Kan bli omstridt utgivelse

Nansens brev til Brenda Ueland, og bildene han sendte henne, kan bli en omdiskutert utgivelse.

Brenda Ueland var i et lesbisk forhold da hun traff Nansen, men giftet seg tre ganger.  Bildet er fra 1981, da  Ueland var 90 år.

Les også:

Nansens familie stiller seg negativt til utgivelsen. Det gjør også biografen Carl Emil Vogt, forfatteren av biografien Fridtjof Nansen: Mannen og verden, som ble utgitt nylig, og Karin Berg, forfatter av boken Fridtjof Nansen og hans kvinner, som kom i 2004.

Marit Greve, Nansens barnebarn, vil ikke kommentere saken.

— Jeg kan bare snakke for meg selv, og jeg synes ikke det er noen vits i å rote i slike gamle kjærlighetsbrev, sier Greve til Aftenposten.

Carl Emil Vogt har lest deler av brevene. Han vil ikke ta stilling til om det er riktig å gi dem ut.

- Brevene er private

— Jeg vurderte å bruke dette i biografien min, men kom til at jeg ikke ville gjøre det i særlig grad. Jeg nevner forholdet til hybelvertinnen i Bergen, men går ikke i detalj. Dette er hans seksuelle biografi, skrevet ned mens han er en gammel mann. Han tenker tilbake, og det kan noen ganger være vanskelig å skille mellom hva som er virkelighet og hva som er fantasi eller overdrivelser. Jeg synes brevene er private. Å offentliggjøre bildene han sendte henne, synes jeg er svært problematisk. For meg er det snakk om å beskytte en eldre mann som brevveksler med sin yngre elskerinne.

Karin Berg, til daglig direktør ved Skimuseet, sier at Nansen «forsynte seg av livets fruktfat». Hun skriver om ca. 15 kvinner Nansen hadde et forhold til i boken Fridtjof Nansen og hans kvinner. Berg har lest alle brevene som i dag ligger i biblioteket i St. Paul i Minnesota.

— Jeg har selv brukt det som er etisk relevant av materialet. Men denne utgivelsen gavner ingen. Den kaster ikke nytt lys over Nansen hverken som menneske eller som mann. Per Egil Hegge løfter tydeligvis disse brevene opp til et litterært fenomen i forordet. Men jeg tror dette vil skape bølger, ikke bare nasjonalt, men også internasjonalt.

- Ikke bare om sex

Norskamerikaneren Eric Utne, hvis bestefar var gift med Brenda Ueland, beundret sin stebestemor. Det er han som har tatt avgjørelsen om at det er på tide å utgi brevene.

— Det er noen av de vakreste kjærlighetsbrevene som er skrevet på engelsk. De er poetiske og ekstremt talentfulle. De handler slett ikke bare om sex. De var begge mørke personligheter. Han ville være alene, rømme fra alle kravene. Brenda var livsglad og modig, samtidig plaget av tunge tanker.

- Kjærlighetens høysang

Også Per Egil Hegge, tidligere redaktør i Aftenposten, har skrevet forordet. Han sier at Nansens brev har stor betydning.

— Det er ingen overdrivelse å si at det er fengslende lesning. Hans ildfulle bekjennelser om og til en stor kjærlighet har en form og en glød som for bare halvannen generasjon siden ville ha gitt dem et halvpornografisk stempel. Men selv med den tidens målestokk ville det, fordi de er så inderlige, så intense og så velskrevne, ha vært riktigere å klassifisere dem som litteratur - en kjærlighetens høysang, skriver han i forordet.

Forleggeren Ole Rikard Høisæther i Orfeus Forlag sier han ikke har problemer med å trykke brevene og bildene.

— Den store verdien i dette materialet er at et eldre menneske kunne skrive så vakkert om kjærlighet.

Brenda Ueland i Greenwich Village, 1929. Hun klippet håret kort fordi hun ville se ut som Lord Byron.