Kultur

Kristofer Hivju: Vi måtte kaste oss i skjul da dronene kom

Under innspillingen av den nye sesongen av Game of Thrones måtte sikkerheten tredobles – for å beskytte hemmelighetene.

Kristofer Hivju er inne i sin fjerde sesong som Tormund Giantsbane i Game of Thrones. Foto: HBO

 • Kristine Hellem Aanstad

For første gang har TV-serien tatt igjen handlingene i bøkene til forfatter George R.R. Martin.

— Alle lurer på hvordan det går, men ingen vil egentlig vite det – man vil jo oppleve det selv når showet sendes, forteller Kristofer Hivju (37), som spiller wildling-lederen Tormund Giantsbane, til Aftenposten om tiden etter sesongavslutningen i fjor.

 • Aftenpostens dom over premieren: Slaktesesongen er i gang
  Til tross for at folk vil se hva som skjer i serien selv, har interessen rundt innspillingen av sesong seks vært enorm: I norske papiraviser alene har det blitt skrevet rundt 1200 saker om Game of Thrones det siste året. I utenlandske medier har omfanget vært massivt– og det fikk skuespillerne kjenne under innspillingen av årets sesong.

— Det har vært et enormt press. Det var paparazzier som sto utenfor hotellet, restauranter og overalt hvor vi ferdes. Vi slet også en del med droner som forsøkte å ta bilde av oss mens vi var på settet. Vi pleide å spøke med at alle skulle få en hagle hver, og for hver drone man klarte å skyte ned fikk man en vinflaske. Ettersom vi ikke lengre følger bøkene, så er jo alt som skjer denne sesongen mulige «spoilere».

Kastet seg i skjul

Det resulterte i at sikkerheten rundt innspillingen denne gangen ble tredoblet.

— Jeg husker at vi var under en tagning hvor vi spilte inn en stor scene, og så plutselig hørte vi noen rope «Drone! Drone! Drone!». Da ble innspillingen avbrutt, og vi skuespillerne måtte kaste oss i skjul og gjemme oss i telt som var plassert rundt omkring. Alt som skjer, hva vi har på oss og sånt skulle jo være hemmelig frem til serien blir vist på TV, sier Hivju.

37-åringen har vært en del av Game of Thrones-universet siden 2013 da han dukket opp i den tredje sesongen. Ifølge Hivju har karakteren hans gått gjennom en stor utvikling: Fra en megler i starten, til en slags høvdingrolle i de nyeste episodene.

— Alle karakterene i denne serien er litt «lager than life»: De er tydelige, men nyanserte. På mange måter er det en shakespeariansk spillestil jeg må tilnærme meg for å spille Tormund: Han er en veldig tydelig og stor ytre figur, samtidig som man hele tiden leter etter å finne de finstemte nyansene og en psykologi som gjør ham flerdimensjonal og utfordrende.

Har et team på fem personer

Men det er ikke bare nordmannen som jobber hardt for å få liv i karakteren: Han har nemlig et team på fem personer rundt seg under innspillingen.

— En på sminke, en på hår, en på rekvisitter, en på kostyme og en på våpen. I amerikanske produksjoner er det veldig differensiert hvem som gjør hva, så de surrer rundt meg og gjør jobben sin.

I perioden innspillingen i Belfast pågår jobber Hivju ofte 15-timers dager: De starter med at han blir hentet 06.00 på hotellet, for å så kjøres til settet. Så går de i gang med kostymer, og for dem som lurer: Det tar cirka to timer å komme seg inn i rollen som Tormund – og det blir ikke brukt noe ekstrahår eller skjegg. Så er det prøver, før de starter med innspilling i 12 timer – med løpende matpauser.

— Det er heftig mens det står på.

- Trygg og forutsigbar hverdag for barna

Til vanlig er 37-åringen gift med dokumentarfilm regissøren Gry Molvær Hivju, og sammen har de to døtre på syv og åtte år.

— Vi er begge filmarbeidere, så jeg følger med henne og hun med meg. Når det kommer til familien forsøker vi å få en så trygg og forutsigbar hverdag for barna våre. De har jo blitt veldig glad i Nord-Irland – og i fine hotellrom, ler han.

Paret var blant annet sammen på verdenspremieren for den nye sesongen i Los Angeles:

Vanligvis pleier Hivju å blande seg mye inn i de prosjektene han jobber med, men det holder han seg unna i dette tilfellet.

 • Ny i Game of Thrones-universet? Her er alt du trenger å vite!
  — Det er så godt skrevet at det bare er en fryd få jobbe med det de gir deg. Man skal jo ikke ødelegge det som allerede er bra, sier han før han utdyper:

— Men det er selvfølgelig en dialog mellom forfatterne og skuespillerne. De ser jo dine styrker etter hvert som sesongene går, og så skriver de karakteren din litt etter hvilke kule ting de tror at jeg kan gjøre.

Gjenkjennes overalt

Det er ikke bare seertallet som øker for hver sesong for HBO-serien. Ifølge amerikanske Entertainment Weekly har også prisen pr. episode økt kraftig, og skal nå ligge på 10 millioner dollar, eller rundt 80 millioner norske kroner.

— Hvordan har Game of Thrones og suksessen påvirket livet ditt?

— Interessen har økt betraktelig, så det er ikke så lett å gå upåaktet hen – noen steder i verden egentlig. Mine kolleger sier at de kan ta på seg en frakk og noen briller så får de gå i fred. Skjegget mitt lyser opp uansett hvor jeg er, så det blir vanskelig å gjemme seg.

- Føler du at utseendet ditt har satt deg i bås når det kommer til hvilke jobber du får tilbud om?

— Nei, overhodet ikke. I starten var det mange som advarte meg mot det, men jeg synes heller at jeg har fått gjort masse spennende. Hvem har sagt at en mann skal være skjeggløs? At en mann som bruker en kniv i ansiktet hver dag skal være den arketypiske mannen. Jeg føler heller at skjegget har vært en styrke, og håper at jeg kan bidra til å lage et mer nyansert bilde av hvordan en mann kan se ut.

Reiser snart til USA

Forrige måned ble det kjent at nordmannen har kapret nok en stor rolle, denne gangen som skurk i actionfilmen Furious 8.

— Fast & Furious-franchisen var noe jeg vokste opp med, så dette blir veldig spennende og jeg gleder meg. Nå er det ikke lenge før jeg reiser nedover for å starte med innspillingen.

I filmen skal han blant annet spille mot Vin Diesel, Dwayne Johnson, Jason Statham, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson og Charlize Theron.

— Jeg kan love at det blir mye fet action i filmen. Jeg har allerede vært i USA og møtt regissøren og stuntmennene – som nok kommer til å bli arbeidsløse under innspillingen. Jeg liker nemlig å gjøre mine egne stunt, så det blir nok mye sitting på stoler og drikke kaffe, humrer han.

- Gjør du alle stuntene dine i Game of Thrones og?

— Ja, og det ligger ekstremt mye trening bak. Heldigvis går det lettere å trene seg opp for hver sesong. Denne sesongen er det noen helt syke sekvenser, og det var noen tagninger hvor jeg lurte på om det ville gå meg vel. Så seerne har virkelig noe spektakulært og heftig å se frem til.

SPOLERADVARSEL: Hvis du ikke har sett mandagens episode av Game of Thrones, altså episode 2 i sesong 6, slutt å les NÅ!

- Fansen ansatte meg før HBO

At Hivju skulle få en rolle i serien var ikke en tanke han tenkte før i 2012, da masse rykter begynte å svirre blant fansen at han var en mulig kandidat.

— En amerikansk avis ringte og lurte på om jeg var aktuell for en rolle i Game of Thrones, og da svarte jeg «No ... comment». Det økte bare farten på ryktene, og til slutt tok managerne min kontakt med dem som finner skuespillere i HBO for å høre om de hadde hørt om ryktet. Etter litt om og men klarte hun å skaffe meg en audition.

— Så du kan si at det var fansen som ansatte meg før HBO gjorde det. Så det var godt å vite at jeg var akseptert av fansen først.

- Hva tror du er grunnen til at serien er blitt så populær?

— Det foregår i et fantasiunivers hvor alt er oppdiktet, man kan se på serien uten at religiøse, politiske eller geografiske filtre står i veien. For meg handler det også mye om at man får være med på store karakterreiser – og at man aldri helt vet hvem man skal sympatisere med. Det handler ikke om drager, kjemper eller svart magi, for det er ikke det viktigste, det er hvordan mennesker kjemper for å overleve.

- Og apropos å overleve – hvordan var det å holde på hemmeligheten om Jon Snow?

— Man hyrer skuespillere for at de skal lyve så overbevisende som overhodet mulig, ler Hivju.

Tidligere denne uken la han ut et bilde fra serien på Instagram - med samme sitat og tilføyde: «Hva forventet dere? he he»

Les mer om

 1. TV-serier
 2. TV

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Kristofer Hivju løp rundt i Ekebergskogen og skremte barn på skoletur

 2. KULTUR

  Slik tok skuespillerne farvel med «Game of Thrones»

 3. KULTUR

  Game of Thrones-fansen raser etter nest siste episode

 4. KULTUR

  Game of Thrones-regissøren: – Fansen gikk utrolig langt for å finne ut hva som skulle skje med Jon Snow

 5. KULTUR

  Game of Thrones-skuespiller om rollen: – Han tenner på makt

 6. KULTUR

  En gærning er født: Jeffrey Dean Morgan er det nye skrekkikonet i «The Walking Dead»