Nasjonalmuseet snur. Henger opp Krohgs Leiv Eiriksson-maleri.
– Når det er blitt så mye debatt om dette bildet, vil vi gjøre det tilgjengelig for publikum, sier direktør Karin Hindsbo. Etter massiv kritikk gjør Nasjonalmuseet helomvending.
Etter voldsom debatt i helgen bestemte direktør Karin Hindsbo mandag formiddag at verket «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» fra 1893 skal tas opp igjen fra kjelleren. Nå skal det i første omgang vises i en periode på fire uker.
Verket henges opp mandag kveld og er tilgjengelig for publikum fra tirsdag. Det blir hengende i første etasje.
– Christian Krohg var en veldig viktig kunstner, og når vi ser hvor stort engasjement denne saken har avstedkommet, vil vi diskutere den på en konstruktiv måte, sier Hindsbo til Aftenposten.
Nasjonalmuseet vil nå arrangere en rekke foredrag som setter søkelyset på bildets kunstneriske kvaliteter og på Krohgs kunstnerskap generelt.
- Les saken som startet debatten:
Nasjonalmuseet sier farvel til klassikerne: – Vår jobb er å klatre ned fra elfenbenstårnet
– Driver ikke kansellering
Hindsbo understreker at Nasjonalmuseet ikke driver med kansellering av kunstnere, noe kritikere har hevdet.
– Det har aldri handlet om kansellering eller ideologiske motiver. Den slags holder ikke Nasjonalmuseet på med.
Hun understreker at å lage en samlingspresentasjon av en samling på over 400.000 gjenstander handler om valg.
– Vi synes det var 13 andre verk av Krohg som var mer interessante å både vise og diskutere akkurat nå til åpningen av det nye Nasjonalmuseet, sier hun.
Hun nevner sentrale verk som «Albertine i politilegens venteværelse» og «Kampen for tilværelsen».
– Det er altså nøye overveide og kuratoriske begrunnelser som ligger bak at dette verket pr. nå ikke er en del av samlingsutstillingen i Nasjonalmuseet. Disse vurderingene står museet ved, sier Hindsbo.
Styrelederen reagerte
Styreleder Maria Moræus Hanssen i Nasjonalmuseet sier at hun reagerte på Stina Högkvists uttalelse om at Krohg-bildet var kolonialistisk da hun leste Aftenposten lørdag.
Styrelederen sier at helgens massive kritikk mot Nasjonalmuseet ikke har vært noen «god sak» for museet. - Det må jeg medgi.
Nå er styrelederen glad for at bildet kommer opp på veggen.
– Nå er jeg stolt av Nasjonalmuseet som kaster seg rundt og henger opp maleriet «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» i fire uker slik at publikum får muligheten til å oppleve bildet selv, sier Moræus Hanssen.
– Jeg oppfordrer alle til å komme og se dette maleriet, men også de 13 andre Christian Krohg-verkene, sier hun.
Utsnitt av Christian Krohgs «Syk pik» fra 1881.Foto: Nasjonalmuseet, Oslo Christian Krohg: «Kampen for tilværelsen» fra 1889.Foto: Nasjonalmuseet, Oslo
Kolonialistisk?
De siste ukene har det foregått en debatt om hvilken kunst og hvilke kunstnere som skal få plass i Nasjonalmuseet.
Debatten tok en ny vending da avdelingsdirektør ved Nasjonalmuseet, Stina Högkvist, uttalte seg i Aftenposten lørdag.
Nasjonalmuseet ønsker å utfordre en standard som historisk utgjøres av hvite, mannlige kunstnere, sa hun og trakk frem Christian Krohgs maleri «Leiv Eiriksson oppdager Amerika». Det har til nå vært satt bort i museets kjeller.
– Bildet er en romantisering av nordmenn som dro til Amerika. Det er et kolonialistisk bilde, sa Högkvist.
Uttalelsen vakte voldsomme reaksjoner.
Har kokt i sosiale medier
Tidligere kulturkommentator i NRK, Agnes Moxnes, var blant dem som tok til sosiale medier.
«Vi snakker om et nasjonalmuseum. Med alt det innebærer. Da skal man vel løfte frem nasjonalikonene. Gjerne diskutere dem. Men å hoppe rett til konklusjonen «kolonialistisk», og å bruke det som argumentet for å ta det ned fra veggen, det er ikke riktig klokt!» skrev hun på egen Facebook-profil.
Stortingsrepresentant for Rødt, Mímir Kristjánsson, reagerte også kraftig.
«Så dumt at det nesten ikke går an», skrev han i et innlegg på Facebook.
Etter den massive kritikken valgte avdelingsdirektør Stina Högkvist å beklage uttalelsen sin på sin egen Facebook-profil. Hun skrev at hun har uttalt seg på en måte som hun ser fremstår som useriøs og overfladisk:
«Det er ikke slik at dette verket ikke vises i det nye museet fordi det er «kolonialistisk». Poenget er at vi med den nye samlingsutstillingen har ønsket å vise både klassikere og verk som ikke eller i liten grad er blitt vist før.»
Hva er det med det bildet?
Flere kunsteksperter avviser at bildet er kolonialistisk.
Knut Ljøgodt, kunsthistoriker og leder for Nordic Institute of Art, mener bildet representerer 1800-tallets kulturelle motstandskamp for norsk selvstendighet.
– Det er en del av den norske identiteten. Nasjonal identitet trenger ikke gå på bekostning av forståelsen for at vi i dag lever i et flerkulturelt samfunn, sier han.
Knut Ljøgodt er kunsthistoriker og jobbet tidligere på Nasjonalgalleriet.
Ljøgodt fremhever at Christian Krohg var en samfunnsdebattant- og kritiker.
– Hans maleri av «Albertine på politilegens venteværelse» var et innlegg i debatten om prostitusjon. Hans roman om samme tema, «Albertine», ble beslaglagt og forbudt av myndighetene. Hadde han kunnet høre oss nå, hadde han blitt forbauset over å bli tatt til inntekt for et kolonialistisk verdensbilde, sier Ljøgodt.
På 1800-tallet ble det viktig for blant andre Norge å definere seg som folk og nasjon, understreker han.
– Da ble motivene hentet fra vår egen historie, vår egen mytologi. Som «Leiv Eiriksson oppdager Amerika» er et godt eksempel på.