Kultur

Divaglans i Haugesund

Lauren Bacall og Marianne Faithfull blir æresgjester. Petter Næss og Stig Svendsen er premièreklare med nye norske spillefilmer. Til helgen begynner årets filmfestival i Haugesund.

 • Forf>
 • <forf>lars Ditlev Hansen <

To sterke damer vil sørge for internasjonal divaglans ved Smedasundet under årets utgave av Den norske filmfestivalen, som begynner med Amandapris-utdeling fredag og den følgende uken avduker 76 ferske filmer fra 26 land.Lauren Bacall (82), evig film noir-dronning kjent fra filmer som "The Big Sleep", "The Dark Passage" og "Key Largo" og heftig samspill med Humphrey Bogart både på og utenfor film, er nå i ferd med å avslutte innspillingen av "Wide Blue Yonder" i Haugesund-traktene og blir gjest både under fredagens Amanda-show og under filmfestivalen. Kanskje vanker festivalens ærespris slik den i fjor gjorde til animasjonsfilmmagnaten Jeffrey Katzenberg?Marianne Faithfull (60) er invitert til Haugesund som æresgjest. Den britiske rockeartisten med heftig forhold til Mick Jagger og som stadig åpenbarer seg som en sterk skuespiller, spiller hovedrollen i festivalens avslutningsfilm, "Irina Palm", som gjorde seg sterkt bemerket under vinterens Berlin-festival. Nylig var hun også å se i "Marie-Antoinette". Blant festivalens utenlandske gjester er også den britiske skuespilleren Brian Cox, Bille August og Roy Andersson.

Også norske filmer.

Mellom de internasjonale divaene kommer Petter Næss og Stig Svendsen, som har regissert de to norske spillefilmene som får festivalpremière i Haugesund. Med åpningsfilmen "Tatt av kvinnen" etter Erlend Loes roman er Næss klar med sin syvende film på åtte år. I år presenterer han også sin svenske barnefilm "Hoppet" i Haugesund.— Det er jo hyggelig å få presentert filmene på festivalen i Haugesund. Det er jo hjemmemarkedet jeg lager film for, sier Næss og peker på at han kjenner seg svært godt igjen i Erlend Loes historie om den unge mannen som får sitt liv invadert av en kvinne. Filmen med Trond Fausa Aurvåg og Marian Saastad Ottesen i hovedrollene får ordinær kinopremière 7. september.

Barnefilmdebut.

Stig Svendsen spillefilmdebuterer med barnefilmen "Radiopiratene", som åpner Barnefilmfesten under Haugesund-festivalen før den får ordinær kinopremière 14. september.- Veldig spennende, jeg er spent på responsen. Jeg ser på filmen som en actionadventurefilm, litt inspirert av filmer som "E.T." og "Gremlins", filmer jeg satte pris på da jeg vokste opp, og pluss litt av humoren fra "Hjemme alene"-filmene, sier Svendsen om filmen der en gutt kommer til farens idylliske barndomsbygd og opplever at den er blitt et klinisk mønstersamfunn.Under festivalen i Haugesund presenteres også Erling Borgens TV-dokumentar, "I skyggen av Statoil" som TV 2 skal vise senere i høst. Det blir også première på tre kortfilmer, Katja Eyde Jacobsens "Interlude", Trine Vollans videodagbok "Vente på et barn i Stockholm" og Torfinn Nags "One Road".

Marianne Faithfull kommer til filmfest i Haugesund. Her i hovedrollen som Maggie i festivalens avslutningsfilm, &quot;Irina Palm&quot;.

Kommer også: Lauren Bacall. ANN JOHANSSON

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Egil Hegerberg har syv roller i tre norske filmer denne høsten

 2. KULTUR

  Joachim Trier åpner den 45. norske filmfestivalen i Haugesund

 3. A-MAGASINET

  Noen stjerner møtte opp via storskjerm

 4. KULTUR

  Norske Hollywood-regissører i kamp om å få lage film om Roald Amundsen

 5. KULTUR

  «Kings Bay»-regissør Stig Svendsen mener han har funnet en sannsynlig teori bak norgeshistoriens største gruveulykke

 6. KULTUR

  Vil filme Star Wars på Preikestolen, norsk byråkrati kan gjøre at sjansen glipper