Dokumentaren om Snåsamannen har solgt 100.000 kinobilletter

GØTEBORG (Aftenposten): Margreth Olins «Mannen fra Snåsa» har på to uker prestert tidenes beste kinoåpning for en dokumentarfilm i Norge.

Ved 16-tiden lørdag hadde filmen omsatt 99.731 billetter på norsk kino, får Aftenposten bekreftet fra en velinformert kilde.

Det slås samtidig fast at filmen ganske sikkert passerer 100.000 allerede i løpet av kvelden.

Ingen annen norsk eller utenlandsk dokumentar har hatt en så god åpning på kino her i landet noensinne.

Margreth Olin opplever eventyrlig suksess med sin dokumentar om Snåsamannen. Denne uken har hun vært i Sverige og vist filmen for publikum på Gøteborg internasjonale filmfestival.

— Dette er selvsagt herlig for en dokumentarfilmskaper å oppleve. Det som er unikt er at filmen tilsynelatende tiltrekker seg store publikumsgrupper som nesten aldri drar på kino. Da jeg var på en visning på Melhus utenfor Trondheim nylig møtte jeg noen som sa de ikke hadde vært på kino siden Max Manus, sier Margreth Olin.

Banker The Revenant

Aftenposten møter dokumentaristen på Gøteborg internasjonale filmfestival der hun har vært til stede på flere fullstappede forestillinger med filmen. Også svenskene lar seg fascinere stort over "mirakelmannen" Joralf Gjerstads møter med syke pasienter.

Les også:

Tall fra Film & Kino viser at den norske filmen på mange av ukedagene den siste tiden har banket den 12 ganger Oscar-nominerte Hollywood-filmen The Revenant med Leonardo DiCaprio ned i støvlene.

— Det er veldig sterkt. I helgene har vi selvsagt ikke noen sjanse mot DiCaprio, ler Olin. Totalt er The Revenant nå sett av nærmere 150.000.

Får kinodistribusjon også i Sverige

Økonomisk break even for Mannen fra Snåsa ble nådd allerede ved 50.000 solgte billetter, og nå er den også sikret kinodistribusjon i Sverige.

Som dokumentarfilmskaper har Olin i årevis slitt for å få folk til å gå og se filmene hennes på kino. Hennes «personlige rekord» så langt i karrieren er for spillefilmen Engelen med Maria Bonnevie fra 2009, som omsatte i underkant av 110.000 billetter.

— Jeg har tidligere sagt internt at min målsetting var at Mannen fra Snåsa skulle bli sett av 150.000 på kino i Norge. Det ligger vi svært bra an til å nå, sier hun.

I vår kommer filmen også på TV 2 og på svensk TV.

Langt opp til Heftig og begeistret

Mannen fra Snåsa har riktignok neppe mulighet til i hamle opp med Knut Erik Jensens Heftig og begeistret fra 2001. Dokumentarfilmen om et mannskor fra Berlevåg ble til slutt sett av i underkant av 600.000 på kino i Norge.

Les også:

Olin har de siste ukene fått svært mye ros for filmen sin, men også kritikk for at hun ifølge filmkritikere og andre har vært alt for naiv i kontakten med Joralf Gjerstad. Aftenpostens anmelder, Ingunn Økland, slo fast at filmen var «Propaganda for Snåsamannen».

— Det er bare anmelderen i Aftenposten som har brukt slike ord, og jeg synes dette faller på sin egen urimelighet. Heldigvis har vi ytringsfrihet i Norge, og jeg må som filmskaper absolutt tåle dette, sier Olin.

Mener kritikerne misforstår

Hun mener likevel at mange av kritikerne har misforstått hennes prosjekt.

— De måler filmene mine opp mot idealene for journalistikk, men det er ikke journalistikk jeg driver med. Jeg står godt plantet i en tradisjon som er den observerende dokumentaren. Det handler om å gå inn i lukkede rom og finne ut hva som foregår der, og se om det går an å avmystifisere det. Dørene åpnes for meg fordi jeg ikke nærmer meg disse temaene som en konfronterende journalist, forklarer hun.

— Det går ikke an å putte hele verden inn i en Dagsrevy-reportasje eller et journalistisk format der man hele tiden presenterer et tema med påstander for og i mot. Det har heller ikke vært mitt prosjekt å gå god for alternativbransjen eller for varme hender, men å vise at det foregår noe mellommenneskelig mellom Joralf og pasientene som vi alle kanskje kan lære noe av, sier hun.

Spår et langt kinoliv

Mannen fra Snåsa har særlig sterk publikumsoppslutning i Trøndelag og Nord-Norge, men går bra over hele landet. I Oslo sier programdirektør Christin Berg ved Nordisk Film Kino at filmen vil ha et langt liv i hovedstaden.

— Publikumsoppslutningen er helt eventyrlig for en dokumentarfilm, og denne filmen kommer til å gå hos oss hele våren, sier Berg.

Les også:

------------------------- I podkasten Debattert, som er et samarbeid mellom debattredaksjonene i Bergens Tidende og Aftenposten, snakket vi blant annet om Snåsamannen-diskusjonen. Du kan høre sendingen her eller via iTunes, der du kan abonnere på Debattert. I iTunes kan du også vurdere og gi tilbakemeldinger på podcasten.