Her er TV-ekspertenes serieanbefalinger
Ekspertene fra «Serieskolen» gir deg sine favoritter og anbefalinger på TV-skjermen.
Asbjørn Slettemark, TV-ekspert, A-magasinet/ blogger, OP-5.
5 favoritter:
Denne serien om livet i kulissene i Det Hvite Hus er politisk drama, thriller og lun humor i en perfekt miks. Men best av alt er den smarte, kjappe og musikalske dialogen. Sesong 1 og 2 er så mye bedre enn alt annet som er laget for TV.
Vi kommer ikke utenom denne politiserien fra Baltimores gater. Skrevet av Davis Simon med hjelp fra storheter som George Pelecanos, Dennis Lehane og Richard Price — er The Wire en perfekt TV-serie om storbyliv, menneskelige opp- og nedturer og et USA som stirrer seg selv matt i speilet.
Hardtslående, røft klippet serie om politimannen Vic Mackey og hans høyst personlige måte å løse problemer i Los Angeles på. Korrupsjon, vold og trusler på jobben, utroskap og løgner på privaten, men også en bunnsolid tro på at han gjør det som skal til for å holde folk flest trygge fra truslene byen byr på. Jeg sier ofte som han ene i Weeds: WWVMD - What Would Vic Mackey Do når jeg er i stressende situasjoner.
Tenk at Gudfaren og Goodfellas og Scarface skulle få sin likemann i en TV-serie hvor hovedrollen spilles av han ukrediterte tjukkasen fra Bruce Willis-filmen The Last Boyscout? Som med The Wire er The Sopranos en stort anlagt fortelling om én mann og hans kamp mot seg selv og verden. Et stort minus for de drømmeepisodene da Tony Soprano er bevisstløs, ellers ren perfeksjon.
Jeg har minst 15 serier som alle fortjener Topp 5, men runder av med 80-talls politiserien Miami Vice. Den åpnet øynene mine for flere ting: 1) Alt på TV trenger ikke være Aus der Reihe. 2) Suicidal Tendecies kan være husband i en episode i en serie som går på NRK i primetime 3) Miami ser råere ut enn alle andre byer 4)
Hva er din favorittserie? Diskuter i bunn
5 anbefalinger:
Kelsey Grammer er kanskje mest kjent som den selvhøytidelige psykiateren Frasier Crane, men her ruver han som Chicago-ordføreren Tom Kane. Spesielt første sesong er skandaløst oversett, den er helt oppe på The Sopranos-nivå.
Tenk deg Twin Peaks møter Der ingen skulle tru at nokon kunne bu, filmet i Ringenes Herre-landskap. Mørkt og mystisk og fengende. Jane Campions lekre krimserie fra New Zealand skal snart gå på TV 2.
Der USA har Mad Men, har engelskmennene The Hour. To briljante sesonger om det indre liv i BBC på slutten av 50-tallet, fylt med redaksjonelt drama, spionproblemer og sene besøk på nattklubber.
I denne serien — som ble en sensasjon i England i vår - har engelskmennene gitt sin klassiske landsbykrim en liten vitamininnsprøyting av Forbrytelsen-inspirasjon. En 11 år gammel gutt blir funnet død på stranden i Sør-England, to etterforskere vender den døsige landsbyen på hodet, og oppdager mørke hemmeligheter.
En voldsomt oversett dramaserie om livet i et canadisk Shakespeare-teater. Morsomt, sjarmerende og underholdende.
Mona B. Riise, tv-ekspert og populærkulturjournalist, NRK.
5 favoritter:
Jeg likte ikke de første episodene om Walter White, kjemilæreren og familiemannen som har fått kreft og begynner å koke metaamfetamin for å skaffe penger til familien og kreftbehandling. Men gudhjelpemeg så glad jeg er for at jeg fortsatte. Den råeste karakterutviklingen i historien. Stor fortellerkunst, nydelige karakterskildringer og skrekkelig underholdende.
2. The Sopranos
— Tony Soprano er mafialederen med angst og depresjon som begynner hos psykolog. Vi fikk innblikk i livet til en ond mann som er overraskende menneskelig, men det handlet også om samfunn, psykologi, identitet og så mye mer. Forandret TV-landskapet for alltid.
Det gikk ikke an å ikke elske dysfunksjonelle familien som eier begravelsesbyrå i Pasadena. Livet, kjærlighet, forgjengelighet og sorg. Jeg savner dem fortsatt, så det var fantastisk å få tilbake Micheal C Hall som Dexter (også en av mine favoritter, minus siste sesong).
4. The Wire
Beinhardt og realistisk drama om det brutale livet i Baltimore. Saktegående, vidunderlig og tidvis så trist at jeg måtte ta pause fordi jeg mistet livsgnisten. Lykken var stor da «Omar» Micheal K. Williams dukket opp i Boardwalk Empire
For ikke å ødelegge magien har jeg ikke sett serien siden jeg satt med pute og hvisket «who killed Laura Palmer ?» uke etter uke på nittitallet. David Lynch laget noe så rart, skummelt og magisk at jeg tror jeg ble forandret for alltid. - og ble gæren etter Amerika og Cherry pie
5 anbefalinger:
På femtitallet startet William Masters og Virginia Johnson sitt banebrytende forskningsprosjekt om sex.
Lysende vibratorer, nakne kropper og serieorgasmer ble raskt hverdagskost
Michael Sheen og Lizzy Caplan spiller strålende i historien om sexforskningen som i 2013 fortsatt føles nytt å få på TV og tja, lærerikt . 2. Top Of The Lake
En av de beste krimseriene jeg har sett på lenge. En tolvåring er gravid og forsvunnet. Elisabeth Moss (Mad Men) spiller den dyktige og såre detektiven Robin Griffin til perfeksjon. Serien er ispedd lett surrealisme som et crazy kvinnekollektiv med Holly Hunter i spissen.
Serien starter ikke perfekt, men gi den en sjanse. Morsom og sterk om livet i et kvinnefengsel for den i utgangspunktet pripne Pippa. Endelig en serie med mange og spennende kvinnelige roller. Jeg venter i uutholdelig spenning på sesong to.
Judd Apatow fikk dessverre og uforståelig nok bare laget en sesong (men mange episoder) om det å være ungdom. Feelgood og litt flaut for hele familien, men med en ny og ærlig fremstilling av det å vokse opp. James Franco, Seth Rogen, også Amerika på tidlig åttitallet da .
Jeg har ikke sett så veldig mange bra nye serier i det siste, så jeg viser til de siste årenes bautaer om noen fortsatt ikke har kastet seg på. Det er en grunn til at alle er blitt fantasy frelst. Se Game of Thrones fra start. Og Homeland mååå også sees.
Aslak Nore, tv-ekspert, A-magasinet/ blogger, OP-5.:
5 favoritter:
1. The Sopranos
Hadde Mark Twain, Herman Melville, Francis Ford Coppola og Woody Allen samarbeidet om «The Great American Story», ville resultatet blitt The Sopranos.Råere, dypere, morsommere enn alt annet. Den beste seriensom kommer til å bli laget i vår levetid, tipper jeg.
2. Breaking Bad
Nå skal man være forsiktig med å kanonisere fenomener for raskt, men jeg tror Breaking Bad kommer til å stå fjellstøtt der oppe. En unik blanding av Tarantinoesq b-film og beckettsk kammerspill. For mye namedropping? Ok. Aldri har jeg håpet sterkere at en løgnaktig kjeltring ikke skal avsløres.
3. The Wire
Altså, den er helt genial, spesielt portrettet av elendighet i Inner City-Amerika. Og Stringer. Og Marlo. Og Omar! Hadde de jobbet mer med hovedpersonen og familierelasjonene, kunne den luktet på toppen. Men byen er vel hovedpersonen?
Larry David er et vandrende eksempel på at jøder er smartere enn andre. Neida, joda, neida. Men hva skal man egentlig si om mannen bak både Seinfeld og denne vanvittige serien? Slår Seinfeld på målstreken i min verden, på grunn av mer eksplisitt politisk ukorrekt humor. Noen som tviler? Søk på «curb + survivor». Hahahaha.
Av alle spenningsseriene på 2000-tallet har jeg ikke sett noe tettere, mer velspilt og spennende enn State of Play. Britisk politisk drama av aller øverste klasse. Fantastiske skuespillere i absolutt alle roller. Se selv, dere kommer ikke til å slutte.
5 anbefalinger:
Utsøkt langsomt og intelligent drama om jakten på en muldvarp i toppen av britisk etterretning.
Den store og episke serien om CIA gjennom mange tiår — en slags fiksjonalisert versjon av den fabelaktige fortellingen om Cambridge-spionene.
Britisk dramaserie som minner endel om State of Play, egentlig. Ikke så god, men fremdeles høy kvalitet. Pluss for et Grisham-aktig subplot om en fyr på death row.
Litt underkjent «oppfølger» til Band of Brothers, denne gangen om amerikanske soldater i Stillehavet. I ettertid synes jeg faktisk den er enda sterkere enn BoB. Dessuten lærer du masse ting fra en krigsfront du ikke kjente.
Holder Hamilton-serien fremdeles mål? Hvem vet. Men Peter Haber som Carl Hamilton i serien basert på en av de beste bøkene i serien må bli bra.
Cecilie Asker, kulturkommentator og tv-anmelder
5 favoritter:
1. Six feet Under
Alan Balls fantastiske dramaserie om livet rundt et begravelsesbyrå. Serien håndterer tematikk som liv & død uten at det blir svulstig eller en klisjé. Nydelig filmet og produsert, hver episode er som et kunstverk i seg selv. I tillegg til å ha noen av serieuniversets mest komplekse rollefigurer, er det også TV-serien med den beste slutten. Jeg spolte tilbake sikkert ti ganger og felte en bøtte med tårer.
2. The Sopranos
The Sopranos forandret hele TV-universet. Hvem skulle trodd at en gjeng med skruppelløse gangstere fra New Jersey skulle sørge for at TV-serier ble stuereine i kulturelle kretser en gang for alle. I tillegg til å være førsteklasses drama gir denne serien oss et unikt innblikk i følelseslivet til en skurk, som viser seg å ha flere lag enn man skulle tro. Og det gjør at vi blir følelsesmessig bundet til ham enten man vil eller ikke.
3. The Wire
Første episode måtte jeg faktisk se tre ganger før jeg klarte å melde meg på. En serie med såpass lite som skjedde var veldig uvant for meg. Men da jeg først kom inn i det, ble jeg helt hekta. Seriens røffe og realistiske gjengivelse av skyggesiden av en storby må være det beste byportrettet som er gjort i en tv-serie. Og seriens mange flotte rollefigurer gjør det lett å legge igjen hjertet i Balimores bakgater.
Hemmeligheten bak et vellykket periodedrama ligger ikke i tidsriktige kostymer og designermøbler, men i gode rolletolkninger — og Mad Men er fylt til randen med dem. Her er det et titall rollefigurer å legge sitt elsk på, enten det er den opplagte kule bakgårdskatten Don Draper, den ambisiøse Peggy Olson, alltid coole Joan Holloway, eller rampete Sally Draper. Slik Mad Men har utviklet seg hadde den funket like bra på 80-tallet, som på 60-tallet.
5. Battlestar Galactica (2004)
Der de fleste science fiction-serier bare er spenningsdrevet, byr nyinnspillingen av Battlestar Galactica på både god drama og et imponerende persongalleri. Selv om rammen for serien er klassisk sci-fi, krig mot roboter, jordens undergang og menneskerasens jakt på en ny planet, så handler den om mye mer enn det. Favoritten min er Starbuck, en beintøff pilot, som i originalen fra 70-tallet var en mann, men som her spilles like bra av en kvinne.
5 anbefalinger:
Handler om livet rundt en MC-klubb i den fiktive byen Charming. Men det er ikke et must å like motorsykler for å like denne serien, som forøvrig er løselig basert på Shakespears Hamlet. I likhet med serier som The Wire og The Sopranos, gir den et brutalt og ærlig bilde av vold, uten å være spekulativ. Serien byr også på en av de kuleste kvinnerollene akkurat nå, Gemma Teller (Katey Sagal). Du husker henne sikkert som Peggy Bundy i «Våre verste år».
En pillenarkoman sykepleier som bryter regler, lyver konstant og er utro mot sin sympatiske og kjekke mann, høres kanskje ikke ut som en rollefigur man kan like. Men Jackie Peyton, spilt glimrende av Edie Falco, klarer faktisk dette. Ravnsvart dramedie med mye hjertevarme, og mange morsomme birollefigurer.
Serien handler om kona till en statsadvokat, som vender tilbake til arbeidslivet etter at mannen hennes blir rammet av en skandale. Det begynner som et ganske tradisjonelt advokatkontordrama, men utvikler seg raskt til å bli noe mer. Velskrevet manus, glimrende rolletolkninger, og mange spennende bihistorier. Se også opp for den kvinnelige etterforskeren Kalinda, spilt av Archie Panjabi. Hun kommer nok til å få sin egen serie.
En smart og morsom komiserie om livet til en gjeng tenåringer på high school. Serien tar ungdomstiden på kornet, uten å bli for ironisk, og har mange herlige rollefigurer. Den byr også på et fantastisk utvalg av tenåringslang, som for eksempel carefrontation, karamageddon, backup pants og brabuzters.
Hvordan ville du taklet ett år bak murene?
5. Orange is the New Black
Det er mer som skjuler seg bak amerikanske fengselsmurer enn man skulle tro. Det blir tydelig i denne serien om den hvite middelklassekvinnen Piper Chapman, som må gjøre opp for gamle synder. Velskrevet manus, bygget på en sann historie. Mellom humoristiske observasjoner og en god dose selvironi finner man en skarp kritikk av det amerikanske fengselssystemet. Også en av få serier i dag som nesten bare har kvinnelige rollefigurer.
Sigmund Haugedal, kulturjournalist i kulturmagasinet K.
5 favoritter:
1. The Wire:
David Simons fortelling om samfunnets skyggesider i Baltimore er så elegant fortalt, og med så interessante karakterer, at ingen andre serier når like høyt opp. Og det beste er at man heier like mye på politiet, på den ene siden, og gangsterne, på den annen side. Perfekt!
2. Sopranos:
Man må jo bare elske Tony Soprano! I det ene øyeblikket henter han avisen i slåbroken, i det andre torturerer han en mann til døde. Serien fremstiller den brutale mafiagjengen som helter, men makter på samme tid å skildre hverdagslivet til Tony, Chris, Carmela og de andre, med de problemer det måtte innebære.
Situasjonskomedier blir ofte sett på som noe litt mindreverdig i tv-sammenheng. Men Seinfeld motbeviste det til de grader, og dominerte hele 90-tallet for meg. Det finnes ingen andre serier hvor jeg husker like mange replikker og scener fra som Seinfeld. A show about nothing; like enkelt som det var genialt.
4. Twin Peaks:
Denne klassikeren fra starten av 90-tallet tok utgangspunkt i mysteriet rundt drapet på Laura Palmer, men hadde et bekmørkt bakteppe og et ganske absurd univers. David Lynch' serie var både skummel, bisarr og nyskapende, og viste at TV var vel så egnet som film når det gjaldt historiefortelling.
5. Mad Men:
Denne serien som kretser rundt et reklamebyrå i New York på 50— og 60-tallet starter ut i et rolig tempo, og fortsetter videre på sitt slentrende vis uten de åpenbare høydepunktene. Karakterene i er viktigere enn handlingen. Don Draper:Notorisk utro, kynisk og kald mot sine kolleger, men likevel elsker vi ham.
5 anbefalinger :
1. Derek:
Den nyeste serien til britiske Ricky Gervais er en merkelig blanding av komikk, satire og sentimentalitet. Vi ler av de rare karakterene på gamlehjemmet, men samtidig blir vi rørt til tårer over deres raushet.
2. Hell On Wheels:
Handlingens utgangspunkt er oppbyggingen av den viktige jernbanen etter den amerikanske borgerkrigen på slutten av 1800-tallet. Det hersker lovløse tilstander i et samfunn av kyniske entrepenører, horer, indianere og frigitte slaver møtes til dyst.
3. House of Cards:
Dette politiske dramaet bør alle se. Kevin Spacey skinner i rollen som Frank Underwood, den kyniske sjefsinnpiskeren i Kongressen. Sjelden har har jeg sett en serie med så mange kalde og hjerteløse mennesker, som kun jobber for sitt eget beste.
4. Shameless:
Denne dramakomedien om den dysfunksjonelle familien Gallagher med en alkoholisert far, finnes både i en britisk og en amerikansk variant. Jeg liker den britiske best, den originale, hvor humoren er litt mørkere og mer absurd.
5. Nashville:
Musikkdramaserie som nok har gått mange hus forbi, men som virkelig er bra. Handler om to rivaliserende kvinnelige countrystjerner, en stigende og en falmende, som kjemper om rampelyset i musikkmekkaet Nashville. I kulissene lurer sjalusi, politikk og storindustri.men likevel
Kjersti Nipen, kulturjournalist i Aftenposten:
5 favoritter:
1. The Wire
Komplekst samtidsdrama med fantastisk rollegalleri, som viser hvordan samfunnsinstitusjonene feiler, en etter en, fordi menneskene de består av svikter. Så prøver vi å glemme at sistesesongen ikke var helt på nivå med resten av serien.
2. The Sopranos
Våre to favorittfamilier forent i fabelaktig, mangefasettert TV-drama. Tony Soprano er kanskje tidenes TV-helt, og et glitrende eksempel på at vi kan tåle det meste av dem vi elsker i serieverdenen.
3. Mad Men
Perfekt blanding av stil, tidskoloritt, røverhistorier og fascinerende karakterstudier. Håper sistesesongen fører Don Draper vel i havn.
4. The West Wing
Kjapp, energisk og deilig pompøs serie med intelligente og vittige mitraljøsedialoger man kan høre igjen og igjen. Mistet litt av futten da manusforfatter Aaron Sorkin forlot serien etter fjerde sesong, men uansett en fornøyelse.
Lars von Triers urovekkende, nifse og dypt fascinerende miniserie fra det danske Rikshospitalet står seg godt ennå.
5 anbefalinger:
Knallgodt, realistisk krigsdrama fra USAs invasjon av Irak, med Aleksander Skarsgård i en rolle som er så langt fra True Blood-Eric du kan komme. Basert på en reportasje i magasinet The Rolling Stone, finnes på HBO Nordic.
Smart modernisering av originalen med ett av de beste bromance-parene, Sherlock og Dr. Watson, jeg har sett på TV. BBC-serie, tilgjengelig på DVD.
«Dette kan bli årets mest spennende dramaserie»
Vrengebildet av The West Wing, der politikken er gjennomkorrupt og politikerne alt annet enn idealistiske. Fascinerende og underholdende, både fortellermessig og filmatisk. Tilgjengelig på Netflix. 4. The Hour
Stilsikker og spennende serie fra journalistmiljø, BBC på 1950-tallet, som dessverre ble avsluttet allerede etter to sesonger. De er imidlertid vel verdt å få med seg, både for tidsbildet, rollefigurene og engasjerende historiefortelling. DVD.
5. Homeland
Har du ikke sett serien om spionasje, dobbeltspionasje og generell paranoia i USA post 9/11, er det på tide å ta igjen det tapte og hekte seg på tredjesesongen som går på TV nå. Jeg er stor fan av hovedrollefigur Carrie Mathison, og synes serien generelt er suveren til å foreta brå vendinger og gjøre modige valg, som å utelate en av hovedkarakterene i episode etter episode. Tidligere sesonger på DVD, tredje runde på TV 2 nå.