Google får ny milliardbot av EU

EU-kommisjonen har utskrevet en bot tilsvarende 13,7 milliarder kroner til IT-giganten Google for å misbruke sin dominans i markedet for nettannonser.

EU øker presset på Google og har for tredje gang ilagt selskapet en milliardbot.

– Google har sementert sin dominans i markedet for reklame i søkemotorer på nett, og beskyttet seg selv mot press fra konkurrenter, sier EUs konkurransekommissær Margrethe Vestager.

Les også

SXSW oppsummert: 5 teknologitrender som endrer verden akkurat nå | Joacim Lund

Hun peker på konkurransedrepende restriksjoner i Googles kontrakter med tredjepartsannonsører.

– Dette er ulovlig i henhold til EUs lover mot kartellvirksomhet, sier Vestager, og legger til at Google har agert i strid med regelverket i mer enn et tiår.

Boten er den tredje EU gir til Google. Senest i fjor ble selskapet ilagt EUs største bot noensinne, tilsvarende rundt 40 milliarder kroner, for å ha utestengt konkurrenter gjennom mobiloperativsystemet Android.

I 2017 ble de bøtelagt i en sak som handlet om Googles søkeresultater for shopping. Da krevde EU selskapet for 2,42 milliarder euro (22,4 milliarder kroner).

Les også

Angrepet på New Zealand ble filmet og spredt. Nå forsøker teknologi-gigantene å stoppe terroristenes virale videoer.

Google anket fjorårets bot og avviste anklagene rundt Android-systemet. Det er ikke kjent hvordan de stiller seg til straffetiltaket fra EU denne gangen.

EU har den siste tiden lagt økende press på nettgigantene.

I flere land raser diskusjonen om hvordan man skal skattlegge selskaper som Google, Facebook og Twitter, og i tillegg har EU kommet med et klart krav om at denne typen selskaper må gjøre mer for å bekjempe spredning av desinformasjon og falske nyheter.