Kultur

Fransk superstjerne til Grand Prix

I de siste årene har Frankrike sendt unge og nokså ukjente popartister til Eurovision Song Contest, uten suksess. I år stiller skjønnheten og superstjernen Patricia Kaas.

Patricia Kaas er superstjerne i Frankrike. Snart reiser hun til Moskva for å sjarmere Eurovision-publikummet i senk. Foto: SCANPIX

 • >
 • <forf

Ikke bare er Patricia Kaas en av de aller mest feterte, bestselgende og elskede franske sangartister de siste 20 årene. Den franske statsfjernsynets Kanal 3, som står for utvelgelsen av artist, har muligens også baktanker med valget, siden årets finale går i Moskva: Vladimir Putin skal være en nesegrus beundrer av den blonde franske skjønnheten fra Øst-Frankrike, som fremstår som en blanding av Madonna og Marlene Dietrich.

Har solgt 16 millioner plater

Da kanalen France 3 i forrige uke bekreftet at selveste Patricia Kaas skal representere Frankrike i Eurovision Song Contest 2009 i Moskva, hadde man ennå ikke funnet frem til noen ny sang. Men det anses som en detalj: Patricia Kaas er en mega-artist som har solgt 16 millioner plater og CD-er siden midt på 1980-tallet. Det ryktes at en kjent låtskriver, François Bernheim, som står bak flere av hennes store salgssuksesser, skal skrive den nye franske grand-prix-låten.

Langt ned på listen

I fjor var Frankrike representert med den unge sangeren Sébastien Tellier, som etter hvert er blitt litt av en norgesvenn (han var i Oslo igjen i forrige uke), men han oppnådde bare en skuffende 19. plass. I de siste fire årene har ikke kulturnasjonen Frankrike vært høyere enn 22. plass, og det er hele 32 år siden Frankrike vant, i 1977 med Marie Myriam og sangen L’Oiseau et l’enfant. En av de aller første seierherrene i konkurransen kjent i Norge under navnet Melodi Grand Prix var med en annen velkjent fransk popsangerinne, France Gall, med Poupée de Cire, poupée de son, men hun representerte da riktignok Luxembourg

Film og «spellemannspris»

Patricia Kaas er født for 42 år siden i den lille byen Forbach i Lorraine nær den tyske grensen, og snakket en tysk-fransk dialekt til hun var 6 år. Hun har tyske aner, og er nesten like populær øst for grensen som i hjemlandet. Blant hennes største suksesser er titler som Mon mec à moi og Il me dit que je suis belle. Hun har gitt ut ca. 20 album etter debuten, Mademoiselle chante le Blues, i 1988. Hennes nyeste utgivelse, Kabaret, samkjøres med en pågående turné med samme navn. Patricia Kaas har også hatt flere filmroller, blant annet i And Now ... Ladies and Gentlemen av berømte Claude Lelouch i 2002, med Jeremy Irons som motspiller. Kaas var en kort tur i Norge i 1995 og opptrådte i TV-programmet RiksDan, i forbindelse med promovering av både album og film. Hun har vunnet fem priser i Frankrikes versjon av spellemannprisen, Victoire de la Musique.

 1. Les også

  Surfet rett til finalen

 2. Les også

  Fansen tror på Rybak

Les mer om

 1. Musikk

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Andre kaller det depresjon eller motløshet. Selv kaller Alexander Rybak det tankekjør.

 2. KULTUR

  31 ting du kanskje ikke visste om Eurovision

 3. VERDEN

  Ukraina vil ikke slippe inn russisk Eurovision-sanger

 4. KULTUR

  Bare dager før fristen gikk ut, oppsto magien som sendte ham til Eurovision

 5. KULTUR

  Uvanlig skjelven Rybak etter MGP-seieren: – Jeg klarer ikke helt å tro på dette

 6. KULTUR

  Nå starter hardkjøret for Rybak