Forfatter og tidligere kulturredaktør Jan E. Hansen er død

Tidligere kulturredaktør i Aftenposten Jan E. Hansen ble 60 år gammel.

Hansen fikk Gullpennen av Riksmålsforbundet i 2000.

Journalisten og forfatteren døde natt til onsdag 12. februar. Det melder venner av Hansen til Aftenposten.

Jan E. Hansen startet som journalist og redaktør i avisen Frisprog i 1976, før han ble journalist i Morgenbladet i 1980.

Han begynte som teateranmelder i Aftenposten i 1984 og ble senere kulturredaktør, noe han var frem til 2004.

Les også

«Han var midtpunktet gjennom endeløse samtaler rundt kafébordene», skriver Harald Stanghelle

Aftenpostens kulturjournalister Jan E. Hansen (t.v.) og Håkon Harket på lanseringen av romanen «Poste Restante Europa» i 1991.

Feiret sin romerske fødselsdag

I 2000 ble han tildelt Gullpennen av Riksmålsforbundet. Hansen flyttet til Roma på 2000-tallet, en by han elsket, og fortsatte å skrive for Aftenposten.

Han feiret to fødselsdager hvert år. Den 1. november 1959 ble han født i Lunner på Hadeland. Den 22. februar 1977 kom han til Roma for første gang.

Han har gitt ut en rekke bøker, senest Med ett ben på jorden i 2016.

Samtalen i sentrum

– Det er ett stikkord når det gjelder Jan E., og det er samtalen. Den meningsfylte samtalen, sier Thomas Thiis-Evensen. Han var en av Jan E. Hansens nærmeste venner gjennom mange år.

Thiis-Evensen forteller at den tidligere redaktøren kunne fremstå som veldig seriøs, det var aldri pludring eller småprat i de lange samtalene.

– Det handlet om essensielle ting. Historie og arkitektur. Middelalderen var han særlig opptatt av, og religion. Han var konvertitt og veldig opptatt av den katolske kirken, sier Thiis-Evensen.

De to vennene Jan E. Hansen og Thomas Thiis-Evensen på Tempio Bar i Roma i 2016.

De to ga blant annet ut boken Tre muntre herrer i Roma sammen med Kjell Arild Pollestad og Kim Eidem i 2009. Året etter ga Hansen og Thiis-Evensen ut hver sin bok om Roma nesten samtidig.

– Jeg husker at vi satt i Roma på Tempio Bar, og diskuterte «hvor langt er du kommet?» Da var vi omtrent på samme sted, men jeg skriver veldig sent. Da vi møttes igjen uken etter var han ferdig med boken, han var jo avismann. Vi spøkte mye, men det var alltid samtalen som var i sentrum, sier Thiis-Evensen.

Mange venner rundt seg

– Han var en magnet – på kunnskap, anekdoter, livsglede, humor, venner. Et kraftsenter rett og slett!

Slik beskriver journalist og forfatter Cille Biermann ham. Hansen hadde mange venner rundt seg som fulgte ham tett i tiden han lå på sykehuset.

Guri Skavlan forteller at det ble en stor feiring av Hansens siste fødselsdag i november.

– Vi var over hundre mennesker som reiste ned til Roma for å feire sekstiårsdagen med italiensk mat og italiensk vin, sier Skavlan.

Jan E. Hansen døde på Akershus universitetssykehus etter en tids sykdom.