Kultur

«Jeg er Din» er Norges kandidat til Oscar-nominasjon

Iram Haqs debutfilm danket ut Aksel Hennie på havdypet.

Iram Haqs spillefilmdebut er delvis basert på regissørens egne erfaringer. Marie Sjøvold/ Mer Film og SF Norge

 • Kjersti Nipen
  Journalist

Iram Haqs spillefilmdebut Jeg er din er valgt ut som norsk oscarkandidat.

— Filmen er en imponerende spillefilmdebut som berører og reiser viktige spørsmål om det å være kvinne og menneske i et sammensatt samfunn. Oscar-komiteen opplever Jeg er din som svært moden og universell film, en personlig og autentisk film skapt av en kvinnelig regissør og med kvinnelig hovedrolle som bærer filmens personlige uttrykk til fulle, uttaler komiteen i en pressemelding.

Sliter med kjærligheten

Filmen handler om Mina (Amrita Acharia), en ung alenemor som er på jakt etter kjærlighet. Hun har relasjoner til forskjellige menn, men får ikke forholdene til å fungere. Så forelsker hun seg hodestups i svenske Jesper (Ola Rapace). Men Jesper er ikke klar for familielivet. Mina vil redde kjærligheten, men må gå langt for å finne ut hva kjærlighet er.

« Jeg er din er en personlig, troverdig og relevant film som tar samtiden på kornet», skrev Aftenpostens anmelder Ingrid Åbergsjord om filmen, og ga terningkast fem ved premieren i august i år.

Iram Haq har både skrevet og regissert «Jeg er din» Øijord, Thomas Winje

Jeg er din er skrevet av Iram Haq og produsert av Maria Ekerhovd for Mer Film. Den hadde norsk premiere 16. august, og hadde nylig internasjonal premiere i Discovery-seksjonen ved Toronto filmfestival.17 spillefilmer, samt en dokumentarfilm, var i år kvalifisert som mulige kandidater til den norske kortlisten. Av de 17 spillefilmene var det syv filmer for barn og unge.

Disse filmene knivet om plassen

En egen komite valgte først ut tre norske filmer til kortlisten i år: Jeg er din, Pionér og Eventyrland.

Les anmeldelsen av Jeg er din :

Les også

Et mørkt og sterkt kjærlighetsdrama

Pionér er Erik Skjolbjærgs thrillerfra starten av det norske oljeeventyret, med Aksel Hennie i hovedrollen.

Les anmeldelsen av Pionér :

Les også

«En norsk oljehistorie vi kan være stolte av»

Eventyrland er en film regissert av Arild Østin Ommundsen om en ung kvinnes kamp for å få stablet livet med en datter på beina igjen etter å ha sonet en lengre fengselsdom, med Silje Salomonsen i hovedrollen.

Les anmeldelsen av Eventyrland :

Les også

«Stavanger-bølgen er tilbake i norsk film»

Kon-Tiki kjempet om statuetten i fjor

I fjor ble norske Kon-Tiki en av Oscar-akademiets fem utvalgte

Les også

- Amour er en verdig vinner

filmer i kategorien «Beste utenlandske film». Selv om østerrikske Amour vant prisen til slutt, medførte nominasjonen i seg selv stor internasjonal oppmerksomhet da Kon-Tiki skulle lanseres i USA og andre land.

Tidligere er de norske filmene Ni Liv (1957), Veiviseren (1987), Søndagsengler (1996) og Elling (2001) nominert i samme kategori.

Norsk manusforfatter bak Tysklands kandidat

Parallelt med at Norge har valgt sin Oscar-kandidat, har en komité i Tyskland valgt deres bidrag i Oscar-løpet. Tysklands kandidat To liv, en tysk-norsk samproduksjon der manuset er skrevet av norske Ståle Stein Berg, med blant andre Liv Ullmann og Dennis Storhøi på rollelisten.

Les anmeldelsen av To liv:

Les også

Bra drama blir ordinær thriller

To liv forteller om tysk-norske Katrine, som vokste opp i Øst-Tyskland etter andre verdenskrig, men som flyttet til Norge som 25-åring for å gjenforenes med sin norske mor. Faren var tysk soldat, og Katrine ble som spedbarn sendt til Tyskland i regi av nazistenes «Lebensborn-program» – iverksatt av Heinrich Himmler for å «fornye det tyske blodet».

Pionér med Aksel Hennie nådde ikke opp i kampen om å bli årets norske kandidat til Oscar. Erik Aavatsmark / Friland Produksjon AS

Etter å ha levd lykkelig med sin norske familie i Bergen i over 20 år, blir Katrine plutselig en dag konfrontert med sin fortid og må forhindre at hennes hemmeligheter blir avslørt.— Dette er en veldig hyggelig overraskelse. Jeg hadde ikke regnet med det. Men det er fortsatt et stykke igjen – vi er en kandidat, men ennå ikke nominert, sier Ståle Stein Berg til nettstedet dramatiker.no.

Komiteen byttet leder

En komité på syv personer, representanter fra norsk filmbransje og Norsk filminstitutt, bestemmer hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet. Årets norske komité bestod opprinnelig av leder Stine Helgeland fra Norsk filminstitutt, Leif Holst Jensen fra Norske Film, TV- og spillprodusenters forening, Morten Hovland fra Norske Dramatikeres Forbund, Mode Steinkjer fra Norsk Filmkritikerlag, Anne Kokkinn fra Norsk Skuespillerforbund, Mona J. Hoel fra Norske Filmregissører og Terje Bjørsvik fra Norsk Filmforbund.

Oscar-komiteens leder Stine Helgeland erklærte seg imidlertid inhabil allerede før kortlistekandidatene ble valgt, ettersom hennes far er en av produsentene bak Jeg er din . Hun ble erstattet av vara Stine Oppegaard fra Norsk filminstitutt.

Mode Steinkjer fra Norsk Filmkritikerlag ble valgt som ny leder for komiteen.

 1. Les også

  «Kon-Tiki» solgt til USA

 2. Les også

  Kon-Tiki-regissøren:- Vi vekket halve hotellet

 3. Les også

  «Kon-Tiki» er Oscar-nominert

 4. Les også

  Ingen norsk Oscar i natt

 5. Les også

  - «Kon-Tiki» manglet kun noen få stemmer

Relevante artikler

 1. KULTUR

  «Hva vil folk si» er årets norske Oscar-kandidat

 2. KULTUR

  Her er Norges Oscar-håp

 3. KULTUR

  «Ut og stjæle hester» er Norges Oscar-kandidat

 4. KULTUR

  «Kongens nei» norsk Oscar-kandidat

 5. NORGE

  Aamot-statuetten til Iram Haq

 6. KULTUR

  Joachim Triers «Thelma» er norsk Oscar-kandidat