Kultur

Joel Kinnaman: - Utrolig godt å få en avslutning

Den amerikanske versjonen av Forbrydelsen setter punktum med fjerde sesong på Netflix fredag. Svenske Joel Kinnaman var lenge i tvil om det kom så langt.

Joel Kinnaman var naturligvis glad for å kunne avslutte The Killing, som to ganger ble kansellert. Her sammen med kollega Mireille Enos i en scene fra sesong 4. Foto: Carole Segal

 • David Bach

— Har man har fulgt serien vet man jo at vi kommer inn i en veldig spesiell situasjon. På den ene siden er vi fremdeles drapsetterforskere, men samtidig må vi også ta opp forbrytelsen som vi selv har begått, sier svenske Joel Kinnaman til Aftenposten, forhåpentlig uten å avsløre altfor mye til nye seere.

I den siste sesongen av The Killing , som er den amerikanske versjonen av den danske serien Forbrydelsen , skal trådene samles og historien avsluttes om de to etterforskerne Sarah Linden (Mireille Enos) og Stephen Holder (Kinnaman).

Men det var ikke gitt at man kom så langt.

Se også:

— Godt å avslutte

Serien ble kansellert av kanalen den gikk på, AMC, både etter andre og tredje sesong. Etter andre sesong var det Fox Studios og Netflix som forhandlet frem en tredje, og etter tredje var det kun Netflix som bestilte seks oppsummerende episoder i en fjerde og siste.

Til den aller siste episoden kom regissør Jonathan Demme inn for å avslutte serien.

— Han er virkelig et geni, og en virkelig varm mann. Jeg tror at jeg undervurderte hvor mye denne serien betydde for meg, og også hvor mye det betydde å få avslutte den. Det var utrolig verdifullt, og en god følelse å kjenne på det. Fremfor alt å få avslutte sammen med en regissør som Demme, sier Kinnaman.

— To ganger trodde vi at vi ikke skulle få muligheten til å spille ferdig, og jeg gikk videre med mitt liv. Det var ingen stor sorg ikke å få avslutte, men det var jo det lengste engasjementet jeg har hatt, og det ble hele tiden en rastløshet. Nå fikk vi endelig sjansen til å avslutte.

Les også:

Les også

- Mennesket går seg stadig vill i mørket og forvirringen

Fikk banne mer

Den fjerde sesongen vil i hovedsak omhandle et drap på en militært akademi for gutter. Oscarnominerte Joan Allen slutter seg til rollelisten som skolens overhode.

— Den siste sesongen har svært høy intensitet. I hver eneste situasjon har man to lag å spille på, alle relasjoner kommer til sin pris nå, og innsatsen blir mye høyere, sier Kinnaman.

Han forteller at da Netflix kom inn i bildet, falt mange av restriksjonene som AMC hadde for såkalt rating, altså hvilken aldersgrense TV-serien skulle få.

— Min karakter har vært litt holdt tilbake av dette, for han er jo en slags street tough guy, som burde prate på et spesielt vis. Nå kunne jeg få prate akkurat som karakteren ville gjort, det føltes veldig befriende. Nå kan serien vise mer av både nakenhet og vold, og man har ikke måttet begrense seg kreativt. Den har jo samme tyngde, serien har en estetikk og moral som er uforandret. Man viser ikke vold for å vise vold eller nakenhet bare for å vise nakenhet, så det er ikke så store forskjeller utenom språket. Min karakter har nå kunnet få banne litt mer, for eksempel.

Les også:

Les også

Fem myter om TV-drama

Spiller Liam Neesons sønn

Netflix-abonnenter kan se The Killings fjerde sesong fra og med fredag 1. august. Men det trenger ikke bli det siste de ser av Joel Kinnaman, som fikk sitt gjennombrudd med Snabba Cash , som kom ut i 2010 og fikk to oppfølgere.

Den svenske skuespilleren, født Charles Joel Nordström, har nemlig flere spennende prosjekter på gang. Regissør Daniel Espinosa, som også stod bak Snabba Cash , har fått med seg Kinnaman og Noomi Rapace i thrilleren Child 44 , hvor også Tom Hardy ( Inception , Tinker Tailor Soldier Spy , The Dark Knight Rises ) og den høyt anerkjente Gary Oldman (blant mye annet Tinker Tailor Soldier Spy , Nil by Mouth og Bram Stokers Dracula ) bidrar.

Den skal ifølge Kinnaman ha premiere rundt mars neste år, sannsynligvis rett før en annen spillefilm med Kinnaman finner kinolerretet: Run All Night , med Liam Neeson og Kinnaman som hans sønn.

Også den varslede Oscar-sankeren Knight of Cups skal ha Kinnaman på rollelisten, og er varslet å ha premiere til høsten. Der får han selskap av blant andre Christian Bale, Natalie Portman, Cate Blanchett og Isabel Lucas.

Kinnaman spilte også hovedrollen i nyinnspillingen av Robocop , som hadde premiere i januar i år.

 1. Les også

  Netflix kan få hemmelig-funksjon

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  TV-anmeldelse: Etter en treg start tar denne serien seg kjapt opp

 2. KULTUR
  Publisert:

  Tidsklemme-TV tar av: – Et yppelig format for seriefråtsing

 3. KULTUR
  Publisert:

  Frank og Claire er tydelig inspirert av Trump i ny sesong av House of Cards. Men klarer de å lage like mye drama?

 4. KULTUR
  Publisert:

  Disse åtte seriene bør du få med deg i høst

 5. KULTUR
  Publisert:

  Ny NRK-serie om 22. juli: – En serie om hvordan en terroraksjon berører oss alle

 6. KULTUR
  Publisert:

  Disse seriene gleder vi oss litt ekstra til i høst