Kultur

&laquo;En ganske snill mann&raquo;<br/> solgt til åtte land

Den norske komedien «En ganske snill mann» er allerede solgt til åtte land. Og i løpet av få dager har den trolig også distribusjon i USA, Tyskland, Sveits, Ungarn og det tidligere Jugoslavia.

 • Jan Gunnar Furuly

Les også:

Les også

Amerikansk ros til &laquo;En ganske snill mann &raquo;

Hans Petter Molands hovedkonkurranse-film i Berlin fikk en strålende mottagelse mandag, og de gode anmeldelsene i amerikanske bransjeblader har tydeligvis satt fart i salget av filmen til utlandet.

Administrerende direktør Rikke Ennis i det danske selskapet Trust Nordisk opplyser om enorm interesse for å sikre distribusjonsrettighetene for En ganske snill mann. Foreløpig er filmen solgt til Estland, Latvia, Litauen, Polen, Russland, Nederland, Belgia og Luxembourg.

Gapskratt og applaus

–Vi regner med å lukke salgsavtalen for Sveits i dag eller i morgen. Vi forhandler med flere distributører i Tyskland, det tidligere Jugoslavia, Ungarn og USA, og i tillegg har en rekke andre land vist interesse for filmen, opplyser Ennis. Det betegnes som spesielt bra at mange av salgsavtalene allerede er avsluttet. Vanligvis pleier det å skje flere dager etter at salgsmessen er over til helgen, og tilbydere og kjøpere har dratt hjem fra Berlin.

–Det hjelper utrolig bra på salget vårt at bransjebladet Screen i går roste filmen opp i skyene og ga den fire av fem mulige stjerner. Reaksjonene på pressevisningen og verdenspremièren var gapskratt og spontane applauser. Det er faktisk sjelden man ser en så helhjertet reaksjon på en film under Berlin-festivalen, sier den danske direktøren.

-Var scenene der Stellan Skarsgård og Jorunn Kjellsby sitter og ser på polsk TV avgjørende for at polakkene var så raske med å kjøpe filmen?

-Hehe. Det var ikke noe tema, men de var kjempebegeistret for filmen. De har jo stort sett samme humor i Polen som oss, svarer Ennis.

Markedet løsner

Etter et år med labert filmsalg og dårlige priser på grunn av finanskrisen ser Ennis også klare tegn til at markedet for film nå er i ferd med å løsne.

–I fjor slet vi med salget og prisene var 20–40 prosent under nivået for noen år siden. Nå er prisene på vei opp mot et mer normalt nivå. Og det kan virke som at mange filmdistributører sitter med tomme hyller. De handler film som aldri før, sier hun.

Produsent av En ganske snill mann, Finn Gjerdrum i Paradox, er overlykkelig over den fantastiske responsen filmen har fått.

-Det er utrolig gøy for meg som produsent at jeg nesten ikke får snakket med salgsagenten, fordi hun er så travel med å sette opp møter med interesserte kjøpere. Du kan trygt slå fast at det er glade dager her i Berlin. Alle i filmteamet har en god følelse. Særlig de fire stjernene og de mange rosende ordene i Screen har hjulpet oss. De positive anmeldelsene viser også at filmen fungerer utenfor vår sfære, sier Gjerdrum.

Trust Nordisk har også salget av den danske hovedkonkurransefilmen Familien, av Pernille Fischer Christensen. Filmen er foreløpig solgt til Polen, Nederland, Belgia og Luxembourg.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Snart kan seere over hele kloden se den norske TV-serien «Nobel»

 2. KULTUR

  Fra Bjølsen til Berlin: Norsk film inntar Berlinalen

 3. KULTUR

  Sølvbjørn til «Ut og stjæle hester»

 4. BOLIG

  Prikken over i-en i ethvert interiør: 11 ikoniske lamper

 5. A-MAGASINET

  Et makulert millionmaleri og en naken politiker på korset. Her er årets mest minneverdige stunt.

 6. A-MAGASINET

  Åttebarnsfar Stellan Skarsgård har én regel. Han svarer alltid ærlig. Selv når barna spør om han har «knarkat».