Kultur

Munchs «Skrik» til Louis Vuitton-museet i Paris

Edvard Munchs «Skrik» skal lånes ut til det nyåpnede private Louis Vuitton-museet i Paris. «Nøklene til lidenskap» er navnet på utstillingen som skal gjøre Munch mer kjent for franskmenn og det internasjonale kunstpublikum.

Foundation Louis Vuittons nyåpnede museum i Paris er tegnet av arkitekten Frank Gehry. Foto: Iwan Baan

 • Heidi Borud
  Kulturjournalist

Munchmuseets versjon av Edvard Munchs Skrik (1910) skal lånes ut til det private museet i Paris.Foto: Munchmuseet.

Åpningsutstillingen Les Clefs d'une passion (Nøklene til lidenskap) skal presentere en rekke kjente nøkkelverk innenfor modernismen og 1900-tallskunsten – blant annet Edvard Munchs Skrik (1910). Utgangspunktet for den storslåtte utstillingen er å vise noen av modernismens verdensnavn som radikalt endret kunsthistorien og det kunstneriske uttrykk. Andre navn i verdenseliten som skal vises ved det private museet i Paris er Henri Matisse, Fernand Leger, Alberto Giacometti, Piet Mondrian og Mark Rothko for å nevne noen.

Museet er organisert som en stiftelse og skal med tiden doneres til det offentlige. Men ikke alle er like begeistret over at motehuset har åpnet eget museum og bruker kunst som en del av merkevarebyggingen. Flere kunstaktører i Frankrike omtaler det som " kunstens reduksjon til luksusvare" .

Oslo – Paris

Det er ikke ofte Munchmuseet låner ut Skrik (1910). Direktør Stein Olav Henrichsen begrunner det slik.

— Edvard Munchs verk Skrik har en ubestridelig posisjon i den internasjonale kunsthistorien. Verket står som et av de mest sentrale bidragene i overgangen fra det figurative til det modernistiske formspråk, og der særlig ekspresjonismen som sjanger utgjorde en avgjørende rolle for utviklingen av det moderne maleri.

Stor pågang

Munchmuseet opplever en stor pågang av kunstinstitusjoner og museer som ønsker å vise frem Munchs verk. Skrik , som et av verdens mest kjente kunstverk, og kanskje det som er mest kommentert i alle mulige formater og sammenhenger, er et av de mest etterspurte. Etter enorm pågang etter Munch-utstillinger har vi i 2015 valgt å vise en stor utstilling i Madrid og i Amsterdam

Van Gogh+Munch på Van Gogh museet.

Munchmuseets versjon av Edvard Munchs Skrik (1910) skal lånes ut til det private museet i Paris.Foto: Munchmuseet.

— Hadde dere noen innsigelser mot å låne ut Skrik til Paris-utstillingen?

— Både den svært viktige arena det nye Louis Vuitton-museet er, og deres fantastiske utstillingsprosjekt hvor Skrik settes i en høyst relevant kontekst, gjorde at vi valgte å låne ut verket denne gang. Munchmuseet gjør alltid en grundig vurdering av hvilke kunstmuseer vi samarbeider med og hvilke prosjekter vi går inn i.

- Hva er det viktigste Munch og Skrik kan fortelle oss i dag?

— Dette motivets voldsomme popularitet og mediale gjennomslagskraft er i seg selv et interessant aspekt som sier noe om vår tid. Motivet er enkelt, men samtidig radikalt for sin tid – ikke minst den røffe måten det er malt på. Det viser en ubestemmelig menneskefigur som vender seg direkte mot oss med et skrikende og oppspilt ansikt. Det å skrike er noe helt primært og det er ikke så overraskende at det er blitt et ikon for angst.

- Munch har gitt det en kunstnerisk form, men det er viktig å huske at det å oppleve angst er en levende realitet for mange mennesker, ikke minst i dag.

— At både Munchs kunst generelt, men også Skrik er så relevant og populært over hele verden i dag, er svært interessant og noe vi er stolte av, og det påminner oss om det ansvaret vi har når vi forvalter Edvard Munchs kunstnerskap, sier Henrichsen.

 1. Les også

  - Viktigere å snakke med barn om det enn å sensurere

 2. Les også

  Tetter hull i de offentlige museenes kunstsamlinger

Relevante artikler

 1. KULTUR

  435.000 mennesker har sett utstillingene i «+Munch»-serien

 2. KULTUR

  Munch til Japan neste år

 3. KULTUR

  Langt færre besøker Munchmuseet i 2016

 4. KULTUR

  Stor interesse for Edvard Munch i Paris

 5. KULTUR

  Munchmuseet skal samarbeide med Sparebankstiftelsen, får dette verket i gave

 6. KULTUR

  Munchmuseet sier farvel til Tøyen etter 56 år