Kultur

Forfatteren Andrea Camilleri er død

Den italienske forfatteren Andrea Camilleri er død, 93 år gammel. Bøkene hans ble oversatt til 120 språk.

Andrea Camilleri var en elsket forfatter hjemme i Italia. Hans krimserie om inspektør Montalbano er oversatt til 120 språk.
  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke
    Journalist

Hans krimserie om inspektør Montalbano var elsket av en hel verden.

Hver av bøkene er 180 sider lange og inneholder 18 kapitler. Her løser politimannen Salvo Montalbano store og små kriminalgåter i den fiktive byen Vigata på Sicilia.

Den første Montalbano-boken Slik vann tar form kom i 1994, da Camilleri selv allerede var nesten 70 år gammel.

TV-serien i foreløpig 60 episoder bidro sterkt til populariteten. Camilleri var selv fra Sicilia og bidro til et bilde av samfunnet hinsides fordommene om mafia og brutalitet. Landskap og mat hadde stor betydning i romanene.

De siste årene kunne ikke Camilleri lenger se, men han fortsatte å skrive. – Jeg er blind, men å miste synet gjør at alle mine andre sanser er vekket til live, sa han ifølge BBC i 2017. – De redder meg. Hukommelsen min er bedre, og jeg husker flere ting en før med større klarhet.

Camilleri var utdannet regissør og arbeidet til langt oppe i årene også med TV og teater i Roma. Midt i juni ble han fraktet til sykehus etter et hjerteattakk. En måned senere døde han.

Den aller siste boken i serien har ligget i et hvelv i Palermo siden 2006, skriver BBC. Andrea Camilleri har for lenge siden planlagt det siste av Montalbanos mysterier.

Les mer om

  1. Litteratur
  2. Krimlitteratur
  3. Italia