Kultur

Rybak fortsatt Eurovision-het

Selv to år etter Eurovisionseieren til Alexander Rybak kan ikke russiske medier få nok av nordmannen. Selv er han mest opptatt av sitt tredje albumslipp.

 • Arve Henriksen
  Arve Henriksen
  Journalist

For utenforstående ville det ikke vært helt enkelt å skulle avgjøre hvem som var den største stjernen da Stella Mwangi og årets russiske Eurovision-deltager Alexej Vorobjov møttes til et uhøytidelig treff i går kveld.

For midt mellom disse to sto også Alexander Rybak, Eurovisionvinneren fra 2009. Han er i finalebyen på oppdrag for NRK, for å intervjue årets deltagere. Men med russiske medier på plass ble det Rybak som fikk aller mest oppmerksomhet av disse tre. Han er nemlig fortsatt stor stjerne i landene i Øst.

Pågang

– Når jeg nå er her føles det nesten som jeg har vunnet igjen, det er gøy. I Øst-Europa er det fremdeles mange som vil ha meg til å opptre i brylluper, femtiårslag eller TV-show, jeg blir invitert nesten hver dag. Og jeg er der borte også mye på jobb. I tillegg til Skandinavia, Hellas, Tyrkia og Polen, så er hele Øst-Europa min base. Og jeg har mer enn nok med det, sier han.

Etter seieren i Moskva takket han nei til den amerikanske Talkshow–dronningen Oprah Winfrey. Det angrer han ikke på.

Oprah-nei

– Det er det smarteste jeg har gjort, hvis ikke hadde jeg irritert på med mange fans, sier han, med hentydning til at han ikke hadde rukket over alt.

Snart er han plateklar igjen, hans tredje utgivelse slippes i juni. Den blir en miks av ulike stilarter. Når den er ute, vil han begynne å tenke på livet som komponist, blant med Eurovision Song Contest i tankene.

– Jeg står fortsatt på det jeg har sagt tidligere om aldri mer å delta i Eurovision som artist, men derimot som komponist. Allerede før jeg vant i Moskva, hvor jeg møtte alle disse fargerike artistene fra ulike kulturer, fikk jeg lyst til å ta et dypdykk inn i mange av disse kulturene og komponere for andre land, sier Rybak.

Svenskene

Han er allerede blitt kontaktet av flere land, ikke minst fra landene i Øst, om å skrive Eurovision-bidrag for dem. Men også svenskene har banket på døren. Selv tror han sjansen er størst for at han velger et land i Øst, ettersom han med sin hviterussiske bakgrunn kjenner den kulturen aller best.

– Men jeg først må brenne for en idé, samtidig jeg må være fortrolig med den artisten som skal fremføre bidraget. Jeg hadde ikke, slik mange andre komponister gjør, klart å satse på flere artister. Jeg må konsentrere meg kun om dette ene bidraget, og blir ikke den låten kvalifisert i det landet, ja, ja, så synd for meg i så fall, sier han.

 1. Les også

  Kina stanser Rybak-forestilling

 2. Les også

  Rybak populær spellemann

Stella Mwangi og den russiske artisten måtte dele mye av oppmerksomheten fra media med Alexander Rybak.