Kultur

Knausgård ut på tur med Harald Eia og Jo Nesbø

Forfatteren Karl Ove Knausgård står opp mellom 4 og 5 hver morgen og har første skriveøkt frem til barna står opp ved 7-tiden. Nå er han klar med ny bok.

Forfatteren Karl Ove Knausgård kommer med ny bok i dag og den handler mye om hvordan han lever livet med kone og fire barn i Skåne i Sverige.
  • Heidi Borud
    Heidi Borud
    Kulturjournalist

Nå utkommer Om vinteren , som er del to av Knausgårds brev til sin ufødte datter – som er blitt 1 ½ år. Når Knausgård skriver ligger hun fortsatt i magen til mamma Linda Böstrøm Knausgård. Boken er skrevet over samme lest som Om høsten som utkom i september, men det er også klare forskjeller.

Om vinteren er mørkere. Det er mindre lys, sier Karl Ove Knausgård på sin lynraske Oslo-visitt i forrige uke.

Småbarnsfamiliens liv

Som alltid i Knausgårds litterære univers tas vi rett med inn i stemningene, lydene og luktene. Vi er i Skåne og følger småbarnsfamiliens liv.

Luften er kald og skarp, og som alltid er det nostalgi, lys og skygge om hverandre. Det er vinter, han tenner i peiser og kjenner gleden ved å få vedkubber til å brenne. Her er Knausgård som på kaotisk vis pakker inn julepresanger til familien, han er utkledd som julenisse med lang kappe og ullstrømper utenpå fin-skoene, og han forteller om familien som type: «Vi er en av de familiene som har det rotete».

Livet skulle jo være lyst.

Knausgård skriver om drømmen om det lette livet: « Livet skulle jo være lyst, livet skulle jo være lett, livet skulle jo være barn som løper leende bortover stranden I vannkanten, som står og smiler til kamera på den første skoledagen, breddefulle av forventning og spenning. »

Psykologtime uten taushetsplikt

Komikeren Harald Eia drar helst på turne med menn. Nå skal ha granske sjelen til Knausgård og Nesbø.

Nå lader han opp til turne sammen med forfatteren Jo Nesbø og komikeren Harald Eia, som har satt seg fore å komme til bunns i Nesbøs og Knausgårds personlighet og veien til suksess. Det innebærer også at de to skal ta en personlighetstest som Eia skal ta for seg på åpen scene i Bergen, Stavanger, Trondheim og Oslo i desember.

Jo Nesbø ville bli kjent med Karl Ove Knausgård og Harald Eia og inviterte på turne.

— Du sier nei til de fleste forespørsler, hvorfor sa du ja til å dra på turne med Eia og Nesbø?

— Jeg kommer med to bøker i høst og dette er en annen måte å snakke om bøker på. Det skal handle om litteratur. Jeg var med på en turne med Tore Renberg i fjor og det var veldig bra, så da dette kom opp, sa jeg ja med engang.

Forfatteren Karl Ove Knausgård kommer med ny bok i dag og den handler mye om hvordan han lever livet med kone og fire barn i Skåne i Sverige.

— Harald Eia har annonsert at dette showet blir en psykologi-time på scenen uten taushetsplikt. Har du tatt personlighetstesten?

— Ja, det har jeg gjort. Resultatet er foreløpig hemmelig. Det er kjempeinteressant, og for Harald er dette dypt alvor.

- Du er småbarnspappa til fire barn i alderen 1 1/2 til 11 år. Hvor mye kan du tillate deg å reise?

— Jeg hadde et års opphold med reisning, men nå sier ja til noe reising.

- Har du et apparat av gode hjelpere som bistår på hjemmebane?

— Vi har besteforeldre – det vil si bestemødre – som kommer og hjelper til, og så har vi en barnepike som kommer av og til.

- Du skriver om livet på landet i nær kontakt med naturen, du planter plommetrær og beskjærer epletrær. Hvordan er dagsrytmen og arbeidsrytmen din?

— Jeg står opp veldig tidlig hver dag – mellom 4 og 5 – for å skrive frem til barna står opp ved 7-tiden, også har jeg dagen til skriving mens barna er på skole og i barnehage. Jeg legger meg når barna legger seg.

Knausgård snakker om Europas utfordringer. Les her:

Les også

- Vi må tørre å snakke om de problematiske sidene ved innvandring

Barndommens betydning

Også vil han gjerne ha mer tid til livet i hagen. – Det er en liten, men veldig gammel hage, sier Knausgård som bor i et typisk Østerlen-hus bygget i tre deler rundt en innelukket hage.

— Du skriver mye om barndommen og at noe av det viktigste er at vi lærer å håndtere følelser. Hvis ikke barns følelser blir møtt og sett, fører det ofte til mye smerte senere i livet. Hva er det viktigste for deg som far, hva er du mest opptatt av i forhold til dine egne barns oppvekst?

— Det viktigste og det vanskeligste er grensesetting. Jeg er så rigid. I min egen forestilling om hvordan livet skal leves støter jeg også på mine egne fordommer. Jeg vil gjerne at barna skal stå opp kl. 8 i helgene, legge seg tidlig og være mye ute i naturen, men i deres verden er det internett og telefoner hele tiden. Men hver søndag går vi i svømmehallen sammen, sier Karl Ove Knausgård.

Les Ingunn Øklands anmeldese av Om høsten:

Les også

Knausgård med lysende bilder og masete påstander