Her er stjernekokkens enkle tips til å gjøre fredagstacoen bedre

Verdens kanskje aller beste tacokokk, Paco Mendez, smaker typisk «norsk» taco og gir sine beste tips til forbedringer.

Paco Mendez driver mexicanske stjernerestauranter i Barcelona. Nå er han i Oslo for å lage tacofest.
  • Carl Alfred Dahl

Grytene er halvfulle av utbenet svineribbe og bønner. På en skjærefjøl ligger et lass med chorizopølser som skal skjæres opp og forsegles i pannen.

Mexicanske Paco Mendez driver til daglig restaurantene Niño Viejo og Hoja Santa i Barcelona, sistnevnte med en stjerne i Michelin-guiden.

I Barcelona samarbeider han med de verdensberømte kokkebrødrene Albert og Ferran Adria, som i årevis drev det som var verdens beste restaurant, El Bulli.

Paco Mendez (i midten) er på Vippa, her flankert av Aftenpostens Joacim Lund (t.h.) og Carl Alfred Dahl.

Hva synes stjernekokken om norsk taco?

En slik taco er et kjent innslag i mange norske hjem på fredagskvelder. I Mexico er det langt mindre utbredt.

Nå er Mendez i Oslo for å samarbeide med kokkene på Vippa, gatemathallen på Vippetangen i Oslo. Anledningen er Super Taco Friday (27. oktober) og Dia de Muertos – den mexicanske høytiden De dødes dag.

Aftensmatens Joacim Lund og Carl Alfred Dahl disker opp med en typisk, norsk fredagstaco. Mendez og hans assistent følger skeptisk med underveis, og kikker nøye på taco-kiten vi har med for å gjøre måltidet mest mulig autentisk (i norsk fredagsforstand).

Mendez’ dom over tacoen, hans oppfatning av en god taco og hans tips til hvordan den norske versjonen kan bli bedre, kan du høre i denne ukens episode av Aftensmaten, på Itunes, Spotify, Soundcloud eller her:

Mendez forklarer blant annet at en mexicansk taco tradisjonelt vil variere mye fra region til region, og at utgaven som vises på esken, ligner mest på en billig, amerikansk fastfood-taco.

Micromat, fluesopp og manchego unntatt ostetoll

Aftensmaten er en podcast om mat og drikke med Aftenposten-kommentator Joacim Lund og journalist Carl Alfred Dahl. Målet er å underholde, inspirere og gi nyttige tips til den matinteresserte lytter.