Kultur

«MGP er mye bedre enn Idol»

Den nye MGP-sjefen i NRK, Vivi Stenberg mener Melodi Grand Prix er mye viktigere som musikkarena enn Idol, X-faktor og Norske Talenter.

NRKs nye artistansvarlig, Vivi Stenberg har vært på plass i delfinalebyen Steinkjer siden torsdag. Det er første gang MGP arrangeres i Nord-Trøndelag. Arve Henriksen

 • Arve Henriksen
  Journalist

Mai 2012: Tooji og Norge ender på sisteplass i den internasjonale Eurovisionfinalen i Aserbajdsjan.

Noen måneder senere sier mannen som fikk mye av skylden, Per Sundnes takk for seg. Inn som ny artistansvarlig i Melodi Grand Prix-sirkuset kommer Vivi Stenberg, og med henne et helt nytt team.

— Det er tilfeldig at vi begge er fra Bodø. Jeg er heller ikke så sikker på om seerne vil merke så mye av at jeg har overtatt. Showet vil likevel fremstå som annerledes fordi det er nye låtskrivere, som er satt sammen av en gruppe med annen smak de enn de som styrte dette tidligere, sier hun.

I kveld er det duket for hennes ilddåp i Steinkjerhallen når de første syv artistene som NRKs nye MGP-team har plukket ut, skal i aksjon.

— Vi har hatt veldig fokus på å finne låter som både skal fungere på TV, men også skal kunne ha et liv utenfor TV-ruten. Jeg tror nok kanskje at noen av årets artister og låtskrivere ikke hadde dukket opp tidligere år, sier hun.

Ingen dans

Mens forgjengeren hadde en finger borti det meste innen Melodi Grand Prix, også som programleder, skal Vivi Stenberg utelukkende ha fokus på musikken. Derfor garanterer hun at hun ikke blir å se som dansende programleder på scenen, slik forgjengeren gjorde.

— Nei, nei, det får du ikke. Kanskje en jubeldans bak scenen når det norske bidraget har vunnet Eurovisionfinalen i Malmö, sier hun lattermild.

Selv om hun ikke er i nærheten av å kunne håndtere et instrument, har hun likevel en bred musikkbakgrunn bak seg. Hun har jobbet i «Lydverket» og «Nasjonalgalleriet» i NRK, i tillegg har hun vært promoansvarlig i Sony Music.

— Jeg har et stort nettverk i musikkbransjen, men det er nok ganske annerledes enn min forgjenger. På grunn av min bakgrunn fra blant annet P3, har jeg nok et yngre nettverk, sier hun.

- Hva lytter du helst på selv?

— Selv om det høres ut som en klisjé, så er jeg absolutt et produkt av å ha jobbet mye med musikk. Så jeg lytter virkelig til alt mulig rart. Men jeg har bodd mange år i USA, og nest etter popmusikken, har jeg nok en forkjærlighet for hiphop, rap og R&B. Men når jeg hører Terje Nilsen og «Mjelle» må jeg innrømme at jeg smelter.

Viktig arena

- Hvor viktig er Melodi Grand Prix?

— MGP er viktigere enn noensinne. Dette er det eneste vinduet vi har for å få vist frem ny norsk musikk på TV til et stort publikum. Det ansvaret tar vi på alvor.

- Hva med Idol?

— Idol og tilsvarende programmer omhandler musikk, men de viser ikke noe nytt. De er en øvelse i å kopiere andre. Melodi Grand Prix er derfor mye viktigere som musikkarena, som skal fremme ny norsk musikk.

- Hva synes du om at mange artistene bruker MGP utelukkende som en lanseringsarena?

— Det er NRK sitt oppdrag å finne en vinner som skal representere Norge i Europa. Det er derfor min oppgave å finne så gode kandidater som mulig. Jo mer disse artistene kan dra nytte av dette i et konkurransepreget marked jo bedre er det.

- Hvorfor endte Norge siste i fjor?

— Det har jeg tenkt mye på, jeg har ikke noe godt svar.

- Hva er en god Eurovisionlåt?

— Selv om dette er et TV-show trenger det ikke være mye glitter og boa. Det må være en låt som treffer hjertene til folk.

- Hvor mange av årets låter er håndplukket av dere i teamet?

— Omtrent halvparten. Vi fikk inn rundt 600 bidrag. Da vi hadde hørt igjennom alle sammen, kunne det være noen genre eller en viss type energi vi manglet, eller at vi ønsket spesielle artister.

- Er det noen genre vi aldri får høre i MGP?

— Innenfor populærmusikken er alt lov, men jeg tror ikke vi vil få oppleve hverken klassisk eller ren jazz.

- Sist Norge vant Eurovision førte det til utsatte dramaproduksjoner og andre innsparinger i NRK. Tynger dette deg?

— Jeg har jobbet med mange nisjeprogrammer, med små budsjetter, så jeg burde kanskje tenke på det. Men jeg tror dette er noe NRK løser fint skulle vi vinne. Mitt oppdrag er å lage et best mulig MGP, og finne et verdig vinner. Jeg har ikke fått noe forbehold fra NRK-ledelsen. Jeg vil vise at norsk musikk kan være best i Europa og verden.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  NRK med et av tidenes MGP-heat

 2. KULTUR

  MGP-sjefen tror han vet hvem folket vil ha som vinner

 3. MENINGER

  Eurovision-finalen: Kvelden da musikken vant

 4. KULTUR

  Joiken skal til Tel Aviv

 5. KOMMENTAR

  «Hva i all verden må Norge gjøre for å vinne denne konkurransen?»

 6. KULTUR

  MGP-vinner Ulrikke Brandstorp: – Veldig skuffet over NRK