Kultur

Pris for første hovedrolle

Hun er ikon, kom til Haugesund med privatfly og er litt diva. Men egentlig var Marianne Faithfull ganske uglamorøs der hun kom for å hedres med Liv Ullmanns ærespris.

En gang levde hun som om det ikke fantes noen morgendag. Og nå? - Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli 60, og nå har jeg innsett at jeg kan leve 20 år til, sier Marianne Faithfull. JAN KÅRE NESS

 • Forf>jan Kåre Ness (foto)
 • <forf>lars Ditlev Hansen <

Les anmeldelsen av "Irina Palm": — Denne prisen er noe jeg aldri hadde trodd at jeg skulle få. Jeg tror det er det største som har hendt meg som skuespiller. Jeg er selvfølgelig veldig skuffet over at Liv Ullmann ikke kunne være her, men det hadde heller ikke jeg vært om noen nær meg nylig var død, sier Marianne Faithfull. Hun var filmfestivalens æresgjest da filmkalaset i går ble avsluttet med filmen "Irina Palm", som får kinopremière 7. september.Stemmen, ru, hes av hardt levd liv. Det sterke blikket. I over 40 år har hun vært i rampelyset, som rockeartist og skuespiller, på oppturer og dype nedturer. Sex, drugs and rock 'n' roll er merkelappen som stadig henger ved henne, London-jenta som jobbet med Rolling Stones, var kjæresten til Mick Jagger og nær ved å gå under av narkotikamisbruk før hun begynte å stige som en fugl Føniks opp av asken.

Endelig sett.

— "Irina Palm" er første gang jeg har fått en hovedrolle. Jeg måtte bli 60 før jeg fikk det. Jeg vet jeg er en god skuespiller, det har bare ikke vært så mange andre som har visst det, sier Faithfull, som har fått nytt liv som seriøs skuespiller de siste årene.I "Irina Palm" spiller hun en tilknappet arbeiderklasseenke som i desperasjon for å skaffe penger som kan redde hennes dødssyke barnebarn, trer inn i sexindustrien, der hennes sterke husmorhender får et lønnsomt tak om å masturbere menn gjennom et hull i veggen. - Dette er ingen pornografisk film. Du ser ingen penis. Det var viktig for meg, jeg ville aldri gjøre en skitten film, sier Faithfull, som ser på rollefiguren Maggie som en fortvilt, helt vanlig bestemor, en helgen i forhold henne selv.- Jeg vil gjerne gjøre flere seriøse roller. Men noe annet jeg veldig gjerne vil gjøre, er å få spille ond, kvinnelig skurk i en James Bond-film, sier hun og legger til: - Og heks i en "Harry Potter"-film.

Plate og bok.

Mens hun venter på nye filmtilbud, er sangartisten i ferd med å avslutte et nytt album, "Bluesjazz" heter det. Samtidig har hun i høst ferdig en ny bok, "Memories, dreams and reflections of Marianne Faithfull". - Du har sagt en gang at du levde som om det ikke kommer noen dag i morgen. Hvordan er det nå?- Nå er jeg 60. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle bli 60, og nå har jeg innsett at jeg kan leve 20 år til. Jeg skal arbeide, men ikke så hardt. Jeg er en steinbukk, og steinbukker utvikler seg sent. Jeg har gjort mine feil, vedgår prisvinneren.- Om du var 17 år i dag, hadde du igjen kastet deg ut i det livet du gjorde?- Nei. Da hadde jeg vært glad om jeg kunne gi meg hen til Shakespeare-studier, avslutter Marianne Faithfull.Les anmeldelsen av "Irina Palm":

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Liv Ullmann: – Det er ingen hemmelighet at mange menn har forlangt noe

 2. KULTUR

  Dominerte Amanda-utdelingen: – Betyr utrolig mye for meg

 3. KULTUR

  Amandaprisen: Prisrekord til «Barn»

 4. KULTUR

  Juliette Binoche: – Nettet åpner for en type identitetslek som kan bli ekstrem

 5. KULTUR

  – En moderne fødestue kan sammenlignes med ekstrem kvegdrift

 6. KULTUR

  Levde seg inn i rollen som legendarisk forfatteragent