Påskens kriminelle briter

Ian Rankin foretrekker kniv, Colin Dexter vakler mellom kniv og revolver, mens Val McDermid, kvinnen bak årets påskekrim på TV 2, holder en knapp på en eksploderende ølflaske.

Krimforfatterne har ulike favorittmetoder når romanfigurer skal miste livet, den ene mer avansert enn den andre. Minette Walters synes ikke noe hun har skrevet overgår drapet på Mathilda Gillespie i boka "Kjerringbissel ". Mathilda ble funnet død i badet med åpne pulsårer og noe som minnet om en krone trædd ned over hodet, et kjerringbissel pyntet med brennesler og tusenfryd.

150 drap til sammen

Disse grøssende opplysningene kommer fram på en fotoutstilling om noen av britenes mest kjente krimforfattere på fredelige National Portrait Gallery i London.Britene har noen av verdens beste krimforfattere. En rekke av dem er oversatt til norsk og er blitt bestselgere også i Norge. Som Ian Rankin, Colin Dexter, Minette Walters, Val McDermid og P. D. James. Alle sikre kort når påskelitteraturen skal kjøpes inn. Til sammen har de fem tatt livet av over 150 personer i bøkene sine.— Drapsmetoden må passe overens med morderens egenskaper, kunnskaper og anledningen som byr seg, sier P.D. James, som har tatt livet av 35 personer i sine 15 krimbøker.- Enda flere har begått selvmord eller har dødd av naturlige årsaker, sier hun.

Grøssende påskekrim

Skotske Val McDermid er sannsynligvis den eneste som har tatt livet av en av personene sine med en eksploderende ølflaske. Og tro ikke at det var tilfeldig. Drapet var nøye planlagt. Val McDermid, som debuterte i 1987, er en forholdsvis ny forfatter for norske lesere. Hun har skrevet 15 krimbøker, fem av dem er oversatt til norsk. Tre av dem er nervepirrende thrillere om psykologen Tony Hill, som hjelper politiet å få has på seriemordere.Norske fjernsynsseere får stifte nærmere bekjentskap med Tony Hill i årets påskekrim på TV 2. Robson Green spiller Tony Hill, mens Hermone Norris, kjent fra TV-serien "Kalde føtter", er hans samarbeidspartner, politiinspektør Carole Jordan. Se fram til noen grøssende timer for TV-skjermen. McDermid velger et sitat fra en av Hill-bøkene, "Sirenenes sang", når hun blir bedt om å trekke fram et favorittsitat fra en av sine bøker:

"Du husker alltid første gangen. Er ikke det de sier om sex? Hvor mye sannere er det ikke om drap".

Terror og korrupsjon

McDermid anslår at hun har tatt livet av 40, kanskje 50 mennesker i bøkene sine. En annen skotte, Ian Rankin, er ikke like blodtørstig.- Det er ikke mange drap i mine bøker. Bare to eller tre per bok, anslår Rankin. Hovedpersonen i bøkene hans er politimannen John Rebus.Rankin skriver fra hjembyen Edinburgh, men bøkene er ingen turistreklame for den skotske hovedstaden. Rankin viser oss derimot sider ved byen turistene ikke får se. Som så mange andre moderne krimforfattere tar Rankin tiden på pulsen og går ikke av veien for å skrive om vanskelige temaer som politisk terror og politikorrupsjon. John Rebus er en litt loslitt fyr som ikke alltid opererer etter boka. Han tilbringer en del tid i Edinburghs puber, spesielt i Oxford Bar i Young Street. En bar som også er en av forfatterens favorittpuber.- Som Rebus tilbringer jeg altfor mye tid her, forteller Ian Rankin.

Tok livet av helten

Colin Dexter bruker også sin hjemby i sine bøker. Inspektør Morse er politimann i Oxford, og kjent verden over. Det anslås at én milliard mennesker i 200 land har sett TV-serien bygd på Dexters bøker.Det var bortimot landesorg i Storbritannia da den siste Morse-episoden ble vist for et par år siden. Colin Dexter valgte å ta livet av sin detektiv. Det skjedde etter 33 episoder og 81 drap.Nok får være nok, mente Dexter.- Dessuten blir jo Oxford et langt fredeligere sted nå, sa han da den siste episoden ble vist. Dexter tok livet av inspektør Morse i boka "The Remorseful Day" som kom ut i 2000, 25 år etter den første boka om Morse, "Siste buss til Woodstock". Mange mener det er mye av Morse i Dexter. Som Morse er Dexter glad i Wagner, britisk øl og kryssord. Hvordan kunne han ta livet av Morse? - Han fortjener ikke bedre. Han drikker for mye og tar ikke vare på seg selv, mener Dexter. Som ikke vil velge noe favorittsitat fra bøkene sine. - Siden jeg ikke har skrevet noe av kriminologisk betydning, har jeg ikke noe sitat å tilby, sier Colin Dexter beskjedent.

Sendebutanter

P.D. James er mest kjent for sine bøker om politimannen Adam Dalgliesh, som også er hovedpersonen i hennes siste bok "Hellig død", som gikk rett til topps på bestselgerlistene i England da den kom ut. Boka foregår på en engelske presteskole.- Dette er en bok med høy blodfaktor, mener forfatteren, en over 80 år gammel, vennlig dame.I likhet med P.D. James kom Minette Walters med sin første bok etter at 40-årsdagen var vel passert. "Døden i ishuset" het debutboka som kom i 1992. Den ble rost opp i skyene av kritikerne, og mange mener fortsatt den er den beste hun har skrevet. "Døden i ishuset" slo an tonen for hennes forfatterskap: Ting er ikke alltid slik de gir seg ut for.Walters fulgte opp med "Olive tok en øks" og "Kjerringbissel, og etablerte seg som en krimforfatter av klasse. I fjor kom hun med "Acid Row", som har fått samme tittel på norsk.Det er ikke spesielt mange drap i bøkene hennes, i alt 15 på åtte bøker. Når hun blir bedt om å trekke fram et favorittsitat fra en av sine bøker svarer hun: "Drap er det aller verste tyveri".