Kultur

Norsk vikingskip invaderer London

Det lengste vikingskipet noen sinne funnet er på vei fra Danmark til England. - Som man kan forvente av et skandinavisk skip er det flatpakket, spøker museumssjef.

Det lengste vikingskipet noen sinne funnet skal stilles ut ved British Museum i London fra mars. Skipet ble bygget i Oslofjorden på 1020-tallet, og kan være Olav den helliges Visunden.
  • David Bach
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

Langskipets siste reis for egne seil fant sted for snart 1000 år siden. Nå fraktes det fra Danmark til England i mindre dramatiske former, mer presist i flate pakker, ifølge nyhetsbyrået AP.

«Roskilde 6», som det kalles, er litt over 37 meter langt, og ble bygget i oslofjordsområdet på 1020-tallet. Skipet ble funnet i et middelaldersk havneområde utenfor den danske byen med samme navn i 1997.

Intet norgesbesøk

Bare rundt 20 prosent av skipets originale treverk er bevart, og da det ble stilt ut for første gang i København nå i sommer, ble delene plassert i en stålramme som representerer skipets størrelse.

Etter en avtale mellom British Museum i London, Nationalmuseet i København og Museum für Vor und Frühgeschichte i Berlin skal skipet nå på en liten europaturné.

Arkeolog og fylkeskonservator i Vest-Agder Frans-Arne Stylegar var fagforfatter av årringsdateringene av Roskilde 6, og synes det er trist at skipet ikke kommer til Norge i denne omgang.

— Det er litt bedrøvelig at det ikke skal til Norge når det først er ute på tur, sier Stylegar til Aftenposten.

Kan være Olav den helliges skip

Stylegar har tidligere spekulert på om Roskilde 6 kan være Olav den helliges langskip «Visunden», som ifølge Snorre ble bygget i samme område på samme tid. Ved hjelp av en såkalt dendrokronologisk grunnkurve, enkelt fortalt datering etter årringer i treverk, har arkeologene allerede fastsatt tid og sted for skipets fødsel.

Frans-Arne Stylegar er arkeolog og fylkeskonservator i Vest-Agder. Her avbildet under kirken i Austad, hvor han avdekket Norges sørligste stavkirke i 2000.

— Det som er klart, er at skipet ble bygget i Oslofjorden på 1020-tallet. Det er et spesialisert krigsskip, som er veldig solid og ordentlig bygget. Skipet har også mye fin detaljering som tyder på at dette er et kongeskip. Det er i hvert fall lov å spekulere på om det er Visunden.Stylegar utelukker likevel ikke at en dansk konge kan ha fått skipet bygget på samme sted til samme tid.

— Det var viktig å videreformidle kilder som var knyttet til Olav den hellige, og andre kilder om andre skip kan ha gått tapt, presiserer han.

Flatpakket

Spørsmålet om det virkelig er Visunden som skal stilles ut i London i januar forblir dermed etter all sannsynlighet ubesvart, mener han.

Utstillingen ved British Museum vil vare fra 6. mars til 22. juni 2014, før det «seiler» videre til Berlin i september. Vikingenes storhetstid er imidlert uomtvistelig over.

— Som man kan forvente av skandinavisk-designede skip kommer det flatpakket, sier kuratoren for British Museum Gareth Williams til AP.

Det lengste vikingskipet noen sinne funnet skal stilles ut ved British Museum i London fra mars. Skipet ble bygget i Oslofjorden på 1020-tallet, og kan være Olav den helliges Visunden.