Kultur

Mektig stemme, kraftfulle sanger fra Ida Maria

Artisten har ikke mistet noe av sin kraft. Hun har bare kanalisert den annerledes.

  • Svein Andersen

Vår vurdering:

5 av 6
Sterkt nytt album fra Ida Maria.

Dette er tøft: Ida Maria har kommet opp med en knyttneve av et album bestående av gamle religiøse sanger.

Ida Maria Børli Sivertsen (31) fra Nesna i Nordland har vært gjennom mye i sitt liv, uten at vi skal dvele for mye ved det nå, men heller konsentrere oss om musikeren Ida Maria. Som rockemusiker har hun hatt stor suksess, vunnet Spellemannsprisen som årets nykommer og mottatt blant annet Alarmprisen, Nordland fylkes kulturpris og Statoil-stipendet.

Turnert i Europa, USA og Australia. Spilt på storslagne musikkfestivaler som Roskilde-festivalen, Lollapalooza og Coachella. Så ble rockelivet for problematisk, og hun hoppet av. Etter det ble det stille.

Hør ukens beste låter:

Kraftfullt comeback

Nå er hun endelig tilbake med en litt annen kraftutfoldelse enn den uvørne rebellen av en rockestjerne hun huskes som. Ida Maria er en høyst samfunnsengasjert utøver, sitter blant annet i kommunestyret i hjembygda for MDG.

Og ved å gå bakover i tid til rockens vugge – amerikanske spirituals – har hun også på et vis gått rett inn i vår egen tids mest komplekse og betente politiske konflikt: Flyktningsituasjonen i verden. Det handler fortsatt om verdighet og overlevelsestrang. Scandalize my name er sanger om menneskeverd, frihet og håp. Opprinnelsen er slaveri og utbytting, viktige forutsetninger for Amerikas rikdom og makten de har oppnådd på verdensbasis.

Mye har endret seg siden sangene så dagens lys, men fortsatt treffer disse en nerve hos oss. Nå med fornyet aktualitet.

Heldal er sterkt tilbake:

Les også

Imponerende fra en av våre unge lovende

Sanger i tiden

Ida Maria har funnet frem gamle skatter fra en helt spesiell tid av amerikansk historie og gjør dem relevante for vår tid. Mange av disse sangene var på repertoaret til Lucretia West og den amerikanske sangeren, agitatoren og borgerrettskjempen Paul Robeson.

Sammen med Erland Dahlen, Geir Sundstøl og Kjetil Bjerkestrand har Ida Maria gjennom strålende arrangementer, musikalsk oppfinnsomhet og følsom forståelse for detaljer og rytmikk vist oss disse sangenes tidløse kraft i et både jordnært og moderne tonespråk.

Ida Marias stemme passer perfekt i denne miksen. Dens kraft og enkle følsomhet krever vår oppmerksomhet. Hun synger med stor autoritet og innlevelse, samtidig som teksten kommer tydelig frem. Her er så vel fortvilelse og stolthet som håp og forsoning, og hun får det frem uten å overspille eller bruke store fakter.

Metal-helter skuffer:

Les også

«Det låter for lite som det sorte, oppslukende metalhullet Deftones kan skape»

Nært og annerledes

Det er ingen tilfeldighet at albumet er spilt inn i en kirke, nærmere bestemt Maridalen Kapell. Det er en herlig blanding av musikalsk lekenhet, ærbødighet og dypt alvor i disse innspillingene. Fra åpningssangen «I’m gonna tell God all of my troubles», hvor budskapet hamres inn, til avslutningssangen «Down to the river» og dens avventende og utsvevende start som utvikler seg til en storslagen hyllest til håpet.

Kvartetten med både musikere og sanger har skapt et annerledes lydbilde. Et annet element som gjør dette til en storslagen lytteropplevelse er variasjonen, der hver sang har fått sitt uttrykk. Denne gang har produsent Erik Hillestad virkelig hatt forsynet med seg.

Ida Maria har her virkelig vist sitt talent og at dette repertoaret er som skapt for henne.

Les mer om

  1. Anmeldelse