Kultur

Helnorsk Grand Prix

Over 600 bidrag til Melodi Grand Prix har i år kommet inn til NRK. Det er kraftig opp fra i fjor. Og for første gang på mange år kan årets norske konkurranse bli fritt for svenske låtbidrag.

I fjor gikk Guri Schanke til topps i den norske MGP-finalen med svenske Thomas G:Sons låt "Ven a bailar conmigo". Foto: ARVE HENRIKSEN

  • Forf>
  • <forf>arve Henriksen <

Antall svenske låtbidrag i den norske Melodi Grand Prix har lenge vært et heftig debattert tema. I 2005 var hele 12 av 18 bidrag signert svenske komponister, noe som i stor grad tilskrives at låtskriverkonkurransen ikke har vært spesielt høyt prioritert hos norske låtskrivere. I fjor mottok NRK 464 bidrag, fortsatt var over halvparten av låtene signert svensker. Seks av disse ble med til finalerunden. For aller første gang siden midten av 1990-tallet kan årets norske Melodi Grand Prix-konkurranse bli fri for utenlandske låtskrivere.— Det er litt tidlig å være helt sikker, jeg er usikker på om vi greier det i år. Men det kan hende, det er i alle fall målet, sier prosjektleder Stian Malme i NRK. Egentlig var planen at årets låtskriverkonkurranse kun skulle være åpen for norske låtskrivere.- Vi valgte likevel åpen konkurranse, for å se hva vi kunne få. Erfaringene fra tidligere års respons fra norske låtskrivere gjorde at vi ikke turde å stenge den. Men heldigvis har responsen fra norsk hold vært overveldende, det er vi utrolig godt fornøyd med, sier Malme.

Inviterte.

I tillegg til de 600 innsendte bidragene, har NRK også som vanlig invitert spesielt utvalgte artister og låtskrivere, uten at Malme ønsker å navngi dem ennå. I disse dager finplukkes de 18 låtene som skal gjennom de tre delfinalene på veien frem mot finalen i Oslo Spektrum. - Målet er helt klart å gjøre dette til en helnorsk konkurranse, slik at vi slipper å lene oss til utenlandske komponister. Samtidig må NRK sørge for å gjøre Melodi Grand Prix til en arena som de norske mener det er verdt å vise seg frem på. Og det synes jeg vi er i ferd med å bevise, sier han.Malme kan røpe at innehavere av flere kjente, norske artistnavn er å finne i Grand Prix-tenkeboksen, etter å ha blitt kontaktet av NRK. - Vi ønsker de beste, og i år vil man få se mange flere interessante navn, navn som man har hørt om. Noen vil også bli overrasket, her er det folk som er kjent fra helt andre områder, sier Malme.Mads Ragde i Dinamo, har vært med i grovsorteringen av låtene som er kommet inn. Han beskriver årets innsendte bidrag som "superbra".- Vi opplever at komponister som tidligere har vært litt bakpå, nå er mer frempå. Og det er veldig gledelig, sier han.

Nyhetsbrev Annenhver uke deler Maren Ørstavik anmeldelser, tips og nyheter fra den klassiske musikkens verden, både i inn- og utland.

Les mer om

  1. Musikk