Kultur

Espen Egil Hansen ny sjefredaktør i Aftenposten

Espen Egil Hansen (48) er ansatt som ny sjefredaktør i Aftenposten etter Hilde Haugsgjerd. Hansen kommer fra stillingen som digitalredaktør i VG og tiltrer 2. desember.

 • Aftenposten Redaksjon

— Espen er kanskje den redaktøren i Norge med best overblikk og størst kunnskaper om de endringene som nå skjer i mediebransjen. Han er en erfaren publisist, og forstår den sentrale rollen Aftenposten skal ha i den norske samfunnsdebatten. Jeg er trygg på at han vil bli en tydelig leder som helt sikkert vil bidra til å utvikle Aftenposten videre. Espen er en inspirator. Han er spennende å jobbe sammen med, og vil nå få en enda mer sentral rolle i det redaktørfellesskapet vi har i Schibsted Norge, sier Aftenpostens styreleder Didrik Munch.

- Gleder meg

Espen Egil Hansen begynte i VG i 1991, og var fotograf og nyhetsleder før han i 2000 ble ansatt som redaksjonssjef og senere redaktør i VG Multimedia AS.

Fra 2008 til 2011 var han ansvarlig redaktør i samme selskap og fra 2011 digitalredaktør med ansvar for VG Nett, VGTV, VG Mobil og VG+ i den felles mediehusorganisasjonen. Han har sittet i Norsk Redaktørforenings hovedstyre siden 2009, er styreleder i E24 og styremedlem i International News Media Association.

- Jeg tar jobben, og gleder meg til å begynne, fordi jeg gjerne vil bringe Aftenpostens journalistikk og publisistiske tradisjon trygt over i fremtiden.

— Jeg er bevisst på at Aftenposten har en spesiell posisjon som ledende avis i norsk offentlighet. Det er denne journalistiske tradisjonen vi skal bygge videre på. Jeg forbinder Aftenposten med begreper som kvalitet, vesentlighet, dybde og fortellerglede. Ikke bare når det gjelder hvilke temaer som Aftenposten velger å sette søkelys på, men like mye i holdning hos hver enkelt journalist og redaksjon, sier Espen Egil Hansen, som er tydelig på hvilke hovedutfordringer Aftenposten står overfor i årene som kommer:

- Skal bli blant de aller beste

— Lesere og annonsører har allerede valgt retning. Vi står midt oppe i en transformasjon som savner sidestykke i mediehistorien. Leservaner, forretningsmodeller, konkurranseforhold, teknologi, kommunikasjon – alt endrer seg i et tempo, og med en styrke som er forbløffende. Derfor må papiravisen videreutvikles og moderniseres for lesere som er lojale, engasjerte og forventer mye av oss, sier Hansen.

Les også

Aftenposten har fått ny sjefredaktør

— Aftenpostens digitale posisjon må bli sterkere enn den er i dag, og vi må lykkes med å utvikle forretningsmodeller som gjør at vi har en bærekraftig økonomi, også i et digitalt medielandskap. Schibsted har som mål å utvikle digitale mediehus i verdensklassen. Det er et mål jeg har tenkt å ta helt bokstavelig. Aftenposten skal ikke bare se til de beste, vi skal bli blant de aller, aller beste, sier han.Espen Egil Hansen er partner med avdelingsdirektør i Utenriksdepartementet, Per Eigil Schwab.

Tror ikke Aftenposten blir som VG

— Det er klart at en sjefredaktør med litt megabytes i blodet kan være en ressurs for Aftenposten når avisen nå skal begynne å ta betalt på nettet, sier Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger.

Han tror Aftenposten får en god sjefredaktør i Espen Egil Hansen. Som de andre Aftenposten har snakket med, tror ikke Hauger at avisen nå blir en kopi av VG.

- Hansen tar med seg erfaringer fra VG og en tabloid måte å tenke på. Men han vil se Aftenposten med nye øyne og det er bare sunt. Han har vært en tydelig leder og en talsperson for det digitale, særlig gjennom levende bilder. Så dette er nok et godt valg, sier Hauger.

Leder i Norsk journalistlag, Thomas Spence, sier Espen Egil Hansen er en av landets fremste digitale redaktører.

- Skal ta det store spranget

— Det er opplagt at han er ansatt for å ta det store spranget for Aftenposten inn i den nye digitale verden. Jeg tror det blir en styrke for Aftenposten å få hans forståelse av nye plattformer og nye medier, sier Spence.

VG-redaktør Torry Pedersen sier at avisen vil merke Hansens fravær. Berit Roald, NTB Scanpix

VGs redaktør Torry Pedersen sier at avisen vil merke at Hansen slutter. Han avviser at Aftenposten med dette kommer til å bli det nye VG.— Hansen er så profesjonell at han forstår at Aftenposten skal ha en annen rolle enn VG.

- Er Aftenpostens nye sjefredaktør mer opptatt av digitale dupeditter enn enn det redaksjonelle innholdet?

— Jeg tror han er opptatt av de mulighetene det digitale gir for å skape innhold og journalistikk på en ny måte.

- Hva burde han gjøre?

— Nå skal jeg være litt forsiktig med å uttale meg om det. Men Aftenposten har en utfordring når det gjelder det digitale, de har ikke den posisjonen på nettet som de har med papiravisen. Uansett hvem som hadde fått jobben, finnes det ingen fasit. Det viktigste er tålmodighet og langsiktig arbeid.

- Har Aftenposten tid til det?

— Nei, ting må gå fort. Samtidig flytter ikke markedet seg over natten. Aftenposten har jo en mer enn 150 år lang tradisjon, sier Torry Pedersen.

Espen Egil Hansen (t.h.) ble presentert som ny sjefredaktør på et allmøte i Aftenposten tirsdag morgen. Ørn E. Borgen

Espen Egil Hansen begynte i VG i 1991, og har hatt en rekke lederroller i avisen.

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Dette er mannen som utfordrer Zuckerberg

 2. KULTUR

  Forlater en digital avissuksess

 3. KULTUR

  Aftenpostens sjefredaktør går av fra nyttår

 4. KULTUR

  Varsler nedbemanning i Aftenposten

 5. KULTUR

  Han blir ny sjef i VG

 6. KULTUR

  Stanghelle refser Aftenposten-eier på vei ut: – Vi har kuttet i redaksjonen og levert 874 millioner kroner i overskudd