Kultur

DVD-flom av norske klassikere

Seks norske filmklassikere slippes på DVD 18. februar. Det er bare begynnelsen på en DVD-serie som kan komme til å omfatte 200-300 gamle, norske filmer.

  • Forf>
  • <forf>lars Ditlev Hansen <
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Nytt liv for "Ni liv". Snart kan du få se Arne Skouens Oscar-nominerte film fra 1957 på DVD. "Ni liv", historien om hjemmefrontkjemperen Jan Baalsruds flukt fra tyskerne i Troms i 1943, blir en av filmene som først slippes i DVD-serien "Norske klassikere".Foruten "Ni liv" ligger Edith Carlmars "Ung flukt", Knut Andersens "Operasjon Løvsprett", Pål Bang-Hansens "Norske byggeklosser", Bo Hermanssons "Mannen som ikke kunne le" og Knut Bohwims filmatisering av "Skulle det dukke opp flere lik, er det bare å ringe" klar for å lanseres på DVD 18. februar.

Norsk filmskatt

Dette er bare begynnelsen på den norske klassikerserien på DVD, som Nordisk Film skal utgi. Utgivelsene skjer i samarbeid med Film & Kino, Norsk filminstitutt og Norsk filmstudio.— Dette er den norske filmskatten, som vi alle har vokst opp med, men nå med forbedret billed- og lydkvalitet, ifølge salgsdirektør Øystein Bomo i Nordisk.Ifølge Release.no kommer serien blant annet som resultat av avtalen med Norsk Filmstudio i fjor høst, som sikret Nordisk Film distribusjonsrettighetene til de rundt 150 filmene som Norsk Film laget igjennom 70 år som statseid produksjonsselskap. De færreste av de seks filmene som åpner DVD-serien "Norske klassikere" stammer imidlertid fra Norsk Film. Nordisk Films "lager" rommer også årgangsfilmer fra flere andre selskaper. Ikke minst sitter den dansk-nordiske giganten også på rettighetene til de over 40 filmene Teamfilm laget fra 1962 til 1994, blant dem alle filmene om Olsenbanden.

80- og 90-tallet

Men Nordisk Film er ikke alene på arenaen når det gjelder å børste støvet av eldre norske filmer for å sende dem ut på det blomstrende DVD-markedet. Ifølge Release.no skal også SF Norge sende ut en serie norske filmer, hovedsakelig fra 1980 og 1990-tallet. Blant dem som ligger først i køen er thrillerne Ola Solums "Orions belte", Leidulv Risans "Etter Rubicon", Tristan de Vere Coles "Dykket" og Nils Gaups "Hodet over vannet", samt barne- og ungdomsfilmene "Håkon Håkonsen" av Gaup, "De blå ulvene" av Morten Kolstad og "Sigurd Drakedreper" av Lars Rasmussen.De nyeste norske filmene DVD-lanseres på løpende bånd, rundt et halvår etter kinopremièren. Fra før er i alt ca. 40 eldre og nyere norske langfilmer utgitt på DVD.

Les også

  1. Børster støv av husmorfilmene

  2. - Husker ikke

Les mer om

  1. TV