Dom faller i saken mot Asap Rocky

Onsdag faller dommen mot rapperen Asap Rocky i tingretten i Stockholm. Den amerikanske musikeren er tiltalt for vold mot en afghansk 19-åring.

Asap Rocky. Arkivfoto: Richard Shotwell / Invision / AP / NTB scanpix
  • NTB

Under sin første konsert etter at han ble løslatt fra varetekt i Sverige kom rapperen med en oppfordring til publikum: – Be for meg.

Konserten fant sted i Anaheim i California i forbindelse med Real Street Festival, skriver VG.

– Forhåpentlig, med Guds hjelp, blir jeg ikke funnet skyldig. Forhåpentlig havner vi ikke i fengsel. Det ville vært galt, sa Asap Rocky fra scenen under en pause i konserten.

Rapperen, som egentlig heter Rakim Mayers, er tiltalt sammen med to andre amerikanere for å ha slått og sparket en 19-åring i Stockholm sentrum 30. juni.

De ble varetektsfengslet 5. juli, men løslatt 2. august i påvente av dommen som faller onsdag.

Har krevd seks måneders fengsel

Et av de store spørsmålene er om hiphopartisten vil bli tvunget til å returnere til Sverige.

Aktor Daniel Suneson har krevd seks måneders fengsel for Asap Rocky, mens forsvareren har argumentert for at han bør frikjennes.

Hendelsen fant sted utenfor en hamburgerrestaurant i Stockholm. De tiltalte har forklart at de handlet i selvforsvar, og at 19-åringen slo rapperens livvakt. 19-åringen har forklart at han trodde han skulle dø da han ble banket opp av rapperen og vennene hans.

Aktor sa i sin sluttprosedyre at det er uaktuelt med noe annet enn fengsel for Asap Rocky. Han argumenterte også for at rapperen bør dømmes hardere enn de to andre tiltalte fordi han slengte 19-åringen i bakken før mishandlingen begynte.

Asap Rocky (t.h.) forlater tingretten i Stockholm etter at retten bestemte at han skulle løslates i påvente av dom i voldssaken mot ham. Foto: Naina Helén Jåma / TT / NTB scanpix

Lite sannsynlig med retur

Dennis Martinsson, professor i strafferett ved Stockholms universitet, tror imidlertid ikke at noen av de tiltalte kommer til å bli fengslet på nytt.

– Etter at de ble løslatt fra varetekt, kan man tolke det som om det er to alternativer til en fallende dom – at det blir en betinget dom pluss bøter eller en kortere fengselsstraff som anses for å være sonet på grunn av tiden i varetekt, sier han.

Trump ba om løslatelse

USAs president Donald Trump har engasjert seg i saken og nærmest forsøkt å gjøre den til storpolitikk. Han ringte Sveriges statsminister Stefan Löfven og ba om at Asap Rocky måtte settes fri.

I tillegg sendte presidenten en ekspert på gisselsaker til Sverige for å prøve å få de tiltalte hjem til USA.

Under rettssaken mot Asap Rocky sendte USAs spesialutsending også et brev der Sverige blir advart om at saken kan få negative følger for forholdet til USA.