Kultur

Pakistansk film om æresdrap kan endre loven

En Oscar-nominert dokumentarfilm om æresdrap kan føre til en lovendring i Pakistan, der et smutthull i regelverket sørger for at drapsmennene stort sett går fri.

Dokumentarfilmen «A girl in the river» av den pakistanske filmskaperen Sharmeen Obaid-Chinoy er nominert til Oscar-prisen, som deles ut natt til søndag.
  • Ntb

Saba Qaiser (19) giftet seg med mannen hun elsket. Derfor skjøt faren henne i hodet, stappet henne i en bag og dumpet henne i elven. Så gikk han fri på grunn av et smutthull i den pakistanske loven.

Saba overlevde mirakuløst, og hennes historie er nå festet til lerretet. Den 40 minutter lange dokumentarfilmen «A girl in the river» av den pakistanske filmskaperen Sharmeen Obaid-Chinoy er nominert til Oscar-prisen for beste kortfilm. Prisen deles ut natt til søndag.

Smutthull

Æresdrap har lenge vært en betent sak i Pakistan. Hvert år blir minst 1.000 jenter drept for å «redde» familiens ære. Ifølge eksperter er tallet langt høyere, men mange av drapene blir aldri kjent.

LES OGSÅ: Deeyah Khan vant TV-bransjens Oscar for dokumentaren Banaz: A love story , som handler om æresdrapet på Banaz, en ung kurdisk-britisk jente.

— Jeg ønsket å starte en debatt om dette, sier Obaid-Chinoy til det tyske nyhetsbyrået DPA. I 2012 vant hun en Oscar-pris for filmen «Saving face» om syreangrepene mot pakistanske kvinner.

I 2004 vedtok Pakistan en lov mot æresdrap. Likevel går minst 70 prosent av gjerningspersonene fri på grunn av et smutthull i loven.

Den inneholder nemlig et en klausul om at gjerningsmannen kan tilgis av offerets familie. Og siden slike drap gjerne foregår innenfor en og samme familie, blir sakene lagt døde.

LES OGSÅ: I desember 2015 kom den første dommen mot norsk-pakistanere som har bestilt drap på pakistanske statsborgere i Pakistan for å gjenopprette familiens ære.

— Denne loven er praktisk talt ubrukelig for å beskytte kvinner, sier Rabeea Hadi fra kvinneorganisasjonen Aurat til DPA.

Lovendring

Nå kan filmen om Saba bidra til en lovendring i Pakistan. Da Oscar-nominasjonen var et faktum, gikk statsminister Nawaz Sharif ut med løfter om å endre loven.

— Slike drap er imot islam og enhver som begår dette, må straffes og straffes hardt, sier Sharif til den britiske avisen The Guardian.

LES OGSÅ: Disse er nominert til Oscar i 2016

Aktivister frykter imidlertid at dette ikke vil skje med mindre det legges et stort press på myndighetene. Den siste tiden har underskriftskampanjer florert på internett.

Sharif risikerer også å erte på seg religiøst konservative miljøer i Pakistan. Trass i at religiøse ledere fordømmer æresdrap, støtter de samtidig sterkt den islamske tradisjonen med at drapsmenn kan unngå straff dersom de blir tilgitt av offerets familie.

Les også

  1. Æresdrap – eller krangel om jord?

  2. Trippeldrapet: Dommen er en kraftig advarsel til andre som måtte sysle med tanken om æresdrap