Kultur

Full krig på metroen i Moskva

Menneskeheten er sin egen verste fiende i denne dystre dommedagsprofetien basert på en russisk bokserie.

MetroLastLight.jpg

 • Jon Cato Lorentzen
  spillanmelder

PC/PS3/360 Metro: Last Light

Vurdering: 4

Det er populært med spill som foregår i en postapokalyptisk verden.

I Metro: Last Light har atomkrig sendt menneskeheten på flukt under bakken.

I Moskva forsøker de overlevende å gjenoppbygge sivilisasjonen i det enorme tunnelbanesystemet under byen. Ulike fraksjoner styrer ulike togstasjoner og kjemper om ressurser.

Tradisjonelt

Vi styrer Artyom, en ung soldat med spesielle ferdigheter som lar han kommunisere med mystiske mutantvesener som truet menneskeheten i det forrige spillet i serien.

Denne gangen kommer trusselen innenfra, det går mot full krig mellom fraksjonene i undergrunnen og Artyom gjør det han kan for å forhindre at menneskeheten skal bli totalt utryddet.

Metro: Last Light er et relativt tradisjonelt skytespill med en lineær og tungt manusdrevet historie som dytter handlingen videre langs en ferdig opptråkket sti.

Vi er til tider mer passasjer enn sjåfør når spillet serverer oss interessante bifigurer og spektakulære hendelser på løpende bånd uten mulighet for interaksjon fra spillerens side.

Som actionspill føles det merkelig utdatert, som om tiden har stått stille siden det ikoniske skytespillet Half-Life 2 ble lansert for ni år siden.

Stemningsfullt

Til tross for begrensningene fenger Metro: Last Light , mye takket være en enorm detaljrikdom og evne til å skape troverdige kulisser.

Områdene i spillet er varierte og ekstremt stemningsfulle, og spillmekanikkene er finspisset. Som tradisjonelt og manusdrevet actionspill holder dette absolutt mål med til tider heftige skuddvekslinger og nervepirrende utforskningssekvenser.

I tillegg faller jeg for historien.

Tradisjonelt i slike spill er det en ytre trussel som truer menneskene, men i Metro: Last Light er menneskeheten sin egen verste fiende.

Skillet mellom trygge, siviliserte samfunn og brutalt barbari er syltynne i Moskvas tunneler, og de desperate diktaturene vi blir kjent med på vår reise fremstår spissede, men troverdige. Spillet gjør meg i tillegg sulten på flere opplevelser fra det dystopiske fremtidssamfunnet, og fungerer som en fin forsmak på bokserien Metro av Dmitry Glukhovsky som foregår i samme verden.

 1. Les også

  Virtual Reality er realitet

 2. Les også

  Apenes konge

 3. Les også

  Retrospill er i vinden

Metro 2.jpg

Metro-last-light-screenshot-4.jpg

Les mer om

 1. Spill

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Russisk selskap hjelper foreldre med å overvåke barna på sosiale medier. Alarmen går om de ser porno.

 2. KULTUR

  Vår anmelder: «Red Dead Redemption 2» er årets største spill

 3. KRONIKK

  På tide å gjøre noe med dekningen av spill

 4. KULTUR

  Suksessforfatter med advarsel: – Vi som lever nå, er trolig blant de siste generasjonene av Homo sapiens

 5. FOTBALL

  RBK advares: Masseslagsmål, homohets og rasisme

 6. KULTUR

  – Dette er litt Cirque du Soleil, bare at vi holder oss i naturen