Slaktofferet Tommy Wirkola på kinotoppen i USA

Altaværingen Tommy Wirkola troner øverst på kinotoppen i USA denne helgen med "Hansel and Gretel - Witch Hunters". Men filmen blir regelrett slaktet av kritikerne og selger langt færre billetter enn ventet.

Wirkola er etter det Aftenposten.no kjenner til andre norske regissør som kan smykke seg med å ha klatret helt til topps på Box Office-listen i USA.

Forrige gang det skjedde var med Harald Zwart, og hans "The Karate Kid", som i juni 2010 spilte inn solide 55,7 millioner dollar åpningshelgen. Etter dagens kurs tilsvarer det 307,8 millioner kroner.

Stjernegalla i Hollywood

Natt til fredag norsk tid hadde Wirkolas Hollywood-debut, som er laget med et budsjett på 50 millioner dollar, storstilt gallapremiere på ærverdige Grauman's Chinese Theatre i Los Angeles. Hovedrolleinnehaverne Jeremy Renner og Gemma Arterton var bare noen av stjernene som kastet glans over visningen. Filmen var satt opp på hele 3372 kinoer i USA denne helgen.

Allerede på forhånd var det ventet at nordmannens film ville gå til topps på den amerikanske kinolisten denne week-enden.

Svakere enn forventet

Dette ble spådd både av Los Angeles Times og bransjenettstedetBox Office Mojo, med bakgrunn i bransjefolk som hadde sett filmen.

Los Angeles Times antydet torsdag at "Hansel and Gretel — Witch Hunters" lå an til å spille inn hele 30 millioner dollar (165,7 millioner kroner).

Se traileren over.

En talsmann for Paramount Pictures sa imidlertid til avisen at deres estimater lå noe over 20 millioner dollar.

Fasit frem til fredagskveldens slutt er at filmen har spilt inn drøyt seks millioner dollar (33 millioner kroner), i det som omtales som en usedvanlig treg kinohelg i USA, rapporterer bransjenettstedet The Wrap.

Tallet blir ifølge nettstedet blåst opp ved en del torsdagsvisninger, pluss økt pris på billettene fordi "Hansel and Gretel - Witch Hunters" er laget i 3D.

Ifølge deres beregninger ligger Wirkolas film an til å tjene inn drøyt 17 millioner dollar (93,9 millioner kroner) første helgen, altså godt under de mest optimistiske estimatene. Den er likevel klart foran film nummer to på listen, thrilleren "Mama", som har en billettomsetning på 3,8 millioner dollar frem til fredag kveld. På tredejplass er krimdramaet "Parker" med Jason Stratham og Jennifer Lopez i hovedrollene.

Januar = dumpested for dårlig film

"Hansel and Gretel - Witch Hunters" var egentlig satt opp for verdenspremiere allerede i mars ifjor, men ble av ukjente årsaker flyttet til januar 2013 av Paramount Pictures.

Box Office Mojo mener åpenbart at flyttingen skjedde til dette tidspunktet, fordi januar anses for å være "dumpested for dårlige produkter". Det blir også anført at av syv anmeldelser inntil fredag på nettstedet Rotten Tomatoes, var alle klart negative.

-De lengste 90 minutter på kino

Magasinet Rolling Stonehar en av de mest drepende filmanmeldelsene hittil:

"Dette er trolig de lengste 90 minutter du noensinne vil tilbringe i en kinosal. Du er herved advart", skriver filmanmelder Peter Travers.

"Hva skal man si om dette hjerndøde, impotente forsøket på å oppdatere et klassisk brødrene Grimm-eventyr til en bannskapsbefengt, spykastende 3D-franchise? Jeg sier, drit i hele greia og løp den andre veien", følger han opp med.

Elsker knuste og eksploderende skaller

Ifølge en oversikt den norske filmbloggen Comoyo Filter har laget får "Hansel and Gretel - Witch Hunters" temmelig hard medfart også blant andre internasjonale filmkritikere.

Toneangivende bransjeblader som The Hollywood Reporter og Screen Daily er lunkne, men begge anfører at det trolig ikke vil ha så mye å si for billettsalget da filmen nok vil bli godt mottatt blant genrefilmfansen.

"Til tross for at den har noen vitser man kan smile skjevt til, er manuskriptet fryktelig tynt. Den norske manusforfatteren og regissøren Tommy Wirkola elsker knuste og eksploderende skaller, men filmen er for velprodusert til at volden blir ordentlig kvalmende", skriver anmelder Stephen Farber i The Hollywood Reporter.

Han mener også at Wirkola har fått lite ut av skuespillerne Jeremy Renner og Gemma Arterton.

The Wraphar en annen knusende anmeldelse.

"Dette rotete prosjektet prøver å trykke altfor mange typer filmer inn i én, og ender i stedet opp som en poengløs haug med kompost", skriver anmelder Leah Rozen.

Ros fra genrefilmnettsted

Det populære og viktige genrefilmnettstedetTwitchfilm.com er derimot gjennomgående positive i sin anmeldelse av Wirkolas film.

"Blodig underholdende", lyder dommen fra filmanmelder James Marsh.

Han mener den norske regissøren har laget en "overraskende, underholdende bit av en senkveldsnonsens".

Wirkola: Som forventet med slakt

Tommy Wirkola mener de dårlige anmeldelsene er som forventet.

-Det som betyr noe er hva publikum sier, og de er langt mer fornøyd enn kritikerne. Men det er altså publikum vi har laget film for, skriver han i en sms fra Los Angeles.

-Jeg er selvfølgelig glad for at filmen ligger på førsteplass, selv om fredagstallene ikke er så gode som vi hadde håpet på. Det har vært en stor storm på østkysten av USA før helgen, som gjorde fredagen rolig over hele linjen. Nå håper vi på et lite oppsving i løpet av lørdagen og søndagen, uttaler Wirkola.

Russisk kinotopp forrige helg

Han sier Paramount Pictures er svært fornøyd med salget internasjonalt. Forrige helg lå filmen ganske uventet på den russiske kinotoppen med en inntjening på 7,3 millioner amerikanske dollar, og danket da ut "Django Unchained", den nye filmen til Wirkolas store forbilde, Quentin Tarantino.

"Hansel and Gretel — Witch Hunters" har norsk kinopremiere kommende fredag, med Wirkola på plass i Norge.

Tommy Wirkola på gallapremieren på "Hansel and Gretel - Witch Hunters" i Hollywood natt til fredag. Filmen topper i USA, men får grusom slakt av anmelderne. "Dette er trolig de lengste 90 minutter du noensinne vil tilbringe i en kinosal. Du er herved advart", skriver magasinet Rolling Stone.