Kultur

«Skjelvet» slo an på kino

Fredag ble Oslo lagt i ruiner. I alle fall på film.

  • May Synnøve Rogne
    May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Jordskjelvet rammer Oslo i John Andreas Andersens nye katastrofefilm, Skjelvet. Filmen er produsert av Fantefilm, som også sto bak Bølgen (2015).

Tall fra Filmweb viser at over 155.597 løste billett til Skjelvet fra fredag til søndag. Inkluderer vi førpremierene, har 163.172 kjøpt billetter til filmen så langt. Det er den beste åpningshelgen så langt i år.

Ifølge Norsk Filmdistribusjon har Skjelvet slått både Bølgen, Solan og Ludvig – Jul i Flåklypa og Max Manus. Det gjør den spektakulære jordskjelvfilmen til en av tidenes største åpningshelger for en norsk film.

Filmen som fortsatt holder rekorden, er Kon-Tiki. Den ble sett av 164.804 fra fredag til søndag i åpningshelgen i 2012. Max Manus hadde den gamle rekorden for norsk film med 135.000.

Les også

Les vår anmeldelse av «Skjelvet:» Rystende god underholdning

«Skjelvet» hadde premiere på Colosseum kino i Oslo forrige fredag: Jonas Hoff Oftebro, Kathrine Thorborg Johansen, Edith Haagenrud-Sande, Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner.

Under Aftenposten-arrangementet Kulturhøsten 2018 i forrige uke var Skjelvet-gjengen til stede for å presentere filmen. De fortalte at det er takket være den teknologiske utviklingen at vi nå kan lage denne typen filmer her til lands også.

– Du skal ikke så langt tilbake i tid før det ikke hadde vært mulig å lage en slik film i Norge, sa regissør John Andreas Andersen.

Gode tall for august

Ferske tall fra bransjeorganisasjonen Film & Kino viser at august ble en god måned for kinobesøket. Gode tall for både Mission: Impossible – Fallout, Mamma Mia! Here We Go Again! og den siste Karsten og Petra-filmen gjør at pilene peker oppover.

«Med 1,3 millioner solgte billetter er årets august-resultat det beste vi kan finne i vår statistikk. Det er opp hele 71,6 prosent fra august i fjor», skriver Film & Kino.

Les mer om

  1. Jordskjelv
  2. Film
  3. Oslo