Facebook-topp: – Vi har et ansvar for å sørge for at nyheter av høy kvalitet dominerer
AUSTIN, TEXAS (Aftenposten): Facebook lettet på sløret under teknologifestivalen SXSW. Slik vil de behandle nyhetene i tiden som kommer.
– Vi har et ansvar for å styre verden i en retning der nyheter av høy kvalitet dominerer, sier Facebooks Alex Hardiman.
Hun er sjefen for Facebooks nyhetsprodukter, og jobber nå med noen kriterier for det hun kaller «nyheter av høy kvalitet».
Her er noen av de kriteriene:
- Er det mange som stoler på avsenderen?
- Er innholdet avsenderen lager informativt?
- Er det kredibel og sannsynlig informasjon?
– Nå har vi tatt et klart standpunkt og prøver å definere hva som er kvalitet, forteller Hardiman.
- Les Si ;D-innlegget: Vi må vite hva som er sant og usant. Facebook må stoppe clickbaits.
– Driver de med clickbait eller feilinformasjon blir de prioritert ned
Disse kriteriene er ikke uproblematiske. Et spørsmål er om disse kriteriene gjelder for nyhetskilder som for eksempel Infowars.
Nettstedet drives av den kontroversielle radioverten Alex Jones – som befinner seg langt ute på høyresiden og som ofte beskrives som en konspirasjonsteoretiker.
På tross av det, har nettstedet nesten en million følgere på Facebook, og mange stoler på informasjonen de får fra derfra.
– Historisk sett har ikke Facebook hatt et skille mellom sider som Infowars og New York Times. Det var problematisk. Nå har vi tatt et klart standpunkt. Har vi bevis på at mange stoler på Infowars og at de deler informasjon du kan stole på, vil også deres saker heves. Men driver de med clickbait eller feilinformasjon blir de prioritert ned, sier Hardiman.
Så dersom det som står på Infowars ikke stemmer, skal det ikke prioriteres. Det er enkelt nok, men det blir vanskeligere med en nyhetskanal som Fox News.
– Fox News er en nyhetskanal, det er vel alle enige om. Men problemet med Fox er blandingen av meninger og nyheter, sier CNN-journalisten Brian Stelter, som deler scenen med Alex Hardiman i Austin.
– Vi er tidlig i prosessen, men det å tydeliggjøre skillet mellom nyheter og meninger er en del av det. Vi må gjøre så mye vi kan for å skape et skille og la kvaliteten vinne, svarer Hardiman.
– Ikke vår feil at aviser går konkurs
Hardiman forteller om hvordan Facebook eksperimenterer seg frem til en løsning som fungerer. Noen av dem er omtalt tidligere – som en egen «Explore»-fane der nyhetene skulle havne, omtrent som Snapchat ser ut i dag. Det ble prøvd ut i noen land, men det fungerte ikke optimalt og ble skrotet.
Hun innrømmer at Facebook ikke har vært så tydelige som de bør være i arbeidet sitt. Hun svarer også på kritikken om at flere medier sliter økonomisk fordi Facebook nå nedprioriterer nyhetssaker.
– At medier går konkurs fordi vi gjør en endring, er ikke helt sant. Det er mange grunner til at de sliter, for eksempel at de prøver å lure algoritmen eller driver med clickbait, sier Hardiman.
Akkurat det utsagnet har vakt reaksjoner i etterkant, blant annet fra The Verge-journalisten Casey Newton.
Here’s what Alex Hardiman, head of News Products at Facebook, said at #sxsw in response to a question about the rec … https://t.co/jxeT9Y4QYo– Facebook har tatt et aktivt valg i å la deg dele falske nyheter
Bakgrunnen for Facebooks nye interesse for nyheter, har veldig mye å gjøre med rollen de fikk i presidentvalget i USA i 2016. I ettertid er det kommet frem flere urovekkende saker om hvordan Facebook ble misbrukt, blant annet av russiske hackere. Målet var å spre feilinformasjon og uro i USA.
Begrepet «fake news» var også et av fjorårets store temaer. Hva som kan gjøres for å hindre at løgner spres, er noe av det Facebook sliter med nå.
– Men la oss anerkjenne dette: Facebook har tatt et aktivt valg i å la deg dele falske nyheter. Vil de ikke gjøre det, kan de stoppe deg. De eier koden. Det må vi være klar over, at vi som samfunn har valgt å gjøre det sånn, sier CNNs Brian Stelter.
Stelter, som også står bak nyhetsbrevet Reliable Sources, er kritisk til Facebooks arbeid med nyhetene.
– Det vil bli verre før det blir bedre. Vi har mye arbeid foran oss, sier Stelter, men inviterer også Facebook til å samarbeide.
– Vi er på lag for å bli kvitt giften. Det trenger ikke å være russiske bots som gjør skade, noe ganger er det naboen som sprer feil informasjon.