Kultur

Danmark vil stoppe asylsøkere med annonsekampanje

For å avskrekke asylsøkere fra å komme til Danmark vil den nye regjeringen rykke inn annonser i utenlandske aviser. - Interessant tiltak, mener Høyre og FrP.

Idyllisk havutsikt er ikke inntrykket den nye danske regjeringen vil gi mennesker på flukt til Europa. Foto: THOMAS PETRI

 • Åshild Eidem

— Vi vil redusere de meget sterke flyktningestrømmene som kommer til Danmark. Vi mener de er drevet av menneskesmuglere som sender immigranter til landene der de sosiale ytelsene er høyest, sier Marcus Knuth, integrasjons- og utlendingspolitisk talsmann for det borgerlige partiet Venstre.

Partiet dannet ren mindretallsregjering etter valget 18. juni, der innvandring var et hovedtema. I fjor søkte nærmere 15.000 mennesker asyl i Danmark. Det var en dobling fra året før. Den nye regjeringen har allerede kuttet kraftig i støtten til flyktninger som har fått innvilget asyl.

Det er denne innstrammingen integrasjonsminister Inger Støjberg nå vil gjøre flyktninger oppmerksomme på ved å rykke inn annonser i utenlandske aviser. Hensikten er at kampanjen skal spre seg til sosiale medier.

FrP og Høyre: - Interessant tiltak

Kampanjen vekker interesse i det norske Justisdepartementet.

— Det er et interessant tiltak. Vi vil selvfølgelig følge med og se hva som blir resultatet av dette, sier statssekretær Gjermund Hagesæter (FrP).

Statssekretær Gjermund Hagesæter (FrP) vil følge den danske kampanjen med interesse.

— Det er kommet et ganske stort antall flyktninger til Europa den siste tiden. Det er en virkelighet vi vil forholde oss til. Det som skjer i Danmark og andre land vil være av stor interesse, sier han.Han får støtte av Høyres innvandringspolitiske talskvinne Ingerd Schou, som mener det danske tiltaket er interessant og ikke vil avvise at noe lignende er aktuelt i Norge.

— Den norske regjeringen bør høste erfaringer fra Danmark før vi eventuelt tar et slikt tiltak i bruk, sier hun.

- Ingen skremselskampanje

Ideen til den danske kampanjen oppstod etter at EUs grensebyrå Frontex nylig gjorde integrasjonsminister Støjberg oppmerksom på et skjema over hva ulike europeiske land tilbyr flyktninger. Skjemaet skal være utarbeidet av menneskesmuglere og publisert på en hjemmeside sensommeren 2014. Skjemaet omfatter blant annet Danmark og Norge.

Akkurat hva som skal stå i danskenes annonser er foreløpig ikke bestemt.

— Det er viktig at den er faktabasert. Dette skal ikke være en skremselskampanje, slik noen kritikere har hevdet, sier Marcus Knuth.

Det er heller ikke bestemt hvor stort budsjett som skal avsettes eller i hvilke land annonsene skal publiseres.

— Det skal være i de områder hvor menneskesmuglere opererer. For eksempel i Tyrkia, sier Knuth.

- Flere vil søke seg til Norge

Når kampanjen iverksettes, vil den styrke Danmarks omdømme som restriktivt, mener Tor W. Andreassen, professor i innovasjon og markedsføring ved Norges Handelshøyskole.

— Danmark er vel det landet i Norden som kjører den hardeste linjen overfor innvandrere generelt. Dette tiltaket underbygger denne harde linjen, sier han.

Professor Tor W. Andreassen tror flere flyktninger vil søke seg til Norge dersom den danske kampanjen når gjennom. Foto: Privat

Det er likevel umulig å si om kampanjen vil redusere antall asylsøkere, mener han.

— Er det sannsynlig at Norge blir mer attraktivt for flyktninger dersom danskene når gjennom med sin avskrekkingskampanje?

— Ja. Strømmen av flyktninger vil tilta. Mange lever under svært kummerlige forhold politisk og menneskelig, og vil søke seg til andre steder. Med internett får de innblikk i hvordan andre land og mennesker har det, noe som skaper en voldsom kontrasteffekt og øker lysten til å flytte. Når Danmark strammer inn, er det naturlig at det vil bli flere som søker seg til andre land - deriblant Norge.

SV: - Vil skyve enda flere til Sverige

SVs innvadringspolitiske talskvinne Karin Andersen mener kampanjen først og fremst er rettet mot danske velgere.

— Dette er en politisk markering mer for hjemmepublikum enn for dem som er på flukt fra forfølgelse og krig. Og det vil kanskje bidra til å skyve enda flere over til Sverige, sier hun.

— Det er et usolidarisk svar på en situasjon som roper på solidaritet - både med dem som flykter og med landene som tar imot mange ganger så mange som Danmark.

Også Aps innvandringspolitiske talsmann Stein Erik Lauvås er skeptisk.

— Jeg tror ikke det er veien å gå for å hindre fattige folk fra å komme til Europa. De flykter fra krig, fattigdom, nød og elendighet på alle måter. Jeg tror de fleste reiser hit av helt andre årsaker enn de rent økonomiske, sier han.

Omstridt australsk kampanje

Det høyrepopulistiske og innvandringskritiske partiet Dansk Folkeparti vil gå lengre enn den nye regjeringen. Partiet gjorde et brakvalg 18. juni, og ble med en fremgang på 8,8 prosent landets nest største parti.

Dansk Folkeparti, nå Danmarks nest største parti, vil lansere videoer inspirert av en omstridt australsk kampanje.

For noen uker siden foreslo partiet å lansere en serie videoer på arabisk og engelsk inspirert av en omstridt kampanje fra Australia.

I den australske kampanjen poserer general Angus Campbell iført uniform foran et bilde av en båt på piskende bølger under mørke skyer med påskriften «NO WAY — YOU WILL NOT MAKE AUSTRALIA HOME».

Australske myndigheter benyttet seg også av tegneserier for å nå frem til flyktninger.

- Viktig å sende beskjed

Marcus Knuth i danske Venstre understreker at deres forslag er noe annet.

— Det blir ikke i den stilen. Det skal være rene fakta: Sosiale ytelser er nå nær halvert.

Knuth mener den australske kampanjen er for bombastisk.

— Den lukter litt for mye av en skremselskampanje. Vår kampanje skal være en opplysningskampanje. Derfor bruker vi annonse i stedet for video, sier han.

- Er det ikke nettopp for å skremme flyktninger fra å komme dere gjør dette?

— Jeg vil ikke bruke ordet «skremme». Men «orientere». Blant menneskesmuglere finnes mange historier om at Danmark er et av landene med høyest sosiale ytelser. Det er viktig å sende en beskjed til folk som er på vei til Danmark om at vi ikke lenger tilbyr de høye ytelsene som ble betalt av vår tidligere regjering.

- Hva er forskjellen på skremsel og opplysning?

— Det ene er basert på fakta. Det andre er mer bombastisk. Men vi er selvfølgelig enige med Dansk Folkeparti om at vi vil få formidlet at Danmark ikke lenger er landet hvor vi betaler de høyeste ytelsene.

 1. Les også

  Menneskesmuglernes base i Sahara

 2. Les også

  137 000 migranter har krysset Middelhavet så langt i år

 3. Les også

  Norsk mannskap på besøk i Middelhavet reddet flyktninger

I 2002 og 2003 sponset Kommunaldepartementet og daværende kommunalminister Erna Solberg TV fra Russland, Ukraina og Balkan for at de skulle lage avskrekkende reportasjer fra norske asylmottak.

Mens norske departementer har gjennomført flere kampanjer for å hindre asylsøkere i å komme til Norge, oppfordrer UDI personer som allerede har fått avslag til å dra hjem. Foto: Tor Stenersen

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Danmark vil ikke ta imot kvoteflyktninger

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  – I Danmark er det lov å si nesten hva som helst om innvandrere. Tonen er en helt annen enn i Norge

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Danmark har Nordens strengeste innvandringspolitikk: – Innvandrere blir behandlet verre og verre, sier kritikere. – Hvis du vil være dansk, må du ta til deg våre verdier, svarer ministeren.

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Frps drømmeparti i utlandet skrumper inn i kokende oppvaskvann

 5. VERDEN
  Publisert:

  Her tester de dyresykdommer. Nå skal kriminelle asylsøkere til den danske øya.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Matlaging på asylsenter er blitt het potet i dansk valgkamp