LONDON (Aftenposten.no): Det er duket for det britisk presse kaller «århundrets medierettssak» når profilene i hackingskandalen i dag inntar rettssalen.
Dette er den siste utgaven av avisen News of the World før den ble lagt ned.
Helle Skjervold
Det er drøyt to år siden den omfattende hackingskandalen ble rullet opp, og i dag klokken 11 norsk tid begynner den omfattende rettssaken der medietoppene og de involverte journalistene må svare for seg i retten.
Det er, naturlig nok, enorm medieinteresse for saken der flere av bransjen største profiler må svare for seg. Mandag morgen, mange timer før retten settes, var det fullt presseoppbud utenfor rettssalen i Old Bailey midt i London sentrum.
Åtte personer er tiltalt for blant annet ulovlig avlytting og forsøk på forhindring av politiets etterforskning. Tidligere News Of The World (NOTW)-sjefredaktør Andy Coulson og hans etterfølger Rebekah Brooks er blant de mest profilerte på tiltalebenken.Rettssaken er ventet å vare helt til påske etter at 100 nye vitner er kalt inn i saken. Forsvarerne har derfor bedt om mer tid.
Både Brooks og Coulson nekter for å ha visst om metodebruken da de satt som sjefredaktører, og vil de neste ukene forsvare dette i retten. De erklærte seg ikke skyldig i et rettsmøte tidligere i høst.
Det er ventet at de første dagene av saken går med til å sette en jury og formelle avklaringer, og at vitneførselen og forklaringene ikke vil komme i gang før etter et par dager.
Store konsekvenser
Uansett utfall i rettssaken har hackingsaken allerede fått store konsekvenser, både for avisen selv og for britisk presse generelt.
News of the World var den største avisen i Storbritannia, med et opplag på nesten tre millioner, da den ble sommeren 2011 lagt ned i kjølvannet av avsløringene.
Avisen skal ha avlyttet nærmere 800 personer, inkludert kjendiser og kilder i draps— og kriminalsaker.Blant annet skal de ha avlyttet telefonsvareren til den på det tidspunktet savnede tenåringen Milly Dowler, som senere viste seg å være drept.
Hacknigskandalen utløste også en omfattende offentlig høring, der politikere, medietopper og politisjefer måtte forklare seg om arbeidsmetoder og bindinger mellom de mektige toppene innen hver av sektorene.Også David Cameron måtte inn på teppet, blant annet fordi han ansatte tiltalte Coulson som sin pressesjef etter tiden i avisen.
Denne uken er det også ventet at politikerne vedtar et helt nytt reguleringssystem som skal sørge for bedre etiske og metodiske rutiner i den britiske pressen.