Kultur

Vidar Sundstøl skriver krimserie fra det mytiske Telemark

Forfatteren Vidar Sundstøl har ikke hatt sommerferie i år. Han har fått blod på tann med sin nye krimserie fra Telemark.

-Mesteparten av det som er samlet av eventyr, sagn og ballader stammer fra Telemark, sier Vidar Sundstøl, som nå tar for seg noe av dette i en ny krimserie. ROBERT MCPHERSON

 • Kaja Korsvold

Vidar Sundstøl er telemarking selv, født i Drangedal og bosatt i Bø. Allikevel er det i høstens bok Djevelens giftering , første gang 52-åringen bruker sine egne hjemtrakter.

Hans største suksess hittil har vært den såkalte Minnesota-trilogien, der norskamerikaneren Lance Hansen løser drapsgåter i det norsk-amerikanske miljøet i Minnesota.

Nå skriver han om den hjemvendte detektiven Max Fjellanger som har bodd i USA i mange år. Eidsborg stavkirke fra 1200-tallet har en sentral plass i Djevelens giftering .

Eidsborg stavkirke ligger i Tokke kommune og er en av to stavkirker i Telemark som ikke er revet. Robert McPherson

Selger stadig av Minnesota-bøkene

Det går an å være krimforfatter i Norge, selv om man ikke heter Jo Nesbø, mener Sundstøl.

— Minnesota-trilogien har solgt 100.000 eksemplarer her hjemme og i utlandet. Kanskje ikke så mye når man deler tallet på tre bøker. Det som er spesielt er at bøkene stadig fortsetter å selge.

Trilogien som foregår i Minnesota blir muligens også en TV-serie.

— Det jobbes med saken i USA, sier forfatteren, som ikke vil røpe mer før en avtale eventuelt er i boks.

Kirke med lang historie

Vi møter forfatteren ved Eidsborg stavkirke som ligger i høyden overfor Dalen i Tokke i Telemark. Regntunge skyer bare forsterker inntrykket av mystikk og eventyr, der den lille kirken fra 1200-tallet kneiser på en høyde i den lille bygda som samler seg rundt vannet Eidsborgtjønn.

Mange legender knytter seg til denne kirken, et av dem er at den skal være bygget av underjordiske.

Det er en av de sanne historiene fra Eidsborg kirke som Sundstøl spinner sin historie rundt. Det dreier seg om St. Nikolas-figuren, en malt trefigur som det i dag henger en kopi av i kirken, originalen er på Historisk Museum i Oslo.

St. Nikolas, også kalt St. Nicolaus eller Santa Claus, kalles Nikuls i Telemark og er en av de viktigste helgener i den katolske og den ortodokse kirken.

Nikuls-figuren i Eidsborg stavkirke ble brukt i et helt spesielt kirkelig rituale til langt utpå 1800-tallet. Nikuls er det lokale navnet for St. Nikolas helgenen som var så gavmild at han ble opphav til begrepet julenissen. Robert McPherson

Tok helgenfiguren ut hver sankthans

— Det var vanlig at man hadde en helgenfigur, men det som var uvanlig med Nikuls var at man hver sankthansaften tok statuen ut av kirken og førte ham først tre ganger rundt kirken og så ned rundt dette vannet, forteller Sundstøl.

— Man må forestille seg den katolske presten og hele hans følge med Eidsborg-folket bak som sang hymner og fremsa bønner på latinsk mens man bar figuren. Så avsluttet man det hele med å senke den ned i vannet, helt under, og vaske den og etterpå sprute vann på menigheten som sto rundt. Det er det som er spesielt, at man vasket en helgenfigur. Det er noe som ikke hører hjemme i katolisismen, fordi helgenfiguren er ren.

Trolig et hellig sted i tusenvis av år

— Mange religionshistorikere mener at dette er en etterlevning etter en førkristen religionsdyrkelse, muligens en fruktbarhetskult. En slik kult var ofte sentrert rundt slike hellige kilder som det lå jordbruksområder rundt. Man tenker seg at man har båret et gudebilde av Frøy rundt her. Hvis det stemmer har Eidsborg og tjernet her vært et hellig sted i tusenvis av år. Det gjør dette til et helt spesielt sted.

- Han dumper et lik rett utenfor huset mitt

Vi har forflyttet oss inn i kafeen i Vest-Telemark Museums friluftsmuseum som ligger på samme sted som kirken. Det er et yrende liv av turister nå om sommeren og omvisning i stavkirken hver time. Flere av de ansatte ved museet kjenner til Sundstøls bokprosjekt.

— Han dumper et lik rett utenfor huset mitt, sier Jorunn Sveen i museets resepsjon, som har lest Djevelens giftering allerede.

— Driftslederen på museet er også med i boken, men heldigvis med et annet navn. Og at lensmannen i Tokke bor ved vannet her, stemmer ikke, smiler Sveen.

Eidsborg stavkirke fra 1200-tallet er sentral i Vidar Sundstøls nye krim, til stor glede for ansatte på Vest-Telemark Museum organiserer omvisningene i kirken. Robert McPherson

— Det handler om å behandle folk med respekt

Forfatteren er glad for at Sveen og de andre på museet som har lest boken er fornøyde.'

— Det er hyggelig. Sånt vet man aldri på forhånd. Folk må akseptere at jeg gjør endringer og tar meg friheter. Det handler om å behandle folk med respekt.

Landskap fullt av historie

Sundstøl syns selv det var på tide at han skriver noe fra sitt eget distrikt.

— Landskapet i indre Telemark er gjennomtrukket av gamle sagn og fortellinger, Det er nesten ikke det sted som ikke har et sagn som opprinnelse for navnet sitt. Telemark har en viktig stilling i norsk kulturhistorie. De fleste sangene og middelalderballadene, som Draumkvedet , ble skrevet ned her på 1800-tallet.

På museet i Eidsborg står flere husguder fra førkristen tid utstilt. I Djevelens giftering har en slik figur fått en sentral plass.

- Det har vært mye avgudsdyrkelse her

— Det har vært mye avgudsdyrkelse her, også etter at kristendommen ble innført og mye overtro satt igjen til utpå 1800-tallet. Når man skulle åpne gravhauger, ble det for eksempel brukt en lang jernstang som måtte være smidd at syv forskjellige typer arvestål. De slo dem ned i gravhaugen for å nøytralisere de underjordiske.

Forfatteren fra Bø har fått tenning etter å ha skrevet Djevelens giftering . Det har ikke blitt noen sommerferie på ham.

Han er godt i gang med bok nummer to om etterforskeren Max Fjellanger og bibliotekaren Tirill Vesterli. Det skal rett og slett foregå der Sundstøl selv bor med sin amerikanske kone og sønn på 5 år, i Bø.

— Jeg håper å få utgitt bok nummer to allerede neste år, smiler Vidar Sundstøl.

 1. Les også

  Kan bli nødt til å selge stavkirker

 2. Les også

  Stavkirkene: Ikke statens ansvar å trekke turister

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Grundig, rørende og god fortelling om en liten periode i amerikansk historie

 2. KULTUR

  Charterflyet måtte nødlande to ganger på Oslo lufthavn

 3. KULTUR

  Maktkamp i kapitalens høyborg

 4. KULTUR

  Stjernelag i ny TV-serie

 5. KULTUR

  Antifragile: test articles

 6. KULTUR

  Varsler-organisasjonen Wikileaks ut mot Panama Papers