Adidas dropper omsider samarbeidet med Kanye West

Adidas dropper sitt mangeårige samarbeid med Kanye West, ifølge DPA.

Her snakker de sneakers: Kanye West fotografert i 2019 samen med sjefdesigner Steven Smith i Yeezy – som tidligere i år ble utnevnt til sjef for Donda-merket til West.

Det skjer etter en rekke kontroversielle uttalelser fra rapperen og designeren, noen av dem antisemittiske. Det tok for alvor av i oktober måned – da Ye stilte i T-skjorte med påskriften «White Lives Matter» på motevisning.

Den påfølgende krangelen i sosiale medier fikk ham først utestengt fra Instagram, deretter Twitter – etter at han hevdet han skulle gå «death con 3» mot jødiske mennesker. I stedet kjøpte han det sosiale nettverket Parler.

I uttalelsen skriver Adidas at man ikke tolerer antisemittisme eller andre former for hatsnakk, og at Yes ferske uttalelser og handlinger har vært «uakseptable, hatefulle og farlige» og bryter med Adidas-selskapets «verdier som mangfold, inkludering, gjensidig respekt og rettferd».

Kanye West fotografert i 2008 på Grammy-prisutdelingen iført sine Nike Air Yeezy 1 Prototypes. Samarbeidet varte ikke – og i 2013 begynte rapperen å jobbe med Adidas.

250 millioner euro

Adidas har tidligere karakterisert Kanye West-samarbeidet som «et av de mest suksessfulle i skobransjens historie», rapporterer Bloomberg. Wall Street-analytikere har anslått at Kanye West-sneakersene har utgjort opp mot åtte prosent av det totale Adidas-salget.

Avtalen mellom partene gikk opprinnelig ut i 2026. Nå risikerer Adidas å gå på smell på opptil 250 millioner euro i mulig nettoinntekter i 2022. Selskapet stopper all produksjon av Yeezy-merket og utbetalinger til ham, men forblir ifølge uttalelsen «eneeier av alle designrettigheter til eksisterende produkter».

Kanye West beskyldte i juni Adidas for å ha «stjålet designen» hans. I den mye omtalte podkasten «Drink Champs», som nå er slettet, gjorde han narr av selskapet og uttalte:

– Jeg kan si antisemittiske ting, og Adidas kan ikke droppe meg. Hva nå? Hva nå?

Nå er samarbeidet en saga blott. Kanye West etablerte imidlertid selskapet Donda Industrial Design og i sommer kom beskjeden om at Yeezy-sjefdesigner Steven Smith, som har jobbet for West siden 2016, er ny leder der.

Flere selskaper tar avstand

Adidas' avskjed med Kanye West skjer etter uker med sterkt press utenfra – der Kanye West-kritikere har tatt til orde i sosiale medier for boikott av Adidas. Ifølge Fortune har hashtagen #BoycottAdidas trendet på Twitter siden klippet ble delt 21. oktober.

Også Balenciaga, Gap, JPMorgan Chase og agentfirmaet CAA har nylig tatt avskjed med Kanye West som samarbeidspartner og klient, mens en sendeklar dokumentar om ham er lagt vekk og vil ikke bli sendt, rapporterer Variety.

Selv Kanye Wests ekskone Kim Kardashian tok til motmæle og tok sterkt avstand fra hatefulle uttalelser i et innlegg i sosiale medier mandag.

– Jeg står sammen med det jødiske miljøet og ber om at den grusomme volden og hatefulle retorikken mot dem øyeblikkelig tar slutt.