Kultur

Noe har skjedd med Edvard Munch

Verden viser større interesse en noensinne for kunstneren.

  • Ann Christiansen

Brede smil og høylydt ros da jubileumsutstillingen i går ble vist for pressen.

Over 90 journalister fra en rekke land i Europa og fra langt fjernere himmelstrøk som Japan, Korea og Kina og USA har kommet til Oslo for å oppleve den største samlingen av Munchs kunst noensinne: 270 bilder, fordelt på to museer: Nasjonalgalleriet og Munch-museet.

Les også

Bli kjent med Munchs Oslo

— Vi opplever nå en enorm interesse for Munch og hans kunst, sier Stein Olav Henrichsen, direktør for Munch-museet.

Til internasjonal og norsk presse kunne han i går fortelle at over en million mennesker så Skrik da bildet var utstilt på The Museum of Modern Art (MoMA) i New York i vinter. Så å si overalt der Munch vises, blir rekorder slått. Utstillingen The modern eye som ble vist i Frankfurt, Paris, London og Oslo, ble sett av over en million.

— Dessuten var det 20 000 artikler om Munch i utlandet i fjor, konstaterte Henrichsen fornøyd.

Tre gode nyheter

Kulturminister Hadia Tajik mener at gårsdagen var en historisk dag. Men hun mener det bare er begynnelsen på en ny æra for Munch – og for kunst generelt i Norge.

- Kan du utdype hva du mener med det?

— Det er en veldig spennende vår vi er inne i. Nytt Nasjonalmuseum vedtas i Stortinget om kort tid. Munch-museet har Oslo nå fått flertall for, og der kan det også settes i gang en prosess. Og det er 150-årsjubileum for Munch. Alle disse tre tingene betyr at vi kan løfte Munchs kunstnerskap til kanskje nye høyder. Munch når ut til hjerter og hjerner over hele verden.

Les også

En fokusert og dramatisk Munch

Tajik mener at Munch redefinerte kvalitet i kunst. Han flyttet grenser for hva kunst er og mange folk ble sjokkert.

— Men Munch fortsatte å pushe grenser – det gjør ham stor, mener hun .

Brukte skandaler

Av Munch kan vi også lære at skandale kan være nyttig. Munch brukte skandaler til å skape oppmerksomhet rundt seg selv. Han var temmelig bevisst sin offentlige fremtreden.

— Han ville nok ikke vært ukomfortabel med at han også i dag skaper debatt, sier Tajik.

- Hvordan opplever du jubileumsutstillingen?

— Jeg synes det er sterkt og rørende å se den store bredden i Munchs kunstnerskap utstilt på denne måten. Han berører oss. Han forstår mennesker så godt og bruker hele følelsesregister – det gjør at han når ut over hele verden. Han er fortsatt moderne.

- Hva sier den store interessen fra internasjonal presse?

Les også

Leon Black bekrefter «Skrik»-kjøpet

— At han ikke bare er Norges største kunstner, men at han også er en av verdens største kunstnere.

Nasjonalmuseets direktør, Audun Eckhoff, mener at interessen for Munch viser hvilket enormt potensial han har. Et potensial som ikke er utnyttet.

Grunnen til det, ifølge Eckhoff, er at hans hovedverk er konsentrert i Oslo. Mens andre store kunstnere, som Picasso, er spredt rundt i museer i flere land.

— Men denne utstillingen og museumsutviklingen i Oslo kommer til å endre dette, mener Eckhoff som er helt sikker på at nytt Nasjonalmuseum på Vestbanen og nytt Munch-museum i Bjørvika vil øke turiststrømmen til Oslo betydelig.