Kultur

Tegnehanne blir levende

Hun har fått et anstrengt forhold til mandager og legger seg i fosterstilling når hun blir stressa. Nå blir Tegnehanne utvidet med animerte striper på nett, Instagram og Snapchat.

 • Miriam Lund Knapstad
  Miriam Lund Knapstad
  Journalist

Serien er fast post både på nett og i lørdagsavisen og har etablert seg som Aftenpostenlesernes helgefavoritt det siste året. Fra i dag kommer animerte snutter i toppen av de faste stripene i tillegg.

— Tegnehanne er en stor suksess, både digitalt og på papir. At serien har en høy stjerne blant leserne lover godt, men gjør fallhøyden ekstra stor, mener Jonas Brenna, produsent og produktansvarlig for Aftenpostens multimedia- og TV-redaksjonen.

De nye, animerte stripene skal dessuten legges ut som fullverdige episoder på Aftenpostens Instagram- og snapchatkontoer.

— Disse episodene står på egne ben, uavhengig av stripen, som skal fortsette som før. Publikum vil få Tegnehanne slik de er vant til, understreker Brenna.

Barnslig

Da Hanne Sigbjørnsen sa ja til å tegne for Aftenposten forrige høst, var hun nyutdannet og hadde nettopp begynt i fast jobb – akkurat «som en voksen person». Det siste året har hun kombinert tegneserien med full jobb som sykepleier.

Hanne Sigbjørnsen har fortsatt i jobben som sykepleier i tillegg til å være en av landets mest populære serieskapere. Hun tør ikke si opp sykepleierjobben i frykt for å ende som en asosial huleboer som sitter hjemme og klager over deadlinepress. Foto: Signe Dons

— Jeg har lært veldig mye om meg selv dette året. Blant annet hvor barnslig jeg oppfører meg når jeg blir stressa, sier hun.

— Jeg skyver alt unna og legger meg i fosterstilling. Men hvis jeg bare tar meg sammen, klarer jeg faktisk å komme på minst én ting jeg syns er litt morsomt hver uke.

 • Les også: Tegnehannes perverse forhold til penger
  På mandager synes hun det føles det helt umulig. På torsdager som en overkommelig, men stor utfordring. På lørdager – når hun ser at andre mennesker også synes det er morsomt – som en triumf.

— Mandager har, med andre ord, blitt om mulig enda verre enn før, legger hun til.

Den største utfordringen har vært å gå «til store Aftenposten hvor hvem som helst bare kan snuble inn og spy ut meningene sine».

— En uke fikk jeg innboksen min fylt opp av spanjoler som følte seg feilaktig fremstilt som polakker som spiller musikk på t-banen for tips. Jeg hadde tegnet et mariachi-band på en t-bane. Uken etter var det en gjeng livsglade pensjonister som bare måtte vise meg, i form av lange monologer, at de ikke var så gretne som jeg hadde skrevet i mitt innlegg «Alderdom - naivitetens død», forteller hun.

— Jeg sliter altså mer med hva som er «lov» å skrive nå enn før.

Satt ut av kritikk

For selv om de aller fleste tilbakemeldingene har vært positive, har hun også måttet tåle kritikk.

En dag, rett før hun og samboeren Jostein skulle ut og feire toårsdag, oppdaget hun et eget nettforum der folk diskuterte stripene hennes.

Slik ser en såkalt storyboard til de nye animerte stripene ut. Det ferdige resultatet kan også ses på Aftenposten Instagram- og Snapchatkontoer.

— Mye av det som ble sagt der var ganske negativt. Det gjorde at jeg ble veldig distrahert og apatisk, det ødela egentlig hele kvelden. Det er jo sånn at det skal tusen positive kommentarer til for å veie opp for én negativ, uansett hvor ulogisk det er, sier hun. - Hvordan takler du det?

- Ved å raide Facebookprofilen til vedkommende for å finne svakheter som han eller hun har, slik at jeg kan diskreditere meningene deres for min egen del. Det er superbarnslig, men det funker, mener hun.

 • For eksempel, hvis Jonas har skrevet «Tegnehanne er det dårligste jeg har lest noen sinne», og jeg finner ut at han har «liket» Kristian Valen og har en motorsykkel som profilbilde, så vet jeg at jeg og han ikke har noen ting til felles. Og at jeg ikke trenger å bry meg om hva han synes. Pluss: Jeg kan fantasere om at han dør i en motorsykkelulykke.

Selvutleverende

Tegnehanne er «rett fra levra og ikke et forsøk på å være smart», mener Aftenpostens Jonas Brenna når han skal forklare seriens appell.

— I tillegg er det en enkel strek med et enkelt budskap. Det er ærlig, selvutleverende og sårt, sier han.

— Også er det modig. Tegnehanne tør å si det jeg tror veldig mange mennesker går rundt og tenker på, men ikke tør å si høyt. For mange lesere blir hun et slags alter ego.

Hanne Sigbjørnsen har fortsatt i jobben som sykepleier i tillegg til å være en av landets mest populære serieskapere. Hun tør ikke si opp sykepleierjobben i frykt for å ende som en asosial huleboer som sitter hjemme og klager over deadlinepress. Foto: Signe Dons

En av de flaueste tingene hun har skrevet om, var da hun klinte med en type som viste seg å være hennes egen tremenning. Sånn er det visst på Bryne, der hun kommer fra. Hun har også fortalt om sin egen overspising, elendige selvdisiplin og utfordringer ved samboerskap.Selv har Sigbjørnsen merket seg at leserne digger lister.

Les også: Tegnehanne blir smittet av verpesyken

— Noe som, etter min mening, er en av de enkleste måtene og lage humor på: Du bare ramser opp ting du vet folk kjenner seg igjen i, fordi du vet at du setter ord på noens tanker, og da vil noen automatisk dele det, sier hun.

— Jeg har gjort det et par ganger, og føler meg alltid veldig skitten etterpå. Jeg vet jo at det er veldig uoriginalt.

Ifølge målinger Aftenposten har utført, er det kvinner mellom 15 og 45 år som er Tegnehannes største fans. I snitt har hun 40 000 lesere hver uke.

- Du er vel stolt over hva du har fått til?

— Jeg er naturlig selvkritisk. Men det er jo veldig mange som leser det, og jeg ser jo at objektivt sett så er det ganske stort. Men jeg forventer alltid mer av meg selv enn det jeg faktisk leverer, så jeg klarer aldri å føle på stoltheten.

- Nå som serien din også kommer i animert versjon på nett: Kan du slutte i jobben som sykepleier og leve av dette på fulltid snart?

— Jeg er redd at hvis jeg slutter som sykepleier så kommer jeg til å ende opp som en asosial huleboer som bare sitter hjemme og klager over deadlinepress. Hvis det skal skje, må jeg først få meg et kontor, bedre levevaner og litt selvdisiplin.

 1. Les også

  Tegnehanne: Kjære Belieber - bare ta helt av. Det er greit. Jeg har vært der.

 2. Les også

  Tegnehanne: Seks ting jeg ikke skjønner meg på

 3. Les også

  Tegnehanne: Når telefonen er tom for batteri og man plutselig ser... verden

 4. Les også

  Tegnehanne: Oslo vs. hjembygda

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Familiedramaet i en helt ny drakt

 2. KULTUR

  Olive Kitteridge: Skuespill blir ikke bedre enn dette

 3. KULTUR

  Her forberedte de Tungtvannsaksjonen

 4. KULTUR

  Gnistrende skuespillerprestasjoner i «Bloodline»

 5. KULTUR

  Fire danske vinnere og én som burde ha vunnet

 6. KULTUR

  Marvel's Daredevil byr på en superhelt som kan underholde både nerder og nybegynnere.