Kultur

Kunstguiden til 2016

Kunståret 2016 byr på både nykommere og internasjonale kanoner. Den amerikanske fotokunstneren Robert Mapplethorpe vises sammen med Edvard Munch.

Billedkunstneren Ingunn Bøhn skal vise unike kunstbøker i utstillingen i Kunstnerforbundet til høsten. Foto: Kunstnerforundet

 • Heidi Borud
  Heidi Borud
  Kulturjournalist

2016 er også året da flere norske kunstnere skal vises utenlands: Nikolai Astrups skal presenteres i London og Emden i Tyskland. Leonard Rickhard skal ha en større separatutstilling i AROS Kunstmuseum i Aarhus, Theodor Kittelsens verker vises i Storm P.-Museet i København, mens Håkon Bleken skal ha en større utstilling i Spania. Aftenposten presenterer et utvalg av årets kunsthøydepunkter.

Fotokunstneren Mapplethorpe

Munchmuseet fortsetter med dialogserien og åpner i februar utstillingen Mapplethorpe+Munch . Den amerikanske fotokunstneren Robert Mapplethorpe (1946–1989) ansees av mange som en av 1900-tallets mest markante fotografer. Munchmuseet viser nærmere 100 bilder, og de aller fleste er lånt ut fra investor Stein Erik Hagens private Canica Kunstsamling.

Mapplethorpe er kjent for å hente inspirasjon fra antikken og renessansens statuer, og han forankrer det i sin egen tid og kultur; det homofile miljøet i New York på 1980-tallet som han var en sentral del av. Han fotograferte klassiske skjønnhetsidealer og tabubelagt seksualitet. Noen uker før sin død etablerte han en stiftelse som skulle i vareta hans kunstneriske arv, og gi støtte til medisinske forskning knyttet til HIV-sykdom.

Munchmuseet satser stort på de berømte tulipanmotivene fotografert av den amerikanske kunstneren Robert Mapplethorpe (1946–1989). Foto: Munchmuseet

Mapplethorpe fanget både liv og død til kameralinsen, og han fotograferte de enkle og nære ting, blant annet serier med tulipan-stilleben. Munchmuseet har lett etter fellestrekk mellom Munch og Mapplethorpe, og viser portretter og aktmotiver. Utstillingen rommer en rekke selvportretter som viser hvordan begge i utstrakt grad prøver ut egen identitet som kunstnere. Begge tematiserer maskulinitet, seksualitet og kjønn. Mapplethorpes mange stilleben med blomster har ingen direkte motsats hos Munch, men er likevel en sentral del av utstillingen.

Nasjonalgalleriet med Oda Krohg og Helene Schjerfbeck

Et av høydepunktene i Nasjonalgalleriets utstillingsprogram er presentasjonen av den japanske innflytelsen på nordisk maleri med verker av bl.a. Oda Krohg, Gerhard Munthe, Nikolai Astrup og Helene Schjerfbeck. Utstillingen er et samarbeidsprosjekt med Statens Museum for Kunst i København og Nasjonalmuseet i Helsingfors. Utstillingen vil vise impulser fra den delikate og sofistikerte japanske estetikken på nordisk kunst rundt forrige århundreskifte.

Fransk i Willas Contemporary

Det relativt nystartede galleriet Willas Contemporary er opptatt av å trekke internasjonale toppnavn til Oslo, og starter året med en utstilling av den Paris-baserte kunstneren Jean Michel Fauquet som åpner 15.januar.

Den Paris-baserte kunstneren Jean Michel Fauquet stiller ut i galleriet Willas Contemporary i Oslo fra 15.januar. Foto: Willas Contemporary

Gallerist Ellen K. Willas mener Fauquet har skapt et unikt billedunivers.

— Han er selvlært og arbeider fra sin lille kombinerte leilighet, verksted, studio og mørkerom i Paris. Da jeg så hans arbeider første gang var det som å komme inn i en helt ny og ukjent verden. Objektene hans av papp og kartong males og fremstår med en overflate som av slitt lær. Tegninger, objekter og fotografier er overmalt med flortynne lag av sort oljemaling. Fotografiene kan oppleves tidløse, nostalgiske og melankolske. Hans siste arbeider antyder samtidig noe om utfordringene verden står ovenfor. Det finnes anstrøk av dypt alvor og humor. Arbeidene vekker glemte minner hos meg, og jeg håper våre besøkende også opplever den samme fornemmelsen av noe du kjenner igjen - men likevel aldri har sett tidligere, sier Willas.

Leonard Rickhard til Aarhus

Billedkunstneren Leonard Rickhard skal presenteres i Aarhus i februar. - Det blir en bredt anlagt soloutstilling, og Rickhard er i godt selskap med utstilling mellom Claude Monet og Robert Mapplethorpe, sier direktør Erlend Høyersten til Aftenposten. - Jeg synes vårt internasjonale publikum fortjener å bli presentert for Rickhards billedunivers, og han fortjener et internasjonalt gjennombrudd. Han har et helt unikt billedspråk og han taler ikke bare til en generasjon. Han treffer bredt i alle aldersgrupper, sier Høyersten.

Leonard Rickhard:<i> Dørgløtt med to figurer i sommerlyset II,</i> 2005-07, Bildet tilhører Christian Bjellands samling og lånes ut til Kunstmuseet i Aarhus. Foto: Jens Hamran

 • Han fikk Anders Jahres kulturpris i 2015. Les intervjuet med Leonard Rickhard her:
Les også

Får en halv million hver for sin kulturinnsats

Pottery is back!

I Kunstnerforbundet braker det løs 14. januar med keramikk og kunsthåndverk i utstillingen «Pottery is back!» . Utstillingen er på alles lepper, i følge daglig leder Wenche Volle. Med på utstillingen blir også et maleri av Andreas Schneider fra 1900. Billedkunstner Håvard Vikhagen skal dessuten fylle Overlyssalen med landskapsmalerier.

Det største som skjer i Kunstnerforbundet i 2016 er mønstringen av Willibald Storn som feirer 80 år. Kurator for utstillingen er Lotte Konow Lund som har fulgt ham tett gjennom flere år. Kunstner Espen Gledtisch stiller ut i september, samtidig med billedkunstneren Ingunn Bøhn som skal vise unike papirbaserte kunstbøker.

Billedkunstneren Ingunn Bøhn skal vise unike kunstbøker i utstillingen i Kunstnerforbundet til høsten. Foto: Kunstnerforundet

Fysikeren som ble fotokunstner

Fotogalleriet bak Slottet, Shoot Gallery, åpner året med utstilling av fysikeren og fotokunstneren Jo Bentdal. Han har fotografert jenter i alderen 13–15 år. I en klassisk portrett-tradisjon hvor jentene møter ditt blikk. Bildene har nøytral bakgrunn og henter opp uttrykket fra renessansekunstens portretter.

— Vi har historien med oss når vi møter det følsomme sterke blikket til en tenåring som leter etter hvem hun er. Og hvem hun vil være. Dette er den oppvoksende generasjonen av jenter som snart skal prege verdens utvikling. Jeg har fulgt dette prosjektet ett års tid, og da jeg så bildene på veggen i Kunstnernes Hus i høst var det så sterkt at jeg bestemte meg der og da for å utvikle en soloutstilling sammen med ham, sier gallerist Helene Gulaker Hansen.

Polkadottdronningen Kusama til Henie Onstad

Den japanske kunstneren Yayoi Kusama åpner 19. februar med utstillingen I uendeligheten ( In Infinity) . Kusama er kjent for store, intense opplevelsesverk. Her konstruerer form, farge, lys og repetisjon et altoppslukende rom. Publikum inviteres inn til å bli en del av dette universet. Kusamas kunst omfatter en rekke medier, blant annet maleri, tegning, skulptur, film, performance og installasjoner.

Den japanske kunstneren Yayoi Kusama åpner 19. februar med utstillingen I uendeligheten. Kusama er kjent for store, intense opplevelsesverk med sterke farger. Foto: Henie Onstad Kunstsenter

Fra en bakgrunn innen tradisjonelt japansk maleri, dro Kusama til USA som 20-åring. Hun kom inn på kunstscenen som et kvinnelig motstykke til Andy Warhol. Under sin tid i USA uttrykte Kusama seg i en blanding av kunst, mote og politiske happenings. Hun er i dag 86 år gammel og fortsatt produktiv.— MedYayoi Kusama vil vi vise noe av det ypperste og mest populære innenfor kunstverden akkurat nå, sier direktør Tone Hansen.

Kunstinteressert? Les om den tyske ukjente kvinnen

Les også

Kunstverket: Får anerkjennelse etter 100 år

Les også

Blå magi

Les også

Hvilken vinter velger du?

 • 2015 ble et godt år for Munchmuseet i Oslo. Les hvorfor:
 1. Les også

  Munchmuseet har satt publikumsrekord og passert 250.000 besøkende

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Fem høydepunkter på kunstfronten: Det er mye å glede seg til i høst

 2. KULTUR
  Publisert:

  Kunståret 2017: Tid for å oppdage den ukjente Munch

 3. BYLIV
  Publisert:

  Guide: Åpne kunstgallerier i en stille førjulstid

 4. KULTUR
  Publisert:

  Syv utstillinger du bør få med deg i Oslo før jul

 5. KULTUR
  Publisert:

  Ukens kunst: Den vanskelige familien

 6. KULTUR
  Publisert:

  Kunstanmeldelse: Leonard Rickhard holder koken som norsk malermester