. Sekservarsel

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Nytt fra Bob Dylan: «Et album en nobelprisvinner verdig»

 2. KULTUR

  Odd Nordstoga med ny låt: «Treffer som en knyttneve»

 3. KULTUR

  Nytt album fra Haim: Ypperlig L.A.-pop

 4. KULTUR

  Bob Dylan fikk henne til å synge igjen. Og Dylan stoppet nesten hennes nye prosjekt.

 5. KRONIKK

  Mer enn noen gang lytter vi til lyden av livet. Og det vil få oss gjennom dette.

 6. KULTUR

  Album fra SAULT: Lyden av akkurat nå