Kultur

Radioheads niende utgivelse er akkurat det den skal være

Albumet krever riktignok full konsentrasjon, men da hører man også at det er krevende, intelligent og nydelig.

 • Malin Kulseth

Vår vurdering:

5 av 6

Radioheads Thom Yorke mener drømmere aldri lærer XL Recordings

Denne uken slapp Radiohead sitt niende studioalbum A Moon Shaped Pool etter flere måneder med spekulasjoner fra bandets mest dedikerte fans.

Truende postkort

For noen uker siden fikk noen av de nevnte tilhengerne i Storbritannia tilsendt kort i posten med den truende teksten: «Sing a song of sixpence that goes/Burn the Witch/We know where you live» og den velkjente Radiohead-logoen, bamsen med de skarpe tennene og det ville blikket.

De vet hvor vi bor. Etter det illevarslende postkortet begynte bandets nettside å forsvinne. Tweets ble slettet fra Twitter-profilen, innlegg ble fjernet fra Facebook-siden deres. Etter noen timer hadde hele bandets tilstedeværelse på nett gått i hvitt.

Ekstremt dedikert fanbase

Det var sent på kveld og brukere av nettstedet Reddit visste ikke hvor de skulle gjøre av seg. Var dette et slags farvel fra Radiohead, eller kunne de legge seg og regne med å våkne til et nytt album? Kunne de i det hele tatt legge seg? En spesielt investert fan lurte på om han kanskje skulle avlyse daten han skulle på, i frykt for å gå glipp av det nøyaktige lanseringstidspunktet. Beyoncés Beyhive har ingenting på Radioheads fanbase når det gjelder dedikasjon og internettferdigheter.

Drake er fortsatt en breial sutrekopp på Views :

Les også

Mye snufsing fra «the 6»

Morgenen etter ble det postet en video av en animert kvitrende fugl på Instagram-profilen deres, og litt senere på dagen ble videoen til låten «Burn The Witch» publisert på Youtube. Fredag ble en ny video lansert med låten «Daydreaming», der vi ser Thom Yorke vandre gjennom en haug med dører og rom før han til slutt kommer frem til en hule i snøen på fjellet.

Skilsmisse og global oppvarming

Søndag kveld kom endelig det dystopiske og lavmælte albumet A Moon Shaped Pool . Tittelen spiller på global oppvarming og hva som vil skje med jorden når polene smelter. Thom Yorke omtalte seg selv som en klimaoptimist i 2008, men på bandets siste utgivelse har de en ganske mørk tilnærming til verdens miljøutfordringer.

Albumet åpnes med en stigende strykerdrevet angst på førstesingelen «Burn The Witch», «a low flying panic attack», og fortsetter med den milde andresingelen «Daydreaming» der Thom Yorke rolig konstaterer at drømmere aldri lærer, og at vi er «beyond the point of no return».

Spinning-hits og comeback fra punkemenn:

Les også

Låtene du må sjekke ut denne uken

Tematisk kan flere av tekstene tolkes dithen at de handler om Thom Yorkes opplevelse av skilsmissen fra sin partner gjennom 23 år. «Decks Dark» er øyeblikket der du innser at skilsmissen er uunngåelig. «Have you had enough of me, sweet darling», gjentar han over gitarriffet i utroen. I «Desert Island Disk» er han klar for en ny start «Waking, waking up from shutdown/From a thousand years of sleep».

Dobbel betydning

Radioheads tekster kommer dog sjelden uten dobbel betydning, og selv om jeg er en enkel sjel på jakt etter ulykkelige kjærlighetshistorier går det ikke lang tid før den triste fortellingen om skilsmisse også er en oppfordring til oss alle om å våkne opp og ta et felles ansvar.

Som frontfigur for et turnerende band har Thom vært gjenstand for kritikk for sitt miljøengasjement, og i «Ful Stop», en av få uptempo låter på albumet, klandrer han både seg selv alle andre: «You really messed up everything/Why should I be good if you’re not?».

Panikkanfall

Panikkanfallet kommer for fullt i «Glass Eyes». Over piano og strykere synger Thom svakt at han akkurat har kommet av toget og lurer på om han skal snu for han har kommet til et fryktelig sted.

«The Numbers» er den endelige oppfordringen til folket om å ta den makten vi kun har dersom alle gjør en innsats for miljøet; «We call upon the people/People have this power/The numbers don't decide/Your system is a lie/The river running dry».

Veronica Maggios følelseladde tekster funker fortsatt:

Les også

«Hun får få tristhet til å høres ut som en feiring av livet»

Kamplysten letter litt i et av albumets vakreste spor, den samba-inspirerte «Present Tense». Her gir Thom Yorke seg hen i en dans og distraheres fra den anspente samtiden.

Livefavoritt fra 1995

Turen rundes av med livefavoritten «True Love Waits». Radiohead har en lang historie med å spille uutgitte låter live og flere av låtene på albumet har blitt gjenkjent fra tidligere turnéer. «True Love Waits» går helt tilbake til 1995, og en liveversjon av låta innspilt i Oslo ble utgitt på livealbumet I Might Be Wrong i 2001. Live har låten vært en sår gitarballade fremført av Thom Yorke alene. Studioversjonen er svevende, pianobasert og enda ømmere enn livevarianten.

Musikalsk kan man plassere albumet et sted mellom Amnesiac og Kid A , men på A Moon Shaped Pool er strykerne mer fremtredende enn på tidligere utgivelser, arrangert av gitarist og samtidskomponist Johnny Greenwood og fremført av London Contemporary Orchestra.

Krever full konsentrasjon

Radioheads niende utgivelse er et album som krever full konsentrasjon for at man skal få noe ut av det, og i den innledende runden var reaksjonen min nesten den samme som da jeg omtalte førstesingelen forrige uke. Det hørtes fint nok ut, men det engasjerte ikke.

Etter flere (og mer konsentrerte) runder har platen vokst på meg, og i sluttspillet (som er det jeg kaller perioden jeg må runde av og slutte å skrive) innser jeg at manglende anthems og overraskelser ikke nødvendigvis trenger å være så negativt som det først ble fremstilt i den korte omtalen.

Krevende, intelligent og nydelig produsert

Albumet er akkurat det det skal være. Krevende, intelligent og nydelig produsert av bandets faste produsent Nigel Godrich. I likhet med bandets tidligere utgivelser er A Moon Shaped Pool fylt til randen med eksistensiell angst og panikk, men den drivende energien i albumet er annerledes og ikke like umiddelbar som tidligere, og albumet åpenbarer seg mer og mer for hver runde.

 • TIX, David Eriksen, Audun Vinger og Filip Roshauw diskuterer kvalitet i musikk, døende menn og Kygo:
 1. Les også

  Lana Del Rey: treffende tristesse

 2. Les også

  Beyoncé: en superstjerne med stålkontroll

 3. Les også

  Rihanna byr på ballader fremfor bangers

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Anmeldelse

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Radiohead kom hjem i triumf

 2. KULTUR

  Nytt album: Den fine siden av Thom Yorke

 3. KULTUR

  Anmeldelse av Radiohead i Oslo Spektrum: «Fremvisning av instrumental overlegenhet fra et band som holder seg evigunge.»

 4. KULTUR

  Aftenposten kårer: David Bowie laget årets album

 5. BYLIV

  10 tips: Sommeren har senket seg over Oslo, men byens konsertscener tar ikke ferie

 6. A-MAGASINET

  De siste årene har Thomas Dybdahl kastet smarttelefonen og kjempet mot Billie Eilish