Kultur

Dette avslører Game of Thrones-stjernene om femte sesong

LONDON (Aftenposten): Piskeslag, knivulykker, kostymetrøbbel, sjokkerende drap og nye karakterer.

Sophie Turner i rollen som Sansa Stark er blant karakterene som utvikler seg mye i femte sesong av Game of Thrones.
  • Helle Skjervold
    Helle Skjervold

Det er ikke bare tv-seerne som holdes på tå hev gjennom utviklingen av HBO-suksessen Game of Thrones. Også blant skuespillerne er det en godt bevart hemmelighet når og hvordan deres karakter eventuelt tas av dage, og for mange av skuespillerne som har valgt ikke å lese George R.R. Martins bøker kommer dødsbudskapet første gang når de får utlevert manus til en ny sesong.

— Jeg har lenge levd i en limbofase med min karakter, men jeg har gitt opp å spørre Dan og David (serieskaperne, Daniel Brett Weiss og David Benioff) om det, for de kommer aldri til å fortelle meg det. Men jeg har et boliglån å betale ned, så jeg håper jeg får fortsette, ler Alfie Allen, som spiller det plagede utskuddet Theon Greyjoy i serien, når Aftenposten møter skuespillerne på en pressedag i London.

Han er blant skuespillerne som er blitt utsatt for GoT-serieskapernes utspekulerte spøk.

— Jeg ble gitt et falsk manus for sesong to, der jeg døde. Og jeg må være ærlig, jeg var genuint fornøyd med døden de ga meg, og jeg sa: wow, for en bra måte å dø på!

I det fiktive manuset ble hans karakter drept med knivstikk i hjertet, servert av Bran Stark.

— Jeg bare venter på at de skal gjøre det med meg, jeg vet det kommer til å skje på et tidspunkt, sier Emilia Clarke, som spiller dragedronningen Daenerys. Hun forteller at også en annen av seriens mest sentrale karakterer, Jon Snow-skuespiller Kit Harington, har blitt overrasket med dødsdommen i et slikt falskt manus.

— De lurte Kit en gang, og skrev at fjeset og håret hans skulle brennes av. Bare for å se hvordan han kom til å reagere, for han er jo en pen gutt.

- Hvordan reagerte han?

— Jeg tror nok han gråt litt. Neida.

Video: Serieskolen spesial: Alt du må vite før sesong 5:

Munnkurv

Kun forfatter Martin og de to serieskaperne vet hvordan GoT-historien til syvende og sist skal avsluttes. Men for skuespillerne i serien har det vært om å gjøre å holde utviklingen i tv-seriens femte sesong hemmelig, etter at filmingen ble avsluttet i fjor høst.

— Jeg er livredd for å forsnakke meg, jeg er så sladrete. Og jeg er så spent på den nye sesongen, jeg har så lyst å fortelle dere hvem som dør, sier Sophie Turner, som spiller Sansa Stark i serien.

Skuespillerne har fullstendig munnkurv.

Samwell Tarly (John Bradley-West)

Det skjer interessante ting med Sam denne sesongen. Sam og Gillys historie handler, mer enn noe annet, om hva det egentlig betyr å være forelsket. På overflaten kan se ut som Sam gjør ting for Jon Snow, han blir i denne sesongen en slags politisk spin doctor for Jon Snow, men han er dypt forelsket.

Som en sjakkspiller tenker han flere trekk inn i fremtiden. Det han må gjøre for andre, på overflaten, handler egentlig om at det skal komme Gilly til gode, på en eller annen måte.

Theon Greyjoy (Alfie Allen)

Gjennom hele serien har min karakter vært gjennom en rekke drastiske endringer. Sesong tre handlet mer om fysisk tortur og sesong fire handlet mer om effektene den fysiske torturen hadde på ham mentalt. Og i denne nye sesongen vil du se ham møte andre karakterer som han aldri har møtt før.

Nye forhold vil blomstre, som du aldri trodde de kunne. Og kanskje, kanskje, er det et slags lys i tunnelen? Forhåpentligvis begynner publikum å kjenne litt medfølelse med ham nå, selv om jeg er sikker på at det er folk der ute som trygler om mer tortur. Personlig håper jeg han finner tilbake til seg selv, men som skuespiller håper jeg de går enda mørkere, hva de i det hele tatt kan finne på, er en drøm.

Kit Harington.

Jon Snow (Kit Harington)

Jon Snow går mer inn i politikken i sesong fem, og han hater det. John vil virkelig ikke være en politiker. Han er tvunget til rollen. Denne sesongen snakker han mye mer enn før, og de scenene var veldig vanskelige fordi han aldri har vært den personen før.

Jeg skrev nesten til David og Dan og sa, hei, kan vi få han til å si mindre? Men jeg gjorde det ikke, fordi jeg innså at han prøver , han prøver virkelig å være en politiker. Og han er ikke god til det. Det er en kampscene mot slutten av sesongen der han slåss igjen, og det var en utrolig lettelse for meg og han. Det er dette han er ment å gjøre, han er en soldat. Det ligger ikke i hans natur å være politiker, faren hans var heller ikke sånn.

Sammenlignet med mange andre i denne serien har Jon Snow et mye mindre ego, og han er hederlig og ren. Han er ikke ambisiøs lenger, han føler kun plikt. Ambisjonen hans forsvant ut vinduet da han første gang så en white walker, nå er han redd.

Emilia Clarke.

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke)

Det er mye å glede seg til i denne sesongen. Sist man så Daenerys befant hun seg i en ganske vrien posisjon, på slutten av sesong fire. Sesong fem svarer på en del av spørsmålene, og du ser hvordan hun begynner å lytte til sine egne råd. Det skaper noen problemer, men er til syvende og sist bra. Hun har alltid hørt på råd fra riktige folk, men denne sesongen begynner hun å stole på seg selv. Det er selve prikken over i-en.

Nymeria Sand (Jessica Henwick)

Noen som sto oss veldig nær er røvet fra oss, så vårt utgangspunkt er at nå skal vi ta noe fra Lannister-familien som de elsker. Dette er mer eller mindre historien vi er vokst opp med som nattafortelling, det er i vårt DNA. De tre søstrene jobber sammen mot dette felles målet.

Jeg hadde heldigvis litt kamptrening fra før, men her måtte jeg bruke en 2,5 meter lang pisk av kenguruskinn, med et bronsehåndtak, og det er veldig tungt. Jeg måtte trene i månedsvis, i hagen til foreldrene mine på landet, for det er ikke helt enkelt å trene på pisking i London. Foreldrene mine har kyllinger og ender i hagen og de hatet det, for det høres ut som pistolskudd.

Tyene Sand (Rosabell Laurenti Sellers)

I serien ser du alltid oss tre søstrene sammen, vi er en veldig sterk enhet, der jeg er yngst. Vi vokste opp med vår fars intense ønske om hevn, hevn, hevn. Vi er definitivt ondskapsfulle karakterer. Jeg kjemper med to dolker, og jeg hadde aldri trent kampsport før. Den første dagen traff jeg en av kameramennene med den ene kniven. Jeg har en delvis nakenscene som jeg på forhånd trodde ville bli den tøffeste scenen å spille inn, men det var ikke vanskelig i det hele tatt. Det var derimot kampscenene som var vanskeligst, på en bra måte, men det var to veldig tøffe innspillingsdager.

Carice van Houten.

Melisandre (Carice van Houten)Ved slutten av sesong fire så du oss redde John Snow, vi har nå en hær, vi er sterke og for første gang er vi optimistiske med tanken på at vi endelig kan ta affære og dra sørover. Og det er utgangspunktet vårt. Men det blir ikke en enkel ferd, og dessuten er vinteren i anmarsj.

Dessverre for meg har forfatteren skrevet av Melisandre aldri fryser, og jeg er jo en type som fryser selv om sommeren. Jeg kan ikke klage på noe som helst, bare kulden. Og noen av kjolene kan man ikke ha noe varmende undertøy under.

Iain Glen

Ser Jorah Mormont (Iain Glen)

Daenerys hører definitivt ikke på meg lenger. Jeg er sendt vekk av henne, i slutten av sesong fire, og min reise gjennom den nye sesongen er veldig annerledes og helt adskilt fra hennes. Det er et enormt tomrom i livet mitt fordi jeg er fjernet fra personen jeg dypt sett mener er den rette til å sitte på jerntronen, og som jeg er forelsket i. Så jeg legger ut på en reise for å forsøke å komme meg tilbake i hennes krets, og den reisen tar meg til helt nye steder og helt nye folk. Når du fjerner meg fra henne er jeg en veldig ensom karakter.

Denne sesongen er også veldig fysisk for Ser Jorah, han befinner seg stadig i veldig farlige situasjoner og han tar enorm risiko. Jeg tror han til en viss grad ønsker å dø, han er ikke redd for å risikere livet for å nå målet om gjenvinne henne. Jeg måtte trene mye, jeg har rundt sju eller åtte kampscener i løpet av sesongen, og det krever store forberedelser som startet en måned før innspillingen. Jeg måtte pugge 50-60 bevegelser til de mange en-til-en-kampscenene.

Missandei (Nathalie Emmanuel)

Missandei støtter sin dronning i hennes forsøk på å styre, noe som blir både problematisk, spent og vanskelig til tider. Missandei blir spurt om hennes mening, stadig oftere, noe hun definitivt ikke er vant til fra før. Det ser man mer av. Dessuten ser man forholdet mellom Missandei og Grey Worm utvikle seg, og måten de spør seg hva dette betyr for dem og hva slags muligheter de har. For første gang opplever de en kjærlighet for andre mennesker, og det utforsker de. Denne sesongen er mye mer emosjonelt høyspent for Missandei, og hun bryter sitt stoiske skall.

Sophie Turner.

Sansa Stark (Sophie Turner)

Denne sesongen byr på store, store sjokk. Du vet hvor sjokkerte folk var etter Red Wedding-scenen? Det er ting på nivå med det. Det er en del veldig intense ting som skjer denne sesongen.

Sansa har vært gjennom så mye. Hun har nok alltid Stark-styrken i seg, uten det hadde hun aldri klart seg gjennom tiden med Joffrey. Men alt hun gjennomgår gjør henne sterkere. Overlevelsesinnsiktet hennes er skjerpet, for hun er nå det eldste Stark-barnet, og i tilfelle Aria trenger hennes hjelp vil hun være der for henne.

Ikke at Aria trenger hennes hjelp på dette tidspunktet, men det vet jo ikke hun. Nå oppfører Sansa seg manipulerende overfor Little Finger, for å få det hun vil ha. Jeg vil absolutt ikke si Sansa er en snill pike lenger.

Alexander Siddig.

Doran Martell (Alexander Siddig)Min karakter er virkelig dratt i to retninger. Hans bror er akkurat brutalt drept, selv om det var del av en en avtalt sportslig utfordring, men min svigerinne ser det ikke slik. For ikke mange år siden ble også min søster drept av Lannister-familien, så vi har åpenbart et problem her. Og halvparten av min befolkning ønsker å gå til krig med en eneste gang.

Min konflikt er å bekymre seg for forberedelsene, burde vi i det hele tatt gå til krig? Burde jeg utsette min egen sivilbefolkning for den risikoen, hvor mange vil dø? Dette er ting jeg dveler ved, og dessuten er det mange som ønsker meg død.

For meg er det en utfordring at Pedro Pascal, som spilte min bror Oberyn, er spansk,sjarmerende, stor, romantisk, fantastisk og alt som er sexy. Og her sitter jeg i rullestol og forsøker å være like spansk, og sexy og fantastisk, og det er ikke helt lett. Så for meg var det utfordrende.