Kultur

Debutantprisen til Maria Navarro Skaranger

Forfatteren Maria Navarro Skaranger fikk Debutantprisen under helgens Debutantfestival.

afp000828400-L0jF59GZAN.jpg
  • Ntb

Navarro Skaranger fikk prisen for sin kritikerroste roman Alle utlendinger har lukka gardiner , opplyste Oktober forlag.

Det er første gang denne prisen deles ut.

Aftenpostens anmelder skrev følgende da boken ble anmeldt: Norsk samtidslitteratur er full av fortellinger om den akademiske middelklassen, et bittelite utsnitt av den norske virkeligheten. Alle som vil vite noe mer om det samfunnet vi lever i, burde ta en titt på denne romanen. Les anmeldelsen her:

Les også

Debutboken hennes er solgt til Danmark allerede før utgivelse i Norge

I juryens begrunnelse heter det at Maria Navarro Skaranger har «begått en roman som umiddelbart skilte seg ut som et originalt stykke skrivekunst. Gjennom romanens sterke tematisering av identitet, som skrives fram i en levende og presis multietnolektisk språkstil, viser Skaranger oss et spesifikt og krystallklart bilde som utvider og forsterker vår forståelse av hva det norske samfunnet er».

afp000831287-biwEFNmzJV.jpg

Boka, som er skrevet i en stil kalt kebabnorsk, vakte oppsikt da den kom ut og hadde et førsteopplag som ble solgt ut på kun få dager. Maria Navarro Skaranger er født i 1994 og er fra Romsås i Oslo. (©NTB)

  • Les A-magasinets intervju med forfatteren her:
Les også

De fem største forlagene i Norge ville ha Maria Navarro Skaranger (20) første roman.

I intervjuet sier hun blant annet: At noen venter bak skolen med trusler om å banke deg, skjer på enhver ungdomsskole. Alle skjuler noe. Også vestkantmoren som drikker konjakk i smug. Men jeg har tilført noen dimensjoner, som at du kan bli beskyldt for å krenke Allah hvis du tegner en krusedull som ligner ham. Tror noen du er homofil, kan du få stygge tilbakemeldinger. Språket er veldig direkte, og jeg tror det er det som gjør at miljøet kan oppfattes som røft. Men det interne språket er fullt av koder alle kjenner. For oss virker det ikke like tøft. Og vi ble jo ikke banket opp.

Les også

  1. Noen har snitcha

Les mer om

  1. Bokanmeldelse
  2. Litteratur